Prechádzam na DSL pripojenie do T-Com, pričom si chcem ponechať svoj doterajší HW, ktorý používam na wifi pripojenie. Momentálne mám takúto topológiu...
anténa - AP -[upt do WAN]- router -[utp káble]- 4 klienti
AP
| IPs, settings: získané od wifi providera
|
router
| [internet port]| static configuration
| IPs: pevné, získané od wifi providera
| [local port]| IP: 192.168.1.254
| Mask: 255.255.255.0
|
|
----PC
| IP: 192.168.1.2
| Gateway: 192.168.1.254
|
----notebook
| IP: 192.168.1.1
| Gateway: 192.168.1.254
Teraz by som chcel niečo nasledovné...
DSL modem -[utp do WAN]- router -[utp káble]- 3 klienti, 1 AP -- wifi klienti
AP pripojenie ignorujte (to budem riešiť neskôr, ak teda narazím na problémy), jedná sa mi momentálne o prepojenie DSL modemu (Microcom AD 2706 Ethernet modem) a môjho routera (Ovislink IP-3047) a následnú distribúciu internetového pripojenia klientom, čiže počítačom, ktoré napojím na router, ktorý disponuje 4-portovým integrovaným switchom.
Problém je, že DSL modem je zároveň router. Zatiaľ nemám aktivovanú DSL linku (akože toto ma pekne naštvalo, hlavne, že mám všetko k tomu potrebné
), takže to nemôžem vyskúšať, no ide mi o nastavenie DSL modema. Rýpal som sa vo voľbách a našiel som spôsob, ako prepnúť DSL modem do režimu bridge. Takže usudzujem, že by nastavenie mohlo byť nasledovné...
DSL modem -- nastavený ako transparentný bridge
router -- aktivované PPPoE s menom/heslom od providera, zisk IP adries od providera
Tzn. o naviazanie pripojenia sa mi bude starať router, pričom DSL modem bude slúžiť ako most, resp. zariadenie, ktoré sa transparentne figuruje medzi routerm a providerom.
Ak máte s týmto niekto skúsenosti, najmä praktické, prípadne vlastníte podobné zariadenia, dajte mi vedieť, či je táto úvaha korektná, prípadne mi detailne popíšte váš spôsob, resp. vašu topológiu vrátane nastavenia IP adries sieťových zariadení a klientov.
Viem, že takéto dačo mi môže jednoducho a kompletne zastrešiť zariadenie, ktoré v sebe spojuje DSL modem/router/switch/AP, no ja mám tieto prvky zvlášť (DSL modem, router/switch, AP), takže by to bola zbytočná investícia.