Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 21

Téma: Harddisk - doporučení

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    19

    Ahoj, prosím Vás potřeboval bych doporučit nový harddisk pro následující sestavu:

    Základní deska: Gigabyte EX58-UD3R rev.1.6 (socket 1366)
    Grafická karta: Asus Matrix GTX285
    Procesor: Intel Core i7-920
    Paměť: Corsair Vengeance 12GB

    Stávající harddisk mám od Western Digital - 500GB. Jelikož už mám poměrně starou sestavu, ale výkonnostně pořád dostačující na hraní všech her, tak se mně ještě nechce kupovat tento rok celá nová, ale HDD už je prostě pomalý a přeinstalování OS už taky moc nezabírá. Co se týče základní desky, tak ta například podporuje jenom SATA 3Gb/s (samozřejmě vím, že tam můžu dát harddisk SATA 6Gb/s, ale pojede to nanejvýš rychlostí, kterou umožní moje deska). Takže potřeboval bych od Vás doporučit HDD - je jedno jestli to bude SSD, hybridní a nebo normální klasický HDD - chci něco, co bude pro tuhle sestavu nejvhodnější. Co se týče peněz, tak dám strop cca kolem 3000 Kč a co se týče velikosti, tak u SSD od 120GB do 200GB, u ostatních 750GB až 1,5TB Ideální by bylo, kdyby se nový harddisk dal použít i do nové sestavy, kterou budu pořizovat cca za rok až dva (pozn. čekat prostě na nový harddisk ten rok až dva nebudu, protože ta výměnu chci uskutečnit teď).

    Napadlo mě, že bych použil třeba 120 až 200GB SSD nový + stávající harddisk. Nebo mě napadla varianta hybridního harddisku. Díky všem, kteří mně pomohou s výběrem.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    132

    Hybrid nekupuj, ale SSD + klasicky HDD je rozumna alternativa.
    SSD si vyber podla poziadaviek a ceny (ak sa vyhnes lacnym kingstonom, ziadny SSD nebude vylozene zla volba) + k tomu si kup WD RED 3.5" ako ulozisko.

    testy HDD
    Naposledy upraveno uživatelem vivid.sk: 23-08-2014 v 14:23 Důvod: doplnena linka na test ~120GB HDD
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    19

    Díky. Co se týče SSD tak jsem kdysi četl, že kvalitní SSDčka má samsung nebo Crucial (měli by pocházet ze stejné továrny, akorát že na sobě mají jinou značku) a právě že Kingston jsou na nic. Myslíš si, že by bylo v pohodě, kdybych jako ten druhý harddisk použil ten můj stávající? Jde mě o to, žč když prostě zapnu PC, tak tomu mému 6 let starému harddisku prostě celkem dlouho trvá, než se rozchodí. Nechcou se mě vyloženě kupovat dva nové disky. To by mě pak stálo cca kolem 4 500 Kč a to se mě do starého PC teď dát nechce. Kdybych pořizoval celou novou sestavu, tak je mě to fuk, kolik to bude stát, ale takto do toho dám teď max kolem těch 3 tisíc.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Ja doporucuju Intel 530 http://www.alza.cz/intel-530-180gb-ssd-d455946.htm + nechat si stavajici disk na data a pozdeji treba dokoupit vetsi.
    Nebo i Samsung 850 http://www.alza.cz/samsung-ssd850-pr...b-d2143373.htm

    To je takovy TOP za tyhle penize......

    Vzhledem k pouzitelnosti do nove sestavy za dva roky bych se asi vyhnul koupe nejakeho svinstva......

    Disk muzes koupit pouzity treba prez aukro - treba 1TB za par penez........

