Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Instalace Win 7 na starší počítač

killabeez (61)|24.6.2014 16:18
Zdravím, mám takový dotaz.Četl jsem, že WIN7 může běžet i rychleji na starším počitači s XP. A vzhledem k tomu, že mám docela problémy s XP, bych to chtěl vyzkoušet, vyplatilo by se mi to?
untitled.JPG
Ventero (1280)|24.6.2014 16:44
Tak min. požadavky jsou CPU > 1GHz a 1024MB RAM. Osobně jsem W7 instaloval na PC téměř totožné a běh OS mi pocitově přijde možná o chlup lepší (prý je u W7 maličko lepší efektivita zátěže na CPU než u XP). Nicméně v internetovém prohlížeči je, vzhledem k výkonosti CPU, těžkopádnost prakticky stejná - jen snad o něco lépe, ty prohlížeče, zvládají více záložek a i tak bych, pro jistotu, končil max. na 3 záložkách.

Plus je každopádně větší bezpečnost.

Ještě také můžeš přejít u tohoto PC na nějaký Linux s lehčím grafickým prostředím - není to dnes už takovej nátěr, jak si lidi většinou myslí.

Ještě by jsi mohl zkusit třeba do dvou stovek sehnat někde na bazárku nejvýkonější CPU do patice. Ale rozdíl by nebyl až tak veliký.

Edit: Jó byl by veliký - jsem si to spletl s tou předchozí platformou. Omluva.
killabeez (61)|24.6.2014 17:01
Skvělé, diky za tip! Jinak mohl by jsi to CPU konretizovat? Už dřív jsem zkoušel hledat, ale nejsem v těchto věcech až tak sběhlý, děkuji.

Edit: Linux jsem zkoušel před zhruba dvěma lety, a zdálo semi, že se mi to seká, přesněji v mozile, zkoušel jsem i xubuntu, ale pořád to stejné, tak nevím
killabeez (61)|25.6.2014 09:28
Win 7 tedy mám, a zatím vše vypadá ok, ještě by se možná hodila nová RAM, aby to trošku přilepšilo už tak zašlému stroji, nějaké doporučení?
Ventero (1280)|25.6.2014 10:27
[QUOTE=killabeez;558552]Skvělé, diky za tip! Jinak mohl by jsi to CPU konretizovat? Už dřív jsem zkoušel hledat, ale nejsem v těchto věcech až tak sběhlý, děkuji.

Edit: Linux jsem zkoušel před zhruba dvěma lety, a zdálo semi, že se mi to seká, přesněji v mozile, zkoušel jsem i xubuntu, ale pořád to stejné, tak nevím[/QUOTE]

1: https://www.svethardware.cz/prehled-desktopovych-procesoru/22566-3

To je seznam všech CPU pro tuto platformu. Ty Athlony jsou lepší než Semprony, větší L2-cache lepší a vyšší frekvence lepší. Pak je důležitá podpora desky. Takže když nějaký z tohoto seznamu najdeš někde na bazárku, tak ještě zkontroluj (nejčastěji na stránkách výrobce) jestli je MB podporován.

2. Ještě lehčí je Lubuntu. Nebo pak jít do alternativ - zde mi doporučovali Puppy, Archbang či Crunchbang či Linux Mint Xfce. Ten Puppy bude z nich asi nejvíc GUI-friendly a má různé verze, dle jádra, výkonu či libovůle.

3. RAM Gigy do tohohle by jsi také, při troše štěstí, mohl koupit kolem 200,- - jako ten CPU.

Edit: V tom Lubuntu se mi to taky občas seká - a také hlavně v prohlížeči od Firefox.
killabeez (61)|25.6.2014 14:06
Díky, v ten seznam je pro mne trošku španělská vesnice, tedy vůbec nevím co a jak. Nemohl by jsi mi rovnou postnout konkrétní typ, který by i zároveň seděl? Děkuji
Jinak k Linuxu, musím uznat, že se od té doby, co jsem ho zkoušel já dost změnilo, nicméně se na to mrknu a vyzkouším
bastlir (328)|25.6.2014 14:15
Win 7 zatím považuji za nejlepší OS od Microsoftu. Už jenom proto, co tu výše bylo již napsáno. Navíc Win 7 umí lépe pracovat s RAM i se sběrnicemi. WinXP byly sice ve své době špičkou, ale jako Win98 se časem samy sebe zaprasily.
Když stávající železo doplníš aspoň na 4GB RAM (pokud již nemáš) a pokud dokoupíš SSD, tak na tom "uletíš".
killabeez (61)|25.6.2014 15:31
Jinak, narazil jsem na první problém, a sice ZVUK, dřiv jsem použival SOUND MAX driver, ale teď mi to hlásí, že nepodporuje tento OS, a každá další verze mi hlasí, že na ni nemam HW, nevíte co s tím?
Ventero (1280)|25.6.2014 16:23
V tom seznamu je lepší jakýkoliv Athlon. Máš to rozdělený ještě na typy jádra a v něm (až na vyjímky) platí od zhora dolů - lepší. Jak jsem psal porovnáváš dle těch dvou parametrů. Takže si dáš třeba v bazoši najít "athlon 64 754" a z těch co to najde si vybereš podle ceny a parametrů. Ten co se ti bude líbit, tak ho ještě zkontroluješ v CPU Support desky na stránkách výrobce.

U těch driverů si najeď do správce zařízení, najdi tu zvukovku a dej pravým aktualizovat ovladač - automaticky (online, samozřejmě). Když to neklapne, tak si ve Windows update navol "získávání doporučených aktualizací stejným způsobem jako důležité" a třeba se časem dočkáš, že ti je WU nabídne. Také si zjisti přesný typ zvukovky (třeba se podívej s baterkou do PC na příslušný čip) a hledej. Nejprv zkus výrobce, pak můžeš zkusit nějaké servery - osobně teď znám jen "nodevice.com", ale zkušenější soufóraři jistě znají ještě pár dalších, bezpečných serverů, na získávání ovladačů. Pozor na podvodné servery, které ti nasadí do PC havěť - těch je většina.

Edit: Našel jsem zrovna namátkou na tom Bazoši Athlon 64 3300+ - ten by tam mohl jít a chce za něj 390,- - to bych za to nedal, ale dá se zkusit smluvit či hledat dál.
killabeez (61)|25.6.2014 17:47
Oukej, procesor zkusím nějak pořešit, diky. Aktualizace ovladače mi háže, že systém nemůže najít sofware ovladače vašeho zařízení, ve win update jsem sice aktualizaci našel, ale instalovala se neúspěšně, ostatně jako většina (pouze 26 šlo). Dále mi to dnes asi 3x spadlo, a objevila se mi modrá obrazovka, značí to něco?
Ventero (1280)|25.6.2014 18:57
Že se ti nainstalovalo úspěšně jen 26 aktualizací z té hromady a často to padá, tak to 100% něco značí. Ten OS není rozhodně v pořádku - špatná instalace (mechanika, nosič či nějaký špatný crack), nebo rozsáhlé poškození (např viry).

Můžeš zkusit ještě jednou nebo rovnou jinou instalačku na jiném médiu popř z jiného zařízení (jiná mechanika či USB)
killabeez (61)|25.6.2014 22:09
Zkusím tedy jinou instalačku, tak jsem tedy přešel na chvili zpět na XP, a tentokráte mi nejde aktualizovat grafika (používám driver pack solution, a nikdy nebyl problém)
killabeez (61)|26.6.2014 10:39
[QUOTE=killabeez;558643]Zkusím tedy jinou instalačku, tak jsem tedy přešel na chvili zpět na XP, a tentokráte mi nejde aktualizovat grafika (používám driver pack solution, a nikdy nebyl problém)[/QUOTE]

Problem solved, mimochodem u te verze kterou jsem měl, jsem v komentech u torrentu četl, že pár lidí měl oten stejný problém co já
Ventero (1280)|27.6.2014 21:08
JJ. Myslel jsem si to :-) .
killabeez (61)|21.11.2014 15:42
Tak jsem se opět vrátil k WIN7 a můj problém spočívá ve zvuku. Na XP jsem použival driver SoundMAX512015150 (AD1888), akorát teď mi Win7 píše, že tenhle soft nepodporuje, co mám tedy dělat?
Ventero (1280)|22.11.2014 12:25
Buď Windows update - ve správci zařízení nechat hledat online. To musíš mít v ovládacím panelu "Zařízení" povoleno, jinak to bude tvrdit, že nic nenašlo, protože to hledat ve WU catologu nebude.

Nebo hledat. Jsou dvě varianty. Jednak software, který najde drivery automaticky ze spřažené databáze.

Tento mi přijde důvěryhodný http://drp.su/

Nebo, a to upřednostňuji, neboť jsem paranoidní, nic neinstalovat a hledat ručkou a očkem na důvěryhodných serverech. Buď podle názvu ( nejsem si jist, jestli je to AD1888 nebo ADI888 - dvě varianty nejsou na vyzkoušení mnoho) nebo id čísla hardwaru (DevID). Osobně hledám na těchto dvou:

Podle názvu hledám zde http://drp.su/drivers/13/?en a zde http://drivers.softpedia.com/

a podle DevID (je tam i návod, kde ho najdeš) zde http://devid.drp.su/?l=en

Zatím jsem nenašel drivery jen na jedinou zvukovku.
killabeez (61)|26.11.2014 13:03
Problem solved,diky!