Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Teplota CPU kolem 80-100 °C

jiriruza (38)|24.6.2014 20:56
Dobry den,mam problem s teplotou CPU pohybuje se kolem 80-100 °C.Pc mam jiz delsi dobu a ted jsem,akorat menil chladic na cpu z boxoveho na Artic cooling freezer xtreme 1500rpm.Sestava je:Amd phenom 2 X4 955 3,2ghz,deska:MSI 790XT-G45,zdroj:delta electronics 700W,Grafika:ATI radeon HD7700 series,hdd:2x WD caviar blue.Dekuji za kazdou radu i kdyz si osobne myslim,ze to bude tim chladicem,ze je nedostacujici.Dekuji a pokud mozno jaky jiny by jste mi doporucili cca do 1000kc.
robky (3195)|24.6.2014 21:30
Očistil/odstránil si pri výmene chladiča starú pastu z procesora ?

Je nový chladič správne osadený? Nehýbe sa? Nemohol pri montáži prasknúť retenčný rámček okolo pútice procesora?
jiriruza (38)|24.6.2014 21:36
Ano pastu jsem odstranil a dal novou.Osazeny je taky dobre dival jsem se vyckrat.
Georginek (2957)|24.6.2014 21:39
Tak oproti boxu bude Arctic jiste dostacujici. Cim meris teploty? Ukazuje to stejne i ve vice programech? Zebra chladice by mely byt na omak vlazne. Pri spatnem nasazeni jsou zebra studena!!
robky (3195)|24.6.2014 21:42
Ten chladič je nový? Pretože potom stačí procesor iba očistiť - pasta je u arctic nanesená od výrobcu ...
jiriruza (38)|24.6.2014 21:48
No na teploty jsem se dival v biosu tam to namerilo 85 a v aide 120.Zebra jsou vlazna akorat ramka ktera je hned vedle je dost ohrata.Bohuzel ten chladic neni novy tak jsem musel starou pastu odstranit a nanest novou.
Georginek (2957)|24.6.2014 21:54
To je blbost, pri 120C by uz to bylo davno vypnuty..... tenhle procak ma operacni teplotu mezi 52-62C.... pak zacne throttlovat a cca pri 80 se vypne..... Vypina se Ti? Throttluje???? Zkus tam dat stary chladic, jestli se neco zmeni.
jiriruza (38)|24.6.2014 21:58
No kdyz dosahne nejakych 85 tak se vypne.Jeste je mozny ze jsem treba nanesl prilis pasty bylo by to taky mozny?
Georginek (2957)|24.6.2014 22:03
Muze to tim byt.. Kolik si ji tam dal? Sedi heatsink ( ta plocha ) poradne na heatspreadr(u) CPU????
jiriruza (38)|24.6.2014 22:07
Jen jsem to malinko postrel snazil jsem se tam dat tolik pasty co bylo na chladici co jsem odtamtud sundal.No ono ten chladic sam o sobe se tam dava hodne spatne.Muzu tam dat zpet ten boxovy,ale ten hrozne huci.Pokud by tenhle nebyl idealni tak treba ktery?
robky (3195)|24.6.2014 22:07
Každopádne skontroluj, ako píše Georgi, ešte raz osadenie chladiča. Ja by som ho dal dole a skontroloval/očistil/osadil znova.

Mimochodom, nie je procesor pretaktovaný? Nie je nastavené vysoké Vcore?
Georginek (2957)|24.6.2014 22:10
Chladicem to nebude...... znovu ho sundej a dej ho tam poradne, pripadne vyzkousej stary ( jen na zkousku ), jak pise robky, neni procesor nataktovany a jake mas nastavene Vcore ( napeti jadra )??
jiriruza (38)|24.6.2014 22:18
Nic jsem netaktoval takze by to melo byt nastaveny deafultne.
Georginek (2957)|24.6.2014 22:22
Jak to dlouho zlobi, respektive od jake doby pozorujes ty vysoke teploty? Jake je Vcore??? default nemusi byt spravny, zrovna pred 14 dnama sem delal Gigablejt desku v defaultu a s CPU E8400 a Vcore bylo tak vysoke, ze na Box chladici se prehrivalo a vypinalo :D:D
Salamander (6177)|25.6.2014 00:54
jeste takova blba otazka, sundal jsi tu nalepku ze zakladny chladice? :D
VencaX (3686)|25.6.2014 10:22
Koucoure looool :D
Salamander (6177)|25.6.2014 13:49
[QUOTE=VencaX;558604]Koucoure looool :D[/QUOTE]

Hele, ty se směješ, ale už jsem to taky viděl :D
jiriruza (38)|25.6.2014 13:59
Jo tu jsem sundal.Uz nevim kde hy mohl byt problem jeste zkusim ubrat pastu a uvidim co to udela.
jiriruza (38)|25.6.2014 16:05
Vcore je podle biosu 1.4.Vyfoukal jsem celou skrin a dal trochu min pasty.Stale nic nepomaha.Nejaka rada?
Georginek (2957)|25.6.2014 16:27
Nasadil si tam ten chladic dobre? Sedi tam uplne? Nechci se na vsechno ptat tisickart. Zkusil jsi tam dat ten starej chladic?

Ja tady ted zadnyho Fenina nemam, ale 1.4V jako default se mi zda nejak moc ne???? Kdyz povolene maximum vyrobce je 1,425V

Dulezity je jaky mas "stepping" jestli mas C3 tak si pamatuju ze default je 1.25V
robky (3195)|25.6.2014 17:42
Pokiaľ si dobre pamätám, tak môj PII X2 945 stepping 3 má default 1,35 :notsure Nastavených mám 1,38-1,39 pri OC na 3,8GHz, teploty cca. 55°C .Je to síce s Mugenom2, ale s otáčkami fanu okolo 600-700/min.
Ten freezer pri otáčkach 1500 to imho musí dať podobne .... pokiaľ je všetko OK.

Takže ak je teplota spomínaných viac ako 80°C, mal by byť chladič horúci. Keď tomu tak nie je, tak:
1. nie je dobre nasadený, veľa pasty, prasknutý/uvolnený retenčný rámček a pod.
2. je vadný chladič - môžu byť poškodené heatpipe (dá sa otestovať ponorením styčnej plochy do horúcej vody - ak je funkčný, tak budú konce heatpipe hurúce tiež)

Ešte ma napadlo - raz som mal na servise pc s tým, že sa prehrieva a vypína. Znovuosadenie chladiča nepomáhalo, ani nastavovanie Vcore. Po vybratí procesora z pätice, kontrole pinov(bez závad) a osadení procesora späť zrazu všetko OK .... to môžeš skúsiť aj ty.
Kľudne, ak bol box k procesoru prilepený starou pastou, mohlo pri manipulácii/oddeľovaní boxu dôjsť k povytiahnutiu cpu, resp. k možnému zlému kontaktu :notsure
jiriruza (38)|25.6.2014 18:53
Tak uz jsem to vyresil.Dal jsem to do vrouci vody a i presto jsou konce heatpipe studene takze je chladic k nicemu.Tak tedy jaky novy poridit cca do 1000kc dekuji.
jiriruza (38)|25.6.2014 21:18
Co treba tento?: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Salamander (6177)|25.6.2014 21:36
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
jiriruza (38)|26.6.2014 09:30
Dekuji za nabidku,ale chtel bych pokud mozno neco levnejsiho.
Salamander (6177)|26.6.2014 12:28
V tom pripade [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
62kokos (156)|26.6.2014 13:48
Pokud máš malou bednu tak ten: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste], má jakoukoliv orientaci chladiče a pokud velkou bednu tak je teť hit tento: [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]. Zde je recenze : http://www.techpowerup.com/reviews/SilentiumPC/Fera_2_HE1224/
charonbobo88 (65)|11.7.2014 23:58
psal si že chladič nebyl nový a měl si tam nápelku jako když je chladič nový ?