Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nestabilní pc

wolfter (3)|7.5.2014 19:46
Dobrý den přeji.
mám menší problém s pc. v poslední době se mi stávají samovolné restarty a kolikrát se i sám vypne.

je to divné , kolikrát má dny , že třeba několik dní funguje jak má a nic se nestane , i když hraji náročnější hry ( převážně World of Warcraft - Cataclysm na ultra detaily, battlefield 3 ultra detail atd. )
pc ťape jak má a ani se nepřehřívá , teploty se drží tak jak mají při zátěži. ať jde o grafiku , či procesor , či základovka i hdd . sleduji všechny teploty.
pak příjde den že buď hraju , nebo jen na netu si pustím video přes celou obr. , jako momentálně dnes , a pc se po chvíly restartoval . chvíly jsem ho nechal , a pak jsem koukal na jine video , a to samé.
později , jsem si pustil ne moc náročnou hru a on se po chvíli sám od sebe vypnul. a to se mi stává v poslední době často. podle mého je to zdrojem , nebo základovou deskou , ale chtěl bych
zjistit nečím ( programem atd ) , co to opravdu dělá , bo bydlím na jedné ubytovně , a budu kupovat nové věci pro new pc. ( od základovky po vše ) a jedna myšlenka je i to že tu je blbá elektřina a ta mi zničila pc.
bydlím tu cca 3 měsíce , a od té doby to začalo a nvm jestli by mi pomohla nějaká bezpečnostní zásuvka.

z jedné stránky si myslím že to je základovka , protože jsem pc dostal od bratra ( on se v pc atd vůbec nevyzná jen umí hrát hry :-D ) a v oblasti USB píská , neboli je slyšet jak tam probíhá napětí .
když třeba připojím flashku či mobila atd , tak když kopíruju tak slyším jak to kopíruje , rytmus přenosu dat. je to zajmavé :-D ale nikdy tyto problémy víše nebyli , až od té doby co jsem se nastěhoval na ubytovnu.
od té doby jde do kytek. restarty , samovolné vypínání. ( hned vedle mě má bratr pc a jemu to nedělá kdyby to bylo kolísavým napětím v el. síti )

sousedka měla dohromady 2 spálené základovky ( v době pár let tady na ubytovně ) , jedno DVD přehrávač a bratr jednu zakladovku od té doby co tu bydlí. já tu jsem 3 měsíc a něco a za tu dobu mi odchází

za jakoukoliv radu vám děkuju , nerad bych koupil nové věci , sestavil new pc a aby taky odešel. :-(

PS:
tohle jsem v klidu napsal a žádný reset , tak si pustím video a uvidím jestli to je fakt pod určitou zátěží.

(pc čistím , gely také doplnuji , takže je uvnitř jak má být )

děkuji
Georginek (2957)|8.5.2014 00:30
Gely? :D:D

napis co je to za komponenty a hlavne co je to za zdroj :rolleyes:
Ventero (1280)|9.5.2014 10:16
Pravděpodobně kombinace nekvalitního zdroje a mizerného rozvodu elektroinstalace.

Tvůj výčet spálených zařízení u tří lidí nebude nejspíš náhoda. Kamarád též bydlí na ubytovně a také už tam spálil 2 PC během cca 1 roku.

Platíte dost na to, aby jste se pokusili vyvinout tlak na vedení, aby zajistilo hloubkovou revizi. Takže jestli je to legální a kolaudovaná ubytovna, tak bych zatlačil a nebál se pohrozit tím, že si to nechám proměřit sám a případně budu vymáhat škody.
wolfter (3)|12.5.2014 20:23
ano to si také myslím že ten zdroj bude na houby , a hlavně tady ta elektroinstalace. jenže je problém ,
že majitel je dost velkej vydřiduch a i na ubytovaný lidi co tu jsou , tak když chtějí nějakou výhodu či mají ,
tak jim to napálí na nájmu. což bych i věřil , že mě raději vyhodí , než aby se zalekl . ale za zkoušku nic nedám :-D

jinak zdroj je EURO CASE model 450SX
zákl. deska asus m2a74-am ( pískají mi usb a nvm proč ale asi odchází )
ram zeppelin 4GB
procesor AMD Athlon 64 X2, 2300 MHz 4400+
graf. ATI Radeon HD 4670
2x HDD MediaMax 1TB SATA, 64MB cache, 5400ot

zajmalo by mě , jestli mi pomůže nějaká bezpečnostní zásuvka či něco takového.
chci nakoupit nové věci a sestavit si nového mazlíka ale bojím se , že my odejde.
ICE_D (2754)|12.5.2014 20:37
Jezisikriste EuroCase :mistake V kombinaci se spatnou elektrikou na ubytovne je to naprosta tutovka, ze se bude grilovat jedna komponenta za druhou :D...

Bezpecnosti zasuvka + kvalitni zdroj s ochranou proti pretizeni urcite pomuzou, ale v zasuvkach s prepetovou ochranou se moc nevyznam, takze neporadim :(
kevin00 (10238)|12.5.2014 20:56
Primární příčinu bych viděl ve zdroji. Některé modely zdrojů EuroCase byly i označeny za nebezpečné a musely být staženy z trhu. První bych tedy začal výměnou zdroje. Další možnou příčinou by mohly být moduly RAM Zeppelin. Jedná se o velmi nekvalitní paměti. Zde by ale spíše vše končilo BSOD.
IMHO v tomto případě by Ti přepěťová ochrana (zásuvka/prodlužovák) nepomohla. Na kolísání napětí v síti bys potřeboval UPSku.
ICE_D (2754)|12.5.2014 21:22
[QUOTE=kevin00;556560]
IMHO v tomto případě by Ti přepěťová ochrana (zásuvka/prodlužovák) nepomohla. Na kolísání napětí v síti bys potřeboval UPSku.[/QUOTE]

No vidis, ja rikal, ze se v tomhle nevyznam :D
Ventero (1280)|13.5.2014 19:35
[QUOTE=kevin00;556560]Primární příčinu bych viděl ve zdroji. Některé modely zdrojů EuroCase byly i označeny za nebezpečné a musely být staženy z trhu...[/QUOTE]

Před týdnem jsem dostal PC na opravu - mimochodem právě z té ubytovny - že padal a pak že už nenaběhl. Otevřel jsem bednu a hned mě napadlo, že první bude zkouška zdroje, neboť to byl všemi milovaný EC. Vypadal zevnitř dobře, nic čoudlýho, kondíky taky vypydaly dobře tak jsem spojil a nenaběhl. Jen pojistka působila trochu matně, tak jsem nechal spojeno a jal se drátem přemostit. No, a pak jsem se proběhl po místnosti, neboť mi EC vygeneroval malý hlučný ohňostroj a možná, že i na chvíli malý kulový blesčík :-) . Vůůuuúú
kevin00 (10238)|13.5.2014 20:13
Když je někdo blbej a dává místo pojistky drát ????
Georginek (2957)|13.5.2014 20:48
[QUOTE=kevin00;556647]Když je někdo blbej a dává místo pojistky drát ??[/QUOTE]

Jeste rekni, ze si to nikdy neudelal :D:D
durib (1141)|13.5.2014 21:50
Jednou a pak už nikdy!
john (877)|13.5.2014 22:21
[QUOTE=durib;556658]Jednou a pak už nikdy! [/QUOTE]
no drat je zhovadilost, ale tenky Cu dratek z lanka obcas lze na test pouzit...
BTW: mne se jednou podaril primy slus na 220V ve firme / holt oprava pod napetim a "tres" rukou :cool: / , jistic faze to ustal, ale odesla hlavni nozova pojistka 125A a navic v hlavnim rozvadeci odesela zemnici pasovina / vse bylo asi radne nahnile, takze revize byly asi delany bajvoko / a tak SMEPka byla mimo provoz do dalsiho dne...
kevin00 (10238)|14.5.2014 17:12
[QUOTE=Georginek;556650]Jeste rekni, ze si to nikdy neudelal :D:D[/QUOTE]

Budeš se divit, ale neudělal. Od začátku praxe se pohybuji v nebezpečných prostorech a tam si to nelajsneš. A v Exu už vůbec ne ;-)
wolfter (3)|15.5.2014 20:17
děkuji za rady , omlouvám se že odpovídám po takové době ale mám málo času a když se dostanu na pc že mám trochu volna ,
jsem rád :-D a proto mě totál vytáčí že se se*** .

takže hlavně zdroj dokoupit nový a hlavně ne euro case :-D je nějaký dobrý tip jaký je nej? , a zakl. desku :-)
jako co rovnou dokoupím, je UPSku o které psal Kevin . našel jsem si to na netu a pořádně pročetl co to je.
a je to super věc sem do tehle hrozné budovy na ochranu pc.

jako než jsem to pročetl , tak jsem se zasmál , hlavně tomu testu zdroje , jak psal Ventero -_ "No, a pak jsem se proběhl po místnosti, neboť mi EC vygeneroval malý hlučný ohňostroj a možná, že i na chvíli malý kulový blesčík :-) . Vůůuuúú" _- :-D :-D

je pravda že někdy se tyto testy a různé propojování nevyplatí , ale není to vždy.

mě se povedlo že jsem chtěl vyčistit starej pc co jsem měl a jaksi pasta byla tak připečená k hliníku ( chladič bo jestli se tomu dá tak říkat :-D ) , že jsem musel použít hrubou sílu :-D
dostal jsem ven i s procesorem , ale povedlo se mi par těch pinu ohnout , říkám , to s malýma kleštěma narovnám .
prd a jeden jsem ulomil . a už pc při vložení procesoru nenajel.( nejhorší bylo , že kdyby přišel nevlastní fotr , tak by mě zašlapal ) tak jsem dostal takovej nápad a nahradil jsem to malým drátkem akorát na tu velikost
a vypočítal jsem si který je ulomený a vložil do slotu aby lehce vyčuhoval , a na to jsem vložil procesor , uzamkl dal pastu a vrátil hliníkáč .
pak jsem tomu sám nevěřil a pc naběhlo . 2 roky fungoval a pak při extrém bouřce odešla základovka , ať odpočívá v pokoji :-D

tím neříkám , že tyto úpravy jsou dobré a vyplatí se , ale někdy je to nezbytné , a pomůže to ;-)

PS:
Ventero dobrá historka , fakt jsem slzel smíchy při té představě jak utíkáš. :-D

díky za rady
ICE_D (2754)|15.5.2014 21:19
Napis, kolik penez chces na ten zdroj dat a my Ti napiseme, ktery Seasonic si koupis :D
Ventero (1280)|16.5.2014 08:56
[QUOTE=wolfter;556757]
... a vypočítal jsem si který je ulomený a vložil do slotu aby lehce vyčuhoval , a na to jsem vložil procesor , uzamkl dal pastu a vrátil hliníkáč .
pak jsem tomu sám nevěřil a pc naběhlo ... [/QUOTE]

Ty jo - to je geniální, zatímco můj nápad byl spíš genitální.

[QUOTE=NFG_ICE;556761]Napis, kolik penez chces na ten zdroj dat a my Ti napiseme, ktery Seasonic si koupis :D[/QUOTE]

Haha - přesně tak ...

Jinak, ještě s radou k nové desce, si vypiš co na ní potřebuješ: U audia budeš používat vícekanál a chceš mít zapojování pohodlnější ( 3 nebo 6 jacků ), HDMI, USB 3.0, počet využitých slotů atd.
johny__g (6387)|16.5.2014 12:26
K těm UPS - dej pozor, nějaká levná off-line ti napětí filtrovat nebude, ta umí opravdu jen zálohovat PC v případě výpadku.
r34ktor (7477)|16.5.2014 14:20
Pokud UPS, tak rozhodně line-interactive model. Najdou se i cenově zajímavé kousky.