Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Při přechodu do režimu spánku nastane modrá smrt

Peta545 (32)|25.5.2014 10:19
Zdar lidi.
Dokázal by mě někdo poradit ohledně tohoto problému? Jde to někde zevnitř od ovladače ntkrnlpa.exe. Netuším, co by to konkrétně mohlo způsobovat. Začalo mi to dělat zničeho nic na W7 Ultimate 64-bit. Naštval jsem se a přeinstaloval jsem na 32bit verzi. Místo očekávaného zmiznutí modré obrazovky problém po nové instalaci přetrvává. Budu rád za každou radu, hledal jsem a nic co se dá přirovnat k mému problému jsem tady nenašel.
Ventero (1280)|25.5.2014 22:14
Na jiném fóru bylo vyřešeno výměnou zdroje. Jinde jako příčina přehřívání CPU. Každopádně to bude souviset s nestabilitou. Může ti to dělat i jiné zařízení - ať už přidané či integrované v MB. Zkontroluj teploty. Selektuj pokud je s čím - začni od toho, co není třeba k běhu. To vypoj úplně - např GK, jestli máš i integrovanou. Pak měň - zkoušej jiná zařízení. Tedy zkus jinou grafárnu, zvukárnu, paměti, zdroj. Jestli máš víc RAMek, tak nech jednu, pak druhou a prostě se vším zkoušení a selekce. Půjč si třeba od někoho testovací.
Peta545 (32)|26.5.2014 16:00
Díky za radu. Vím, že těch možností je x. Spíš jsem myslel, jestli to někdo nebude schopný konkrétně vyčíst třeba z minidumpu. Teploty CPU a GPU byly v normálu, přehříváním to určitě nebude. Včera jsem se ještě dočetl o RAM Zeppelin, že nejsou moc dobré no a právě já tam Zeppelinky dvě ze čtyř mám (pro upřesnění jsou tam šest let a nikdy s nima problém nebyl). Zkoušel jsem je pročistit a pak znovu usadit na MB a zdálo se, že je po problému. Počítač se normálně uspával. Potom ale zase BSOD, nedělá to už tak často, ale problém úplně nezmizel. Modrá obrazovka na mě semtam ještě vybafne. Asi se budu soustředit někde okolo RAMek, udělám podrobný test paměti. Pokud to neprojde, nezbývá než odpojovat všechen ostatní HW, jak si mi poradil. Zatím to typuju na ty RAMky nebo nějaký problém s napájením. Buď něco na MB, nebo ve zdroji.
Ventero (1280)|26.5.2014 18:06
JJ. Taky jsem četl, že Evolvevky mají snad úplně největší poruchovost, ze všech RAMek, co kdy byly vyrobeny. A statistiky na "dobrých" e-shopech také pro to hovoří. Tak to zkus chvíli provozovat bez jednotlivých dvojic těch RAM a těma a ty Zeppeliny bych zkusil pustit do vzduchu jako první :-) . Mimochodem, ještě jsem neměl v ruce počítač s OS WXP n W7, kde by se po probuzení neprojevil nějaký defekt - a to mluvím i o čistých instalacích. Tam to totiž nemají sódruzi z MS totálka vyčapané. A po několika uspání a probuzení v řadě se v tom systému nedá téměř pracovat, neboť ty defekty rostou geometrickou řadou.

Právě jak píšeš, možností lokalizace je několik, tak nezbývá než selektovat,selektovat,selektovat. (Prubin Selektovič Rachotinov).
r34ktor (7477)|26.5.2014 22:38
Pokud chceš analyzovat minidump, musíš nám ho poskytnout.
Peta545 (32)|26.5.2014 22:58
Tak jsem diagnostikoval paměť. Žádné problémy nenalezeny. Minidump samozřejmě mám. Jen jsem čekal na někoho, kdo je schopný jej analyzovat. V příloze posílám screen plochy, co mi vyhodil z minidumpu BlueScreenView a v zipu všechny výpisy z adresáře C:\Windows\Minidump. Máš tam všechny chyby, co systém od nové instalace Win zaznamenal. Jen tak náhodou jsem jich pár zobrazil. Pokaždé mi tam lítal ovladač ntkrnlpa.exe. Teď jsem náhodou objevil problém s halmacpi.dll. Projeď si je všechny. Určitě z toho budeš chytřejší, jak já :-D Předem díky :-)
r34ktor (7477)|26.5.2014 23:49
V první řadě bych odinstaloval Daemon Tools. Použitý ovladač je starý a může způsobovat problémy. Pokud je k dipozici novější verze, aktualizuj ovladač grafické karty (ATI). Pokud nic z toho nezabere, odinstaluj Avast.

Jak si testoval RAM? SMART HDD je v pořádku?
john (877)|27.5.2014 00:24
[QUOTE=r34ktor;557244]V první řadě bych odinstaloval Daemon Tools.[/QUOTE]
je to moznost, kdysi mne delal neplechu ve Win XP...
zkusil bych ve spravci zarizeni postupne zakazovat jednotliva zarizeni / hlavne multimedialni a sitove / a po restartu zkusil rezim spanku, mozna se tak podari detekovat zarizeni, ktere pusobi pad...
Peta545 (32)|27.5.2014 00:34
Proč bych z toho něco odinstalovával, když na tom jedu roky a v pohodě? Daemon tools mám schválně tuto starší lite verzi. Ati Catalyst 10.2 mi taky vždycky běžel bez potíží. Jediné, co se nonstop aktualizuje je ten Avast (nevěřím, že by to dělal, spíš to typuji na HW chybu). Vydělal jsem Ramky. První letěly Zeppeliny. Samozřejmě BSOD. To samé u původních, co tu byly při koupi. RAMky jsem testoval normálně přes nástoj MS (nabootuješ z instalačního CD, dáš opravit systém a pak diagnostika paměti). Projížděl jsem i programem OCCT ukazálo mi to různé grafy. Test cca 5 minut, procesor na maxu, RAM taky, napětí (teď nevím na čem, ale asi na RAMkách) bylo v toleranci 0.02V, teplota CPU kolísala plus mínus 2°C. Grafy pěkně téměř rovnoměrně držely přímku. SMART HDD? To potřebuju trošku vysvětlit :-D Průser bych osobně hledal někde kolem napájení => zdroj. Nevyčetl jsi z těch minidumpů nic konkrétního? Pro info, začíná se mi v nových minidumpech častěji objevovat ovladač "halmacpi.dll" .
Peta545 (32)|27.5.2014 00:46
[QUOTE=john;557245]je to moznost, kdysi mne delal neplechu ve Win XP...
zkusil bych ve spravci zarizeni postupne zakazovat jednotliva zarizeni / hlavne multimedialni a sitove / a po restartu zkusil rezim spanku, mozna se tak podari detekovat zarizeni, ktere pusobi pad... [/QUOTE]

Za programy bych dal ruku do ohně. Jediné, co pravidelně aktualizuju je Avast, Glary utilities, Adobe Reader a flashplayer, prohlížeč Firefox. To zřejmě softem nebude. Spíš mám divný pocit, že odešlo něco z HW. Něco mě nutí věřit tomu, že je to na MB nebo ve zdroji. Proto se taky ptám, jestli někdo bude z mých minidumpů chytřejší, jak já :-D
john (877)|27.5.2014 08:50
pokud neco blbne ve spojeni HW-Driver-OS tak je dump celkem k nicemu, pac chyba bude "promenliva", vetsinou hlasi neco s RAM + vypise ovladac...
zkousel jsi to postupne zakazovani HW? me se to osvedcilo pokud PC nechtel jit do rezimu spanku / bez BSOD / a nasledne vyhledani ovladace / obcas stylem pokus-omyl / pro konkretni kus HW
Peta545 (32)|27.5.2014 10:28
Určitě to zkusím, budu si na to muset udělat čas. Víš, problém je v tom, že se počítač někdy normálně uspí, například třeba 5x po sobě a při šestém pokusu BSOD.
Ventero (1280)|27.5.2014 11:42
[QUOTE=Peta545;557246] ...Pro info, začíná se mi v nových minidumpech častěji objevovat ovladač "halmacpi.dll" .[/QUOTE]

