Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Problém s chladičem CPU

Iselor (33)|4.8.2014 18:43
Zdravím,

po dlouhé době se mi dostal do rukou můj desktop (používala ho rodina), ale všiml jsem si problému, když jsem ho otevřel a vyčistil a to toho, že chladič CPU se netočí (ani v zátěži). Je tam osazený [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] na procesoru Core 2 Duo E8400. Zapojením jsem si jistý, 4 pin CPU fan je na desce jen jeden. Takže se chci zeptat, zda máte nějakou radu, jak vyzkoušet, jestli vážně odešel chladič nebo může být problém např. na desce. Nerad bych koupil nový chladič a zjistil, že taky nejede a problém bude v desce. Chtěl jsem to zkusit na pojit na zdroj, abych zjistil zda jede, ale na 3 pin se mi to bohužel zapojit nepojede.
MB [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Za každou radu děkuji.
Iselor
Georginek (2957)|4.8.2014 20:33
Na 3pin to zapojit jde normalne. Rozdil je ze 4 pin posila impulzy....... Zkus ho zapojit na 3pin a cvrnknout do nej. Nebo zapoj do jineho 3pinu, nebo 4 pinu jiny vetrak, urcite mas nejaky ve skrini. IMHO, moc bych to nehrotil, pokud to nepojede, kup si misto te hruzy jinej chladic, nebo si kup jenom ventilator za par supu..........akorat ho tam budes muset nejak zabalastit, ale jde to. Pri zkousce muzes byt v BIOSu a sledovat HW/monitoring a otacky ventilatoru. Zkoukni jesti nemas v BIOSu nastaven 3pin jako default.
johny__g (6387)|5.8.2014 08:38
Možností je víc - třeba multimetrem změřit jestli je na pinech napětí. Nebo vyndej dva dráty z toho 4 pin konektoru (stačí jehla) a připoj je přímo na molex, vejdou tam.
Iselor (33)|8.8.2014 20:00
Tak jsem vyzkoušel připojit jiný fan na 4 pin a jede, takže MB je v pohodě a budu objednávat nový komplet chladič. Díky