DOS programy pod Windows XPP
Po zakoupení nového notebooku HP Compaq nc6320 (Core 2 Duo T5600) se mně nepodařilo zprovoznit spouštění DOS aplikací v prostředí Windows XP Professional SP2 CZ. Po spuštění aplikace se cca v 95% případů objeví prázdné okno spuštěného programu "windows/system32/ntvdm.exe s nápisem např.: "ntvdm-a88.F84.340001". Při dalším spuštění se uvedená čísla změní, ale okno zůstává prázdné. Pouze občas se aplikace spustí, ale další pokus o její spuštění již opět bývá neúspěšný.
Zkoušel jsem nastavovat parametry aplikace v průvodci kompatibility, ale neúspěšně.
Věděl by někdo, kde může být problém?
Zkoušel jsem nastavovat parametry aplikace v průvodci kompatibility, ale neúspěšně.
Věděl by někdo, kde může být problém?
WXP mají s některými aplikace původně určenými pro DOS občas problémy. Pokud Ti nepomohl režim kompatibility, tak už asi zbývá jen nainstalování nějakého nástroje (např. Virtual PC), s kterým rozjedeš potřebný OS i pod WXP.
Jinak taky můžeš zkoušet nastavovat různé další parametry v PIF zástupci... Jestli jsi to ještě nezkoušel...
Jinak taky můžeš zkoušet nastavovat různé další parametry v PIF zástupci... Jestli jsi to ještě nezkoušel...
no aj bych jeste skusil DOSBOX - stare hry na nem funguji snad vsechny, imho by to mohlo fungovat
http://sourceforge.net/project/downloading.php?groupname=dosbox&filename=DOSBox0.70-win32-installer.exe&use_mirror=belnet
Version: DOSBox 0.70 (894) Games broken: 16 Games runable: 8 Games playable: 21 Games supported: 849
http://sourceforge.net/project/downloading.php?groupname=dosbox&filename=DOSBox0.70-win32-installer.exe&use_mirror=belnet
Version: DOSBox 0.70 (894) Games broken: 16 Games runable: 8 Games playable: 21 Games supported: 849
S tím DOSBOXem mám lepší zkušenosti, u VirtualPC jsem se setkal s tím, že nefungovaly nějaké VESA režimy, ale zas je možná rychlejší - DOOM2 natož Quake mi v DOSBOXu nejede :-(, ale jsou porty :-) To mi tak připomíná, že mám kdesi rozehrané UFO. Mimochodem nějak jsem nepřišel na způsob jak na VPC snadno přenášet data, kromě RWček nebo sítě, ale ta v DOSu nebo Win3.1 moc nejde a ty windows mi na tom přišly hrozně nestabilní nebo jsou horší než je pamatuji.
[QUOTE=Petr S.;42399]WXP mají s některými aplikace původně určenými pro DOS občas problémy. Pokud Ti nepomohl režim kompatibility, tak už asi zbývá jen nainstalování nějakého nástroje (např. Virtual PC), s kterým rozjedeš potřebný OS i pod WXP.
Jinak taky můžeš zkoušet nastavovat různé další parametry v PIF zástupci... Jestli jsi to ještě nezkoušel...[/QUOTE]
Režim kompatibility jsem vyzkoušel. Je zajímavé, že v režimu nastavování kompatibility vše funguje bez problémů. Když pak provedu uložení nastavených parametrů, očekával bych, že funkčnost programu bude již bezproblémová. Následné (normální) spuštění programu již však zpravidla (až na výjimky) nelze provést. Snažím se zprovoznit DOS aplikace, které na jiných počítačích pod Windows XPP i Windows XPH bez problémů fungují (např. Borland Pascal 7.1, Norton Commander 5.0, apod.). Na tomto notebooku se všechny DOS aplikace chovají obdobně, jen četnost správných spuštění je odlišná. Pokud mám trpělivost a stále opakuji spouštění programu s následným násilným ukončením spuštěné aplikace ntvdm.exe, pak po určitém počtu pokusů se program spustí dobře. Nemám však jistotu, že bude též dobře fungovat potřebnou dobu a proto takovýto stav považuji za nepoužitelný.
Předpokládám, že je problém v kombinaci Windows XPP a HW notebooku. HP totiž k notebookům již vůbec nic nedodává, žádnou použitelnou dokumentaci, žádný SW. Vše je nutno hledat na Internetu a proto jsem mohl něco opomenout nainstalovat. Technická podpora z jejich strany je rovněž nulová.
Vyzkoušel jsem vše i pod Windows Vista. Tam DOS aplikace překvapivě fungují, ale Vindows Vista nepodporují celoobrazovkový režim těchto aplikací a tak mně vadí práce s drobným textem v malých oknech. Změna rozlišení obrazovky na 800x600 je z důvodu přepínání aplikací nevhodná.
V žádném případě nepoužívám náročné aplikace na HW (procesor, grafickou kartu, RAM apod.).
Jinak taky můžeš zkoušet nastavovat různé další parametry v PIF zástupci... Jestli jsi to ještě nezkoušel...[/QUOTE]
Režim kompatibility jsem vyzkoušel. Je zajímavé, že v režimu nastavování kompatibility vše funguje bez problémů. Když pak provedu uložení nastavených parametrů, očekával bych, že funkčnost programu bude již bezproblémová. Následné (normální) spuštění programu již však zpravidla (až na výjimky) nelze provést. Snažím se zprovoznit DOS aplikace, které na jiných počítačích pod Windows XPP i Windows XPH bez problémů fungují (např. Borland Pascal 7.1, Norton Commander 5.0, apod.). Na tomto notebooku se všechny DOS aplikace chovají obdobně, jen četnost správných spuštění je odlišná. Pokud mám trpělivost a stále opakuji spouštění programu s následným násilným ukončením spuštěné aplikace ntvdm.exe, pak po určitém počtu pokusů se program spustí dobře. Nemám však jistotu, že bude též dobře fungovat potřebnou dobu a proto takovýto stav považuji za nepoužitelný.
Předpokládám, že je problém v kombinaci Windows XPP a HW notebooku. HP totiž k notebookům již vůbec nic nedodává, žádnou použitelnou dokumentaci, žádný SW. Vše je nutno hledat na Internetu a proto jsem mohl něco opomenout nainstalovat. Technická podpora z jejich strany je rovněž nulová.
Vyzkoušel jsem vše i pod Windows Vista. Tam DOS aplikace překvapivě fungují, ale Vindows Vista nepodporují celoobrazovkový režim těchto aplikací a tak mně vadí práce s drobným textem v malých oknech. Změna rozlišení obrazovky na 800x600 je z důvodu přepínání aplikací nevhodná.
V žádném případě nepoužívám náročné aplikace na HW (procesor, grafickou kartu, RAM apod.).
[QUOTE=rehek;42512]Vyzkoušel jsem vše i pod Windows Vista. Tam DOS aplikace překvapivě fungují, ale Vindows Vista nepodporují celoobrazovkový režim těchto aplikací a tak mně vadí práce s drobným textem v malých oknech.[/QUOTE]
No, s tímhle už jsem měl taky co dočinění. Není to zrovna příjemné, koukat se do malého okénka, které nejde za žádnou cenu zvětšit...
Náhodou někdo nevíte, jestli se toto ve Vistě dá nějak obejít, že?
BTW: Vyzkoušel jsi už ten DOSBox nebo VirtualPC? Řekl bych, že jinak s tím asi bohužel nehneš...
No, s tímhle už jsem měl taky co dočinění. Není to zrovna příjemné, koukat se do malého okénka, které nejde za žádnou cenu zvětšit...
Náhodou někdo nevíte, jestli se toto ve Vistě dá nějak obejít, že?
BTW: Vyzkoušel jsi už ten DOSBox nebo VirtualPC? Řekl bych, že jinak s tím asi bohužel nehneš...
no ja teda nevim, ale uz nejakou dobu praktikuju na vistach pres dosbox warcrafta 2 ve fullscreenu... co tak osvedcena kombinace ALT+Enter?
Při snaze o zprovoznění DOS programů pod Windows XPP jsem též na DOSbox narazil. Tento produkt jsem však netestoval, protože mne odradily informace v jednotlivých článcích. Z článků vyplynulo, že se jedná o "emulátor" DOSu především pro starší hry. Narazil jsem též na informace, že tento produkt nepodporuje paralelní a sériové porty, což je pro mne podstatné. Potřebuji, aby mně fungovala např. DOS aplikace, která pro svůj chod potřebuje na paralelním portu HW klíč a navíc komunikuje s jinou aplikací na druhém počítači přes sériový port.