Tak ACPI je tuším rozhraní právě pro napájení - to by mohlo ukazovat na zdroj. Nicméně i špatné zařízení může způsobit výchylku v napájení a pád. Moje intuice (stejně jako tobě) mi říká, že to v softwareu nebude. Měň na zkoušku všechna zařízení co jdou -začni tím zdrojem- a modli se ať to není deska.
john (877)|27.5.2014 13:16
jeste bych vycistil kontakty/sloty vsech pridavnych karet, pokud tam jsou...
r34ktor (7477)|28.5.2014 14:33
U problémů s pamětí se typ chyby obvykle náhodně mění. V dumpech od Peta545 se ve všech s železnou pravidelností opakuje to samé (jen na jiných adresách). To mě vede k závěru, že původcem je nějaký ovladač v systému. Ale na konkrétního viníka nic neukazuje. čili je to trochu hádání (viz můj předchozí příspěvek). Pochopitelně HW problém nelze 100% vyloučit.
Peta545 (32)|31.5.2014 15:02
Tak doplňuji informace: Na víkend jsme odjeli k rodině. Vzal jsem sebou PC a důkladně ho vyčistil zevnitř od prachu vzduchem. Vydělal jsem z MB všechny komponenty (kromě procesoru s chladičem), vyčistil, rozebral zdroj a taky ho vyfoukal. Co jsem se divil, šrouby držící MB ke kastli byly všechny povolené. Celý PC je jak nový. Prachu tam relativně moc nebylo, protože PC čistím jednou za čas vysavačem. Počítač se nyní normálně uspává (zatím ani jednou nevyhodil BSOD). Testováno cca 20x jak automaticky, tak ručně. Teď nevím, zda to zabralo nebo jestli to není náhodou jiným HW připojeným k PC (jiná myš, klávesnice, monitor). Jediné, co mě udivuje, že zrazu kleslo využití RAM na 15-17% (žádné programy na pozadí). Nyní mám zapnutý firefox a využití RAM je 25%. Po jindy bývala využita snad na 30-40%. Doufám, že je po problému, ale ještě abych to náhodou nezakřiknul :-)
Ventero (1280)|31.5.2014 22:05
AI - snad ne přímo nepřátelsky nakloněná lidstvu, ale jen s žertovnou, mírně škodolibou povahou. :-)
john (877)|1.6.2014 20:44
tipnul bych to ma spatny kontak RAM slotu...
Peta545 (32)|9.6.2014 23:19
Tak jsme se stejně zase dočkali BSOD. V minulém případě jednou a doma mi to dělá četněji. Počítač je schopný se pětkrát normálně uspat a pak bum a po šesté na mě stejně bafne modrý strašák. A otravuje furt, prostě jak kdy, jak se mu chce... Někdy to jde a někdy ne. Škoda, že nikdo nedokázal analyzovat minidumpy, pro určení původce problému. Zatím to řeším režimem hibernace, funguje spolehlivě. Ale tak probuzení z režimu spánku je rychlejší... Nemůže to být vadná elektrika třeba? Jen tak mě napadlo. Ale pokud by to byla vadná elektroinstalace, tak by to asi pravděpodobně odpálilo zdroj, ne? Nebo že by začal takhle blbnout? Nikdy jsem s režimem spánku neměl žádné problémy, až jsme se přestěhovali do jiného bytu.
Ventero (1280)|10.6.2014 11:09
Nakonec to na ten elektrorozvod + horší nebo už hodně odsloužilý zdroj bude vypadat.
john (877)|11.6.2014 09:19
zeby rozvod byl na tom az tak blbe, i kdyz, pokud je z x let stareho hliniku...
Ventero (1280)|11.6.2014 13:37
Je to k nevíře, ale je to tak. Nedávno se to řešilo v jiném vláknu - třeba lidi na ubytovnách, které jsou většinou dost staré, často vyhazují jeden spotřebič za druhým, ať už to jsou PC, DVD, TV apod.

A ten zdroj už bude načatej a je pravděpodobné, že ho to po nějaké době odpálí úplně - nedávno jsem zrovna řešil v praxi.
Peta545 (32)|11.6.2014 18:49
Chlapi, tipujete dobře. Rozvody jsou tady z x let starého hliníku. Navíc, první den, co jsme se nastěhovali... Při připojení PC do sítě vyhořela zásuvka. Šílená spotřeba elektrické energie (na 1+1 1.200kč za měsíc), a to nemáme v bytě žádné žrouty (sporák plynový a v troubě se moc nepeče). Něco je tady špatně. Majitel nehodlá investovat do nových, měděných rozvodů. Částečně také díky tomu jsem podal výpověď nájemní smlouvy. Zdroj je starý cca 6 let a PC jel pomalu od rána do večera. Vždy vše v pohodě, až teď to začlo zlobit. Na první pohled to v něm vypadá jakž takž, žádné nafouklé kondíky apod. O těch ubytovnách jsem to tady četl, teď se jen modlím, aby neodešlo něco jiného. Zdroj za pár kaček se v pohodě vymění. Horší by bylo, kdyby šla do sraček třeba TV. To už je trošku dražší kšeft...