Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 27

Téma: Vadná základní deska nebo procesor?

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2014
    Příspěvků
    116

    Zdravím, jak se projevuje špatná základní deska? Pc se mi normálně se vším všudy zapíná (pípnutí, nabíhání) a po naběhnutí Windows XP Jak se má objevit modrá obrazovka s nápisem vítejte se mi místo toho restartuje pc. A takhle pořád dokola. Může to být deskou? nebo procesorem? Snad vše ostatní jsem už vyměnil (zdroj, ram, grafiku,). Mám procesor amd athlon XP 2500+ a deska asus a7v8x-x
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Obyvatel SHW Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    329

    Já bych to tipoval na vir. Nabootuj PC z CD s antivirákem (bývá to téměř na každém DVD CHIPu) a zkontroluj PC. Mimochodem, to dělá i v safe-módu?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,441

    Jestli jsi měnil grafiku a nepřeinstaloval ovladače, může to být tím. Taky můžou být nekompatibilní/špatně nastavené paměti. I disk může být příčinou.

    Zkontroluj desku jestli vypadá vizuálně v pořádku (kondenzátory), reset BIOSu a jestli to nepomůže tak čistou zkus nějaký live linux nebo UBCD a test disku. Taky zkus memtest na RAM.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2014
    Příspěvků
    116

    Tohle mi dělalo hned po instalaci windows. Ale blbnout mi to začalo až potom co jsem si začal hrát s taktem procesoru přetaktoval jsem ho na nejvyžší možný takt a potom se pc začal sekat a pak restartovat ještě párkrát šel ale pak už blbl pořád. Zítra mi příjde nový disk a procesor tak to vyzkouším a napíšu to sem. Vir by to neměl být ani nebyl připojen k internetu a tento pc jsem už přeinstalovával a vše bylo ok. Spíš to vydím opravdu na špatný HW.
    Kondíky jsou OK.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    329

    Pokud jsi s takty nepřidal i lepší chlazení, troufám si tvrdit, že sis ten svůj procesor usmažil či přismažil.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    zkusil bych HDDregenerator / nebo SpinRite, level 2 / z Hirensboot na opravu chybnych sektoru na HDD, pokud je disk IDE, tak je docela mozne poskozeni ve spojitosti s max. OC...
    BTW: projevuje se to i u nouzoveho rezimu? / netahaj se ruzne ovladace, sluzby apod... /, pripadne muzes v boot.ini pridat parametr bootlog /
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2014
    Příspěvků
    116

    Ano spíš je to tak že jsem si ho přismažil jak tu píšete jen mi nebylo jasné jestli je to možné, že se takhle "načne" Ten IDE kabel jsem musel už vyměnit protože mi jednou nešel už vůbec nakonec to bylo tím myslím že na to došel nakonec tady john. Ovladačema to asi nebude už jednou jsem tento pc měl funkční zaběhnutý i s těma pořád stejnýma ovladačema. Pc normálně šel ale když jsem taktoval ale nepřidal chlazení tak jsem ho asi načal a to jsem nevěděl že ta pasta pod chladičem je stará a zhrudkovatělá. Ale jen bych potřeboval vědět jestli to nemůže být deska.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    329

    Deska by to mohla teoreticky být, ale je to velmi nepravděpodobné. Na ní se nejčastěji nafukují elektrolitické kondenzátory kolem procesoru a má to i přímý vliv na řadič. Jenže tady nenastane okamžitý stav, nýbrž zde bývá nějaký postupný chybový průběh.
    Samozřejmě že procesor usmažíš či jej načneš. Dokonce jsme se o to řízeně pokoušeli. PC nastartoval, ale už při mírnějším zatížení jádra to všechno zhaslo. Mimochodem, při instalaci oken vypínám automatický restart, který je defaultně nastavený.
    Max. takt + bez přidaného chlazení ... navíc bez pasty = jistý konec procesoru.

    Jsem nepřítelem přetaktovávání, protože mně stejně nepřineslo výkon, který bych reálně využil. Navíc zde existuje celkem vysoká poruchovost ventilátorů. Stačí aby za pár korun jeden větrák na žebrech zdechnul a odejde ti komponenta za pár tisíc korun. Vyplatí se to?
    Naposledy upraveno uživatelem bastlir: 13-08-2014 v 03:29
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    Citace Původně odesláno od bastlir Zobrazit příspěvek
    Jsem nepřítelem přetaktovávání.....
    ono zalezi na uzivateli, konkretnim kusu HW, financich a pro nektere je to i sport...
    k veci: zkusil jsi uz tu opravu vadnych sektoru? z mych zkusenosti se prave velice casto projevuji takto pri nabehu OS / vetsinou chyba nacteni nektereho driveru /
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2014
    Příspěvků
    116

    To HDDregenerator stačí vypálit na dvd a pak normálně nabootovat?

    ---------- Doplněno v 11:52 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 11:51 ----------

    Dnes mi příjde nový harddisk bez vadných sektorů a pasta tak to zkusím ještě takto a uvidíme.
    Ještě k těm chybám něž To začalo tak mi nešla spustit žádná hra vždycky to vyhodilo nějakou chybu. Ještě mám k dispozici jeden procesor nikdy jsem ho neměnil stačí ho jen vyměnit nebo musím něco ještě nastavit?
    Naposledy upraveno uživatelem mariaki: 13-08-2014 v 13:42
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,441

    Určitě by to chtělo reset BIOSu, než procesor vyměníš. Jsi si jistý že ten nový procesor deska podporuje?
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    Citace Původně odesláno od mariaki Zobrazit příspěvek
    To HDDregenerator stačí vypálit na dvd a pak normálně nabootovat?
    je soucasti Hirensboot, osobne bych jej nahodil na USB Flash..., postup najdes na webu
    rozdil cd/dvd je jen ve velikosti flash
    BTW: navic si takto muzes proskenovat OS na veskerou moznou havet...
    HDDRegenerator byl soucasti starsich edieci, tusim, ze do 9.x, ve vyssich verzich je k dispozici SpinRite a HDDregenerator nahrazuje HDDTest , ci tak nejak..., znalejsi urcite upresni...
    EDITED: navic. pokud spustis Hirensboot, dostanes k dispozici ruzne moznost diagnostiky, ci spusteni alternativniho OS / pro tebe asi miniXP /, tj. pokud pojede alternativni OS, tak CPU to asi nebude....
    Naposledy upraveno uživatelem john: 13-08-2014 v 16:20
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2014
    Příspěvků
    116

    Prozatím jsem vyměnil HDD a procesor a ted instaluju system tak se uvidí.
    Jinak neznáte někdo nějakej dobrej program na měření teploty cpu?
    Naposledy upraveno uživatelem mariaki: 13-08-2014 v 17:33
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele john
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    880

    Citace Původně odesláno od mariaki Zobrazit příspěvek
    Prozatím jsem vyměnil HDD a procesor a ted instaluju system tak se uvidí.
    tak at se zadari
    na stary HDD bude asi rovnou format, takze dodatecny sken na chyby asi nebude..., jen tak pro zajimavost, zda byl OK
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Obyvatel SHW Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    329

    Pokud to tam máš, raději v BIOSu nastav teplotní výstrahu.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední