Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 38

Téma: Potencial pasivniho vodniho chlazeni

  1. #1
    Neregistrovaný

    Dobry den,

    nemam zadne zkusenosti s vodnim chlazenim, nicmene by me zajimal jeho potencial. Jak jde cas, tak mi vzduchove chlazeni jde cim dal vice na nervy. Ten zvuk foukaneho vzduchu mi je neprijemny. Nestavim si bezne nejake nadupane stroje ve stylu vicero top grafickych karet a netaktuji. Vetsinou skoncim u nejakeho top modelu CPU (i7) a top graficke karty (pripadne dva kusy stredniho proudu ve SLI).

    Vim, ze to je prilis obecne, ale da se takovy (dle meho) bezny herni pocitac uhladit pasivne? Tedy aby jedinym pohyblivym prvkem byla pumpa? S vyuzitim radiatoru jako treba http://www.alphacool.cz/produkt/Cape..._-_Silver.html apod..

    Pohybuji se zatim v oblasti teorie, ale proste priorita cislo jedna je ticho a nemam nutne vytyceny cenovy limit. Pokud by to opravdu stalo za to, jsem ochoten si za to priplatit.


    Dekuji
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    Dobrý den,

    ano, pasivně se uchladit dá, ale ne tím radiátorem v odkaze, ale spíše http://www.alphacool.cz/Vyhledat?arg0=mo-ra3%2bmm - ideálně tím největším

    A taktéž záleží, jaké od toho očekáváte teploty - protože při pasivním provozu a plné zátěži budou velmi podobné těm s originálními chladiči. Ale máme mnoho zákazníků, kteří touto cestou jdou, protože konkrétní teploty jsou jim ukradené (pokud se to uchladí tak jak má) ale jde jim o to ticho.

    Každopádně, chce to dobrý přístup vzduchu k radiátoru ze všech stran (ne ho utěsnit někde v rohu pod stolem), ve stínu (to se zdá jako hloupý požadavek, ale v létě je to obrovský rozdíl) a ideálně horizontální montáž radiátoru.

    Část zákazníků to ovšem řeší i tak, že protáhnou hadice s radiátorem (a klidně i s pumpou) někam do vedlejší místnosti, kde "hluk" tolik nevadí - sklep, komora atd. Pak mají absolutní ticho bez omezení výkonu, které vodní chlazení poskytuje.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,527

    A hlavně to chce připlatit na pumpě. Já jsem se tak trochu spálil s http://www.alphacool.cz/produkt/Lain...V.html?arg1=01 která je dost hlučná - jako 12cm ventilátor při 1500rpm (po zregulování to je lepší, ale zase utrpěl výkon)

    Osobně bych spíše než takovýho extrém (100% pasiv) doporučil koupit větší radiátor pro "běžné" chlazení s ventilátory a k němu přikoupil 1-2 opravdu kvalitní větráky. Core i5-3570K@4,4Ghz s vyšším napětím jsem i při okolní teplotě 32°C s přehledem uchladil pomocí jednoho ventilátoru na 400rpm (neslyšitelný) a pumpou jedoucí na minimální možné napětí.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Neregistrovaný

    V tom pripade zrejme budu patrit k te skupine, ktere jsou teploty ukradene, pokud chlazeni funguje. Ostatne proc bych se mel zamerovat na to, aby byly ty teploty jeste nizsi? Predpokladam, ze komponenty jsou standardne dimenzovane na provozni teploty pri chlazeni vzduchem. Stale pocitam s tim, ze pretaktovani neni muj zajem.

    Pri horizontalni montazi mi prijde nejjednodussi umisteni na skrine. Ale hned me napada, ze se zrejme nepredpoklada, ze by radiator primo lezel na boku, ikdyz teplo stoupa. Take je otazkou, zda umisteni relativne blizko stropu neni na skodu a zda se za to naopak nezaplati hlucnejsi/vykonnejsi pumpou.

    Odstehovanim chlazeni do jinych prostor je lakava predstava, ale nedokazu si to moc predstavit bez stavebnich zasahu (vedeni hadic pres dvere, po schodech atd.). Navic bych reseni chtel pro dva pocitace. Nedavalo by smysl utisit jeden pocitac, kdyz ten druhy (manzelky) by tam hucel dal. Pri takovem reseni by se asi nabizelo vyuzit nejakeho all-in-one reseni, kdy bude radiator a pumpa soucasti jednoho kompaktniho celku?
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    Jak vysoká je ta skříň, na kterou byste to chtěl umístit ? Respektive o kolik je výš než PC ? Podle toho Vám umím říct, zda je to reálné s nějakou tichou pumpou, nebo ne. Případně zda by byly ty pumpy potřeba například dvě...

    Určitě by to chtělo odhadem 20 cm místa pod radiátorem a tak 50 cm nad ním. To je ideální stav.

    Co se týká chlazení druhého PC - pokud Vaše idea byla taková, že by jeden radiátor chladil oba PC, tak to je pasivně nereálné, protože jeden ten radiátor bude mít tak akorát co dělat s chlazením jednoho PC. Takže pokud chcete chladit i druhý PC, tak to chce celý další vodní okruh včetně pumpy a radiátoru.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Neregistrovaný

    Predchozi tema nekdo uzavrel a nevim proc. Snad jsem neprovedl nic spatneho, tak zkusim pokracovat takto.

    Skrine jsou vysoke 1.9 m. Zaroven zminovanych 20 cm pod a 50 cm nad radiatorem by do stropu vyslo. Nicmene pokud jsem koukal dobre, k MO-RA3 lze dokoupit nejake prislusenstvi jako nozicky nebo montazni listy, ale nic, cim bych to mohl postavit na 20 cm nohy. Na rovinu, pocitac si slozim i jakoukoliv jinou stavebnici k tomu (treba to vodni chlazeni), ale nejsem kutil, abych si nejake veci delal sam.

    Kdybych precejen na takovy radiator byl ochoten dat pomalo-otackove ventilatory, jak se to pak resi s napajenim, kdyz je ten radiator metry vzdaleny od pocitace? Tahne se klasicky molex spolu s hadicema k radiatoru? Co do esteticnosti zadna slava. Ale to je zrejme nevyhoda vzdaleneho chlazeni.

    Kdyz jeste trochu zasilham na ta all-in-one reseni, jak na tom je takovy AquaDuct? Mate nejake prakticke zkusenosti, jak je na tom s pasivnim vykonem, pripadne s hlasitosti v aktivim provozu ventilatoru? Hadam, ze moznost si takove zarizeni prohlednout v chodu nebude.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,527

    Citace Původně odesláno od Neregistrovaný Zobrazit příspěvek
    Kdybych precejen na takovy radiator byl ochoten dat pomalo-otackove ventilatory, jak se to pak resi s napajenim, kdyz je ten radiator metry vzdaleny od pocitace? Tahne se klasicky molex spolu s hadicema k radiatoru? Co do esteticnosti zadna slava. Ale to je zrejme nevyhoda vzdaleneho chlazeni.
    Pokud by to bylo opravdu daleko tak stačí 5-12V trafo (napětí dle rychlosti - u velkého radiátoru bude určitě stačit 5V, případně 12V s regulátorem http://img25.imageshack.us/img25/319/zelman.jpg) a napojit větráky na něj.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    Tak to také netuším, proč to někdo zamknul, každopádně s dovolením jsem tedy obě témata spojil dohromady a odemknul

    Každopádně k tématu:

    Zvednout radiátor nad skříň bych neviděl jako zásadní problém - jde koupit například toto http://shop.watercool.de/epages/Wate...oducts%2F70554 - jen budete potřebovat čtyři sady = 4x 4.5 cm a tedy ve výsledku 18 cm do výšky. Ideální.

    Co se týká napájení - ideální jen pro fany je toto http://www.alphacool.cz/produkt/Inno...12V_-_20W.html a pokud byste třeba na tu case chtěl dát i pumpu s expanzkou, tak toto http://www.alphacool.cz/produkt/Inno...12V_-_90W.html

    Co se týká Aquaductu, určitě je to řešení, které bych Vám doporučil. Je to velmi kvalitní produkt, ale chce to trochu investovat a koupit tu vyšší variantu http://www.alphacool.cz/produkt/Aqua...ramic_12V.html protože má dvojnásobný aktivní a tedy i pasivní výkon než ta menší verze. Stavěli jsme například tuhle sestavu http://www.alphacool.cz/Detail%20sestavy?arg0=32205 a to, co je tam napsáno v popisku je pravda - při běžné práci je to PC pasivní, v maximální zátěži běží tři fany ze šesti na minimální výkon. Velmi tiché.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Neregistrovaný

    AquaDuct se mi prave docela libi, ale par veci mi na nem neni jasne ani s prihlednutim k uvedene sestave:
    - ve skrini neni expanzni nadoba, ma ji tedy AquaDuct v sobe?
    - je mozne nejak AquaDuct rozebrat kvuli vycisteni od prachu (vetraky/radiator)?
    - k cemu je ta karticka do PC, krome toho, ze ma prostupy na hadice pro pripadne skrine, ktere nemaji vlastni?
    - a vzhledem k tomu, ze se u produktu pise o moznosti softwaroveho rizeni, jak je toho docileno? U sestavy nevidim zadne propojeni. A neprijde mi, ze by to bylo na bazi jako je dalkove ovladani k tomu dodavane.

    Kdyz se pak odklonim od cele te diskuze v podstate o radiatorech, tak by me zajimal nazor na Hydro Copper serii grafickych karet EVGA. Tak nejak mi porad nesedi ta predstava, ze bych si mel kupovay kartu, pak z ni sundaval originalni chladic a shanel full-cover blok pro chlazeni.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    Mrkněte na recenzi zde http://www.pcper.com/reviews/Cases-a...Cooling-System - je to sice MK II a ne ta nejnovější, ale v zásadě to funguje stále stejně.

    ad 1) Jako expanzní nádoba funguje bok aquaductu, kam se lije kapalina.
    ad 2) Nedoporučuji. My to servisovat umíme, ale běžnému uživateli bych to opravdu nedoporučil. Toto je asi jediná nevýhoda celého řešení - při nějakém problému se musí celek poslat k nám na reklamaci. Na druhou stranu, poruchovost je velmi malá. A pokud jde o čištění od prachu - není nad http://www.jscomputers.cz/Vyhledat?a...la%25c4%258den
    ad 3) Pro napájení - viz recenze.
    ad 4) Aquaduct se s PC propojuje USB kabelem. Jak funguje monitorování a regulace je například vidět zde http://www.legitreviews.com/aqua-com...er-review_1813 a konkrétně ta SW část je na straně šest.

    K Hydro Copper - opravdu ne. Pro EVGA tyhle bloky dělá Swiftech a to prostě není dobrý a kvalitní výrobce. Každý měsíc řeším nějaký problém se zákazníkem, který tenhle blok má...
    Pokud se bojíte montáže bloku na kartu tak to umíme jako službu http://www.alphacool.cz/produkt/Inst...VGA_bloku.html
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Neregistrovaný

    Dekuji za odkazy, beru si z toho predevsim to, ze bych se mel naucit lepe "googlit" ;]. Jeste si to vice prostuduji.

    Skoda, ze tedy treba ty fotky u vasi sestavy s AquaDuctem byly spise delane "na krasu". V praxi u nich mohlo byt videt prave to, ze mezi skrini pocitace a AquaDuctem jsou vlastne jeste dalsi dva kabely - USB a napajeni. Coz pak vlastne jsou dalsi body k reseni, kdyby byla nutnost to dat od sebe dale, jak 2 metry. Externi napajeni by omezilo moznost na kartu pripojit dalsi soucasti uvnitr pocitace (napr. odvetravani skrine).

    Sluzbu montaze VGA bloku jsem u vas zaregistroval, chybi mi tam nicmene informace, jestli a jak se to nejak dotyka zaruky (at uz pro koncoveho spotrebitele nebo podnikatele).
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    No pokud by Vám vadilo, že kromě dvou hadic jde z PC také dvojice kabelů, tak není problém hadice i kabely schovat například do http://www.alphacool.cz/Vyhledat?arg...%2bsleeve%2b18 a bude to vypadat pěkně.

    Pokud chcete mít Aquaduct dál od PC, dá se k Aquaductu dokoupit externí napájení a pak jeden z kabelů z PC odpadne a můžete pak mít Aquaduct kdekoliv.

    Záruky se montáž nijak nedotýká, proto tam ani o záruce není nic uvedeno, protože nám to přišlo automatické. Ale asi to tam dopíšeme, aby to bylo jasné.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Neregistrovaný

    Rukavek na kabely je pekny, clovek by neveril, co se dneska da udelat, kdyz si to chce vyladit, diky.

    Ano, videl jsem to na strankach Aqua Computer, ze se da dokoupit externi napajeni. Ale jak jsem zminoval, ta karta, co je v pocitaci, ma jeste nejake dalsi konektory na pripojeni treba dalsich ventilatoru, nebo dokonce i regulace pumpy. Predpokladal jsem tudiz, ze propojeni s AquaDuctem, aby dokazal ridit i tato zarizeni uvnitr skrine, musi byt tim "napajecim" kabelem. Ze ta informace nepujde skrze USB. Pak by se to mozna dalo resit dokoupenim kabelu k "prodlouzeni", vzhledem k tomu, ze kabel je samec/samice.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    No předpokládal jsem, že to chcete mít tiché = co by v PC dělal nějaký ventilátor (kromě zdroje), případně pumpa, která je stejně v aquaductu ? A pak je i samotné PCB tedy k ničemu, pokud se napájení vyřeší externě...
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Neregistrovaný

    Rozumim, v idealnim pripade by tam ventilator nebyl. Nevedel jsem, na kolik se ve skrini kumuluje teplo, ktere je potreba aspon trochu vyfoukat. Ja jen, ze i ta ukazovana sestava v recenzi mela jeden ventilator ve skrini.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Složení vodního chlazení komplet
    Od Neregistrovaný v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 19-01-2015, 20:37
  2. Potencial pasivniho vodniho chlazeni - pokracovani
    Od Neregistrovaný v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 23-06-2014, 12:49
  3. Sestava vodního chlazení-návrh
    Od Neregistrovaný v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 25-11-2012, 20:56
  4. Navrh vodniho chlazeni
    Od Malda.st v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 10-06-2010, 22:38
  5. Vodní chlazení: Testy komponent/sad vodního chlazení
    Od Honny v sekci Chlazení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 28-08-2006, 12:59