Téma: Upgrade PC v ceně 10 000 - 12 500 Kč
Co chci upgradovat
: Procesor, základová deska, RAM, GK (bude-li to nutné)
Aktuální konfigurace: CPU: AMD Phenom II X4 925
GK: ASUS EAH5770 CuCore/G/2DI/1GD5
Větrák CPU: Cooler Master Hyper 212 Plus
Case: Cooler Master Centurion 534 Light Black
MB: Gigabyte GA-770T-USB3 (rev 1.0)
RAM: Kingston 4GB (2x 2GB) 1333MHz
Zdroj: Seasonic Energy Knight SS-500ET 500W OEM
HD: WD Caviar Black WD1001FALS 3.5" 1TB
Další komentář:
Určení počítače je kromě běžné práce (internet, office, filmy) především Microsoft Flight Simulator X + doplňky a CAD programy, momentálně AutoCAD od Autodesku, výhledově jeho nové verze či jiné podobné produkty. Vlastním monitor 22’, FSX provozuji v rozlišení 1680 x 1050 px; zde neplánuji žádnou změnu.
Preferovaná platforma: Intel (a pokud bude nutný upgrade GK, pak nVidia)
FSX je program náročný zejména na surový výpočetní výkon procesoru s co nejvyšším taktem. V současné době používám Phenom X4 925 přetaktovaný na 3,5 GHz, který ale již ztrácí dech. Pokukuji po Intelu i5, takt po přetaktování nejméně 4 GHz, optimálně víc (řekněme cca 4,2+), otevřený násobič vhodný, ale není nutností.
Kvůli změně procesoru bude nutná výměna MB, zde nemám žádných požadavků.
RAM bych rád zvýšil alespoň na 8GB; tady by mě zajímalo, jestli ponechat stávající RAMky a pouze doplnit další, nebo dokoupit zcela nové?
FSX není primárně závislá na výkonu GK (a na CADy mi zatím bohatě stačila ta současná), zajímalo by mě tedy, existuje-li nějaká novější nVidia v přijatelné cenové kategorii, kterou bych mohl stávající ASUS/Ati nahradit. Tato položka není - alespoň zatím - nutností.
Vše ostatní bych rád ponechal za předpokladu, že mi novou sestavu utáhne současný zdroj a že nynější větrák procesoru by uchladil přetaktovanou i5.
Cena: rád bych se vešel do intervalu v názvu vlákna, pokud to nepůjde, bude možné zauvažovat o zvýšení rozpočtu.
Na závěr bych rád poděkoval osazenstvu fóra, které mi posledně poradilo tak dobře, že můj počítač běží bez nejmenším problémů k mé spokojenosti již pátý rok. Díky!
Aktuální konfigurace: CPU: AMD Phenom II X4 925
GK: ASUS EAH5770 CuCore/G/2DI/1GD5
Větrák CPU: Cooler Master Hyper 212 Plus
Case: Cooler Master Centurion 534 Light Black
MB: Gigabyte GA-770T-USB3 (rev 1.0)
RAM: Kingston 4GB (2x 2GB) 1333MHz
Zdroj: Seasonic Energy Knight SS-500ET 500W OEM
HD: WD Caviar Black WD1001FALS 3.5" 1TB
Další komentář:
Určení počítače je kromě běžné práce (internet, office, filmy) především Microsoft Flight Simulator X + doplňky a CAD programy, momentálně AutoCAD od Autodesku, výhledově jeho nové verze či jiné podobné produkty. Vlastním monitor 22’, FSX provozuji v rozlišení 1680 x 1050 px; zde neplánuji žádnou změnu.
Preferovaná platforma: Intel (a pokud bude nutný upgrade GK, pak nVidia)
FSX je program náročný zejména na surový výpočetní výkon procesoru s co nejvyšším taktem. V současné době používám Phenom X4 925 přetaktovaný na 3,5 GHz, který ale již ztrácí dech. Pokukuji po Intelu i5, takt po přetaktování nejméně 4 GHz, optimálně víc (řekněme cca 4,2+), otevřený násobič vhodný, ale není nutností.
Kvůli změně procesoru bude nutná výměna MB, zde nemám žádných požadavků.
RAM bych rád zvýšil alespoň na 8GB; tady by mě zajímalo, jestli ponechat stávající RAMky a pouze doplnit další, nebo dokoupit zcela nové?
FSX není primárně závislá na výkonu GK (a na CADy mi zatím bohatě stačila ta současná), zajímalo by mě tedy, existuje-li nějaká novější nVidia v přijatelné cenové kategorii, kterou bych mohl stávající ASUS/Ati nahradit. Tato položka není - alespoň zatím - nutností.
Vše ostatní bych rád ponechal za předpokladu, že mi novou sestavu utáhne současný zdroj a že nynější větrák procesoru by uchladil přetaktovanou i5.
Cena: rád bych se vešel do intervalu v názvu vlákna, pokud to nepůjde, bude možné zauvažovat o zvýšení rozpočtu.
Na závěr bych rád poděkoval osazenstvu fóra, které mi posledně poradilo tak dobře, že můj počítač běží bez nejmenším problémů k mé spokojenosti již pátý rok. Díky!
Pokud chceš taktovat, tak musíš pořídit procesor s "K" na konci, k tomu desku se Z97 čipsetem. Paměti bych asi pořídil nové, 2 x 4 GB (preferoval bych značku Crucial). Nevím jestli tím pádem zbyde na grafiku, takže bych asi zatím nechal stávající. Zdroj, pokud je v pořádku, ještě nějakou dobu stačit bude.
Díky za odpověď. Mám dva dodatečné dotazy:
1. Jak velkou roli u pamětí hraje jejich frekvence? Platí laické: čím víc, tím líp? Proč zrovna Crucial?
2. Budu schopný na vybranou desku (viz níže) uchytit můj větráček na CPU (viz výše)? Jakou jinou případně vybrat, aby to šlo?
Na základě tipů jsem dal dohromady tohle, je to rozumné?
Zde
1. Jak velkou roli u pamětí hraje jejich frekvence? Platí laické: čím víc, tím líp? Proč zrovna Crucial?
2. Budu schopný na vybranou desku (viz níže) uchytit můj větráček na CPU (viz výše)? Jakou jinou případně vybrat, aby to šlo?
Na základě tipů jsem dal dohromady tohle, je to rozumné?
Zde
Lepší časování/frekvence u pamětí se asi moc neprojeví, je to jenom pro integrovane gpu a na rekordy (nemýlím se) a značku crusial ti tady doporučí více lidi, ale nepamatuju si proč (to ti musi poradit nekdo jiny)
Ten chladič ti tam fungovat bude
Jinak bych vzal levnější ramky - Crucialy Sport
Základní desku bych mozna zvolil s vice poctem usb 3.0, ale jestli vice nepotrebujes tak neni potreba
Ten chladič ti tam fungovat bude
Jinak bych vzal levnější ramky - Crucialy Sport
Základní desku bych mozna zvolil s vice poctem usb 3.0, ale jestli vice nepotrebujes tak neni potreba
Víc USB bych asi ani nevyužil.
Pokud tedy nebudou výraznější námitky proti této variantě, jdu si pro platební kartu.
Děkuji pěkně za pomoc a rady!
Pokud tedy nebudou výraznější námitky proti této variantě, jdu si pro platební kartu.
Děkuji pěkně za pomoc a rady!