Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 16

Téma: Odcházející HDD (váš názor, diagnostika) + záloha dat z něj

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Raven(CZ)
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    16

    Potřeboval bych Vaši radu, před třemi dny se mi výrazně zhoršila rychlost zápisu na disk (zpomalené aplikace apod.) což vyústilo v ohlášení chyby na disku,
    nechal jsem provést několikrát opravu systémem Windows, ale žádná závratná změna se nekonala. Zkoušel jsem i výměnu kabelů.


    Projel jsem tedy disk pomocí HD Tune, který mi nalezl jeden realokovaný sektor.



    Většinou mi disky odešly náhle a nečekaně, tentokrát jsem měl alespoň možnost dodatečně zazálohovat data, která jsem ještě neměl.

    Nechávám nyní projet celý disk HDD Regenerátorem, který mi sice ukázal také pouze jeden realokovaný sektor, zároveň mi však ukázal dalších 13 "current
    pending sectors" + 454 špatných sektorů, které zároveň opravil. Poslední číslo před +/- 6 hodinami bylo 5 "current pending sectors".




    Teď snad konečně k otázkám, je disk na cestě na věčnost? Nebo je to pouze výstraha, že již není v nejlepší kondici (po 4 letech) a mělo by s ním podle toho zacházeno?
    V současné chvíli funguje jako systémový disk pro Win 7 (používám dva disky na dva systémy, druhým je Win XP), na kterém jsou zároveň spouštěny aplikace.
    Ačkoliv jsem provedl zálohu, stále se na něm nachází vcelku velké množství dat, o které bych nechtěl přijít (znáte jistě sami, jakou oblíbenou kratochvílí je opětovná instalace
    všech možných programů atd.). Již jsem si zakoupil nový disk, na který bych data převedl a v tuto chvíli vzniká několik otázek.

    Nový disk bych chtěl opět používat jako systémový pro Win 7 + zároveň jako úložiště a místo pro spouštění i náročnějších aplikací jako jsou třeba hry.

    Samozřejmě vše ostatní by bylo teoreticky možné pouze překopírovat, mám ovšem obavu, aby nedošlo i k přenosu nějaké chyby, nebo je to pouze má prostoduchá paranoia a nic takového se nemůže stát?

    A jak vyřešit převod systému mezi disky? Napadla mě varianta, připojit disk, překopírovat co jde, následně odpojit poškozený a nainstalovat Win 7 znovu, ovšem pokud by bylo možné používat poškozený disk
    jakožto odkladiště pro, případně, postradatelné věci, rád bych toho využil, v tom případě, ale nevím jak toto provést. Vím, že na Hiren's Boot CD jsou nějaké programy, ale s nimi žádnou zkušenost nemám.

    Děkuji za Vaše názory, nápady, připomínky a rady, pokud jsem snad něco opomenul, tak se omlouvám, je vcelku brzké ráno, případné informace doplním.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Taky mam doma jeden pevny disk s 1 realokovanym sektorem a drzi se na tehle hodnote cca 3/4 roku, ale tohle ti bohuzel nikdo nezaruci. Kazdopadne je to ukazatel toho ze se s diskem deje neco spatneho. Pokud na nem mas nejaka dulezita data, chtelo by to okamzite zazalohovat nekam jinam.

    A asi bych to resil instalaci cisteho OS na novy disk a pretazeni dulezitych souboru ze stareho. Chybu opravdu neprekopirujes (chybu v ulozenych datech jo, ale fyzickou chybu disku ne) Stary disk bych zformatoval a jako nejake odkladiste se da stale pouzit ( stahovani filmu apod.)
    Naposledy upraveno uživatelem Salamander: 02-04-2014 v 09:37
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,284

    Pokud necháš pevný disk opravit pomocí HDD Regeneratoru, budou data z tohoto sektoru překopírována na dobrý sektor a vadný sektor bude přesměrován. Rozhodně pak doporučuji počet realokovaných sektorů kontrolovat. Pokud hodnota poroste jde disk do "křemíkového nebe" a bylo by dobré zálohovat data a pevný disk vyměnit.
    Hodnota Pending Sector udává počet potenciálně možných vadných sektorů.
    Pokud budeš kopírovat data z disku na disk, tak přeneseš pouze chybu softwarovou, hardwarová chyba (tj. chyba pevného disku) překopírovat nejde. Systém můžeš přenést mezi disky naklonováním, případně jde použít integrovaný nástroj pro práci s disky ve Win7.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele Raven(CZ)
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    16

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    Pokud na nem mas nejaka dulezita data, chtelo by to okamzite zazalohovat nekam jinam.
    Jak jsem psal, poprvé se mi stalo, aby mi disk neodešel okamžitou a nezvratnou smrtí, zálohuju celkem pravidelně a co nebylo jsem již zazálohoval.

    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    A asi bych to resil instalaci cisteho OS na novy disk a pretazeni dulezitych souboru ze stareho.
    Z toho jsem měl trochu obavu, aby se třeba dvakrát nainstalovaný systém na dvou discích nějakým způsobem "nemlátil navzájem".

    Každopádně díky, zkusím ho naformátovat a použít jako odkladiště, stejně jako v tvém případě.



    Citace Původně odesláno od kevin00 Zobrazit příspěvek
    Systém můžeš přenést mezi disky naklonováním, případně jde použít integrovaný nástroj pro práci s disky ve Win7.
    Neznáš náhodou i nějaký freeware program? Klonování disků pravidelně nedělám, tudíž se mi nechce zaplatit 1000,- Kč za jednorázový požitek.
    Ten integrovaný nástroj naleznu zhruba kde? Za půl hodiny mi dobíhá HDD Regenerátor, tak bych ty Win 7 zkusil pustit a případně to provedl.
    I tobě díky za názor.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Tak muzes si na flashku hodit linux a naklonovat ten disk pres:
    partimage, Clonezillu nebo i pres prikazovou radku
    Myslim ze GParted by to mel umet.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele Raven(CZ)
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    16

    Kdysi jsem o linuxu uvažoval, ale nakonec u mě zvítězily Windows. Což takhle něco pro něj? Nevyklepal by jsi něco z rukávu (kožichu) Salamandře?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Nerikam ze ho musis pouzivat, ale jako free reseni pro klonovani je to asi nejlepsi (nejake live distro) Dokonce existuje clonezilla live kterou pustis primo z te flashky ...

    Ale jinak treba Paragon Backup & Recover nebo DriveImage XML

    Pripadne koukam ze mas WD, pro ty nabizi vyrobce utilitu od Acronisu zdarma, to by byla asi nejlepsi volba
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček Avatar uživatele Raven(CZ)
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    16

    OK a když ho naklonuju, nebudou se ty dva disky potom mlátit, že mají na sobě oba dva systém? Nový disk je Seagate, tak snad nebude mít s WD problém.
    Nějaký program, který by pracoval přímo ve Windows asi není, že? Vše se musí přes boot USB.

    Edit: Nemám mechaniku, takže je u mě možná pouze volba přímo v PC nebo přes flashku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Citace Původně odesláno od Raven(CZ) Zobrazit příspěvek
    Nějaký program, který by pracoval přímo ve Windows asi není, že? Vše se musí přes boot USB.
    Citace Původně odesláno od Salamander Zobrazit příspěvek
    Pripadne koukam ze mas WD, pro ty nabizi vyrobce utilitu od Acronisu zdarma, to by byla asi nejlepsi volba
    Je tezky si to najit?
    http://support.wdc.com/product/downl...l.asp?swid=119

    A staci mit v PC 1 WD disk (klidne externi ) aby to fungovalo
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček Avatar uživatele Raven(CZ)
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    16

    Není těžký si to najít, stačila odpověď ano/ne.

    No Acronis už mám, ale teď po připojení nového disku je zase problém, že ho sice vidím v BIOSu, ve správci zařízení, ale v Tento počítač prostě není. A bohužel ani v Acronisu ho nevidím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,284

    Je pevnému disku přiřazeno písmeno?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček Avatar uživatele Raven(CZ)
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    16

    MYslím, že není, případně kde to zjistím? Když jsem se přes Správce zařízení podíval nad záložku Svazky tak je tam tam Stav: Neinicializováno, Styl oddílu: Nelze použít.

    Edit: Říkal jsem si, jestli to nemůže být kabelem, ale to by přece nebyl vidět.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,284

    Že by správce disků

    BTW1: Bezpečná výměna systémového disku pomocí nástroje Windows 7
    BTW2: Acronics je 15denní trial
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček Avatar uživatele Raven(CZ)
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    16

    [QUOTE=kevin00;554933]Že by správce disků [QUOTE]

    OK, ale tu nikde ve Win XP nevidím.

    Edit: Tak já mám Acronis na 30dní.
    V Win 7 ten disk taky nevidím, jsem na XP, nechci ten poškozený disk přetěžovat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Diagnostika: diagnostika
    Od decent.one v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 15-10-2012, 23:39
  2. Neustále odcházející HDD
    Od DrZelenka v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 07-11-2011, 20:23
  3. Měký odcházející zdroj?
    Od maarkii v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 19-06-2011, 01:55
  4. diagnostika hdd
    Od marekpevný v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 19-08-2010, 23:17
  5. Odcházející HDD?
    Od brandl v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 13-12-2009, 23:43