    Jestli pomaly nabeh systemu neni treba take tim, ze je disk vadny, ci vykazuje chyby. Nahraj sem screen z HDTune polozku SMART a pak otestuj v zalozce HEALTH povrch disku na vadne sektory ( nesmis mit zakrizkovany Qucik Scan ) - nejakou dobu to potrva....
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    132

    Citace Původně odesláno od Keeperxcz Zobrazit příspěvek
    Myslíš si, že by bylo v pohodě, kdybych jako ten druhý harddisk použil ten můj stávající?
    Samozrejme, aj to je mozna alternativa. Start systemu sa rapidne zrychli, ja mam doma na system uz vo vsetkych troch PC SSD, cely start netrva nikde dlhsie ako 15-20 sekund.
    Ak si clovek zvykne na SSD, velmi rychlo je tazko vracat sa ku klasickemu disku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    19

    Citace Původně odesláno od Georginek Zobrazit příspěvek
    Nahraj sem screen z HDTune polozku SMART a pak otestuj v zalozce HEALTH povrch disku na vadne sektory ( nesmis mit zakrizkovany Qucik Scan ) - nejakou dobu to potrva....
    Mám ten program, ale záložka SMART tam není. Nebo jsem ji alespoň nenašel. V příloze je screen z benchmarku + tady je log:

    HD Tune Pro: WDC WD5000AAKS-00V1A0 Benchmark

    Test capacity: full

    Read transfer rate
    Transfer Rate Minimum : 3.7 MB/s
    Transfer Rate Maximum : 126.4 MB/s
    Transfer Rate Average : 92.7 MB/s
    Access Time : 23.0 ms
    Burst Rate : 124.2 MB/s
    CPU Usage : 2.3%
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: HDtune.png 
Zobrazení: 130 
Velikost: 248.5 KB 
ID: 30058  
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW / Pilot TMF Avatar uživatele Georginek
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2,967

    Spatne jsem to napsal. Zalozka HEALTH je vypis ze SMARTu, a pak udelej Error Scan. Ja si porat pamatuju jak to bylo ve stare verzi
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    132

    Takyto obrazok sme tu uz nedavno mali - to vyzera na rovnaky problem.
    Nieje to standardne spravanie diskov, ak si pozries iny disk tohto typu, je to OK.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    19

    Teprve teď se dodělal ten Error Test. Přikládám screeny. Jinak ten minulý screen neberte v potaz, protože jsem dělal něco na pozadí. Přikládám aktuální, kdy mě žádná aplikace na pozadí nejela.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 3.png 
Zobrazení: 123 
Velikost: 172.5 KB 
ID: 30059   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 2.png 
Zobrazení: 118 
Velikost: 197.2 KB 
ID: 30060   Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 4.png 
Zobrazení: 125 
Velikost: 104.3 KB 
ID: 30061  
    Naposledy upraveno uživatelem Keeperxcz: 23-08-2014 v 16:52
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    132

    To uz vyzera lepsie, disk je aj podla SMART v poriadku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    19

    No mám tady kandidáty na SSD:
    http://www.alfacomp.cz/php/product.p...007H2AN35B1INC Intel 520 (120GB) = cena:1704Kč
    http://www.alza.cz/intel-530-180gb-ssd-d455946.htm Intel 530 (180GB)= cena: 2988Kč
    http://www.alza.cz/samsung-ssd850-pr...b-d2143373.htm Samsung 850 (128GB)= 2989Kč
    http://www.alza.cz/crucial-m500-240gb-7mm-d404328.htm Crucial M500 (240GB)= 2999Kč

    Na CZC.cz jsou ty ceny menší o pár stovek. Nejlíp se mně jeví ten Crucial. 240GB za 3 tisíce, to je hodně slušné. Jenom jestli bude kvalitní. Dyžtak mně ještě prosím poraďte mezi těmito disky. Třeba když srovnám ten Intel 520 a Samsung, tak tam je rozdíl víc než litr, což už je poznat. Potom se ještě prodává Intel 530 120GB za cca 2000Kč (ten rozdíl nevím kde je. Asi jenom ve výrobě: 25nm (Intel 520) vs 20nm (Intel 530): http://www.alfacomp.cz/php/product.p...007H2AN35B2J00
    Takže viděl bych to na nějaký ten Intel nebo Crucial, ale teď babo raď
    Naposledy upraveno uživatelem Keeperxcz: 