Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Kolik primárních oddílů je možné využít u Windows?

  1. #1
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Při rozdělení disku bylo kdysi IMHO možné při použití MS Windows vytvořit v MBR pouze 1 oddíl (z celkových 4) pro primární oddíl. Při vyšších požadavcích bylo nutné zavést i tzv. Rozšířený oddíl, ve kterém se již vytvářely jednotlivé logické oddíly. V Linuxu bylo myslím možné využívat všechny 4 záznamy pro primární oddíly.

    Platí to i dnes nebo se Microsoft polepšil? Co myslíte, jak to je?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Nevím, windows Vista se zatím úspěšně vyhýbám, v práci je také nevedeme. Kromě obyčejných případů vše jeden oddíl NTFS, dva oddíly NTFS disk vždy rozděluji a často i formátuji nějakým Linuxovým live CD, větší svobodu při instalaci nepředpokládám a popravdě pro ni ze strany MS nevidím důvod. Snad jen ten, že není možná instalace více legálních Windows na jeden počítač bez použití nástrojů třetích stran.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3

    Lax Lax je offline
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    98

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    Nevím, windows Vista se zatím úspěšně vyhýbám, v práci je také nevedeme. Kromě obyčejných případů vše jeden oddíl NTFS, dva oddíly NTFS disk vždy rozděluji a často i formátuji nějakým Linuxovým live CD, větší svobodu při instalaci nepředpokládám a popravdě pro ni ze strany MS nevidím důvod. Snad jen ten, že není možná instalace více legálních Windows na jeden počítač bez použití nástrojů třetích stran.
    Typické UMM. O Vista tady nepadlo ani slovo. A proč tu plácáš, když Windows vydíš jen z rychlíku, to nechápu. Obvzláště ta poslední věta je perla.

    A teď k původnímu dotazu. Již od systému Windows 2000 je umožněno mít více primary partitions na jednom disku - jen se to neudělá při instalaci. Buď dříve, nebo až po instalu. To omezení na 4 celkem - tím si nejsem jist, možná mohou být 4 max, takže chceš-li více partitions, tak to musíš udělat jako 3 primary + 1 extended (či jak se to jmenuje) a v té může být více logických disků.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    Dikec

    EDIT: A kdy myslíš, že je lepší použít primární partišny a kdy rozšířené? Má to nějaká pravidla nebo je to úplně jedno?

    BTW v prvním příspěvku jsem myslel celkem jako pro ty primární... I s těmi rozšířenými bude maximum někde výš, i když také teď přesně nevím kde přesně...
    Naposledy upraveno uživatelem Petr S.: 23-07-2007 v 20:57
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    13

    Citace Původně odesláno od Petr S. Zobrazit příspěvek
    Dikec

    EDIT: A kdy myslíš, že je lepší použít primární partišny a kdy rozšířené? Má to nějaká pravidla nebo je to úplně jedno?
    Myslim, že z hlediska chování při práci (ukládání, čtení, instalace) je to úplně fuk, jestli je primary nebo extended... Osobně ale disky nerozděluju, protože pak se může stát, že máš na jedný part. 2GB volno, na druhý taky 2GB a DVD-čko už tam nedostaneš...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Petr S.
    Registrace
    Nov 2006
    Příspěvků
    1,241

    No to jo, ale když pak někdy chceš přeinstalovat systém, což je čas od času opravdu potřeba, tak nemusíš tolik řešit zálohování vlastních dat...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    1,011

    Citace Původně odesláno od Petr S. Zobrazit příspěvek
    Dikec
    EDIT: A kdy myslíš, že je lepší použít primární partišny a kdy rozšířené? Má to nějaká pravidla nebo je to úplně jedno?
    Windows se na rozšířenou nedají nainstalovat, na druhou stranu primární mohou být jen čtyři oddíly.

    LAX: tak jo, přes správce disků lze asi zvolit, jaký typ oddílu se má vytvořit, nemám to chuť zkoušet. Ale jak ve Windows můžu zvolit, že chci třeba 200GB přenosný disk zformátovat na FAT? teda ne že bych k tomu měl důvod :-) A jak lze disk rozdělit před instalací fakt nevím.
    Teď mě napadla věc, která už se netýká tématu, ale jak Windows u usb mass-storage zařízení rozlišují třeba mezi flashkou a externím harddiskem? Přinejmenším to má jinou ikonku.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    38

    Citace Původně odesláno od pavel_p Zobrazit příspěvek
    Windows se na rozšířenou nedají nainstalovat, na druhou stranu primární mohou být jen čtyři oddíly.

    LAX: tak jo, přes správce disků lze asi zvolit, jaký typ oddílu se má vytvořit, nemám to chuť zkoušet. Ale jak ve Windows můžu zvolit, že chci třeba 200GB přenosný disk zformátovat na FAT? teda ne že bych k tomu měl důvod :-) A jak lze disk rozdělit před instalací fakt nevím.
    Teď mě napadla věc, která už se netýká tématu, ale jak Windows u usb mass-storage zařízení rozlišují třeba mezi flashkou a externím harddiskem? Přinejmenším to má jinou ikonku.
    Prenosny disk jsem popravde nezkousel, ale zatim kdykoliv jsem mel problem s formatovanim v systemu, tak jsem jednoduse zvolil nastroje fungujici mimo Win.
    Moje oblibene cd je Mini PE a v nem Partition magic. Je to prakticky Win XP bootovany z cd ktery si vezme cast pameti jako provizorni disk. (Na to pozor protoze to potom obcas mate co je to za disk.) Jeho vyhodou i nevyhodou je ze v nem nebezi defaultne temer zadne sluzby a tak clovek muze radit jak chce, akorat si musi uvedomit co jeho zmeny provedou az se pokusi nabootovat na hdd.
    Tam mi nikdy nedelalo problem naformatovat cokoliv na jakykoliv format. Nikdy jsem ale nezkousel jestli partition magic umi i linuxove formaty vytvaret, ale rozpoznat je rozpozna, takze by asi mel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér Avatar uživatele wojta
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    56

    Instalovat se da i na jinou oblast, ale instalator ma ve zvyku pak pekne pomrvit partition table. Nekdy se mi stalo, ze po instalaci nektere oblasti zmizeli. TestDiskem jsem je pak musel obnovit.
    U Visty nevim, zrovna jsem ji instaloval na samostatny disk. Pricemz zavadec ma na tom prvnim disku v samostatne druhe primarni oblasti. Nedala si rict a musela tam ten zavadec nacpat.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Nová deska a paměti kvůli přetaktování ? Chci využít stávající Q9300
    Od noegoncz v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 07-11-2011, 15:51
  2. Procesory: Při nabíjení procesor využit na 100%
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 04-01-2011, 22:43
  3. Windows 7: kolik vam vyuzije max pameti RAMM Windows 7 32bit?
    Od chlumec83 v sekci OS Windows
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 02-10-2009, 11:53
  4. Jak využít starý videorekordér?
    Od weber v sekci Video a TV
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 19-12-2008, 20:29
  5. Diskové oddíly: Sloučení oddílů
    Od Smeli v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 29-06-2008, 02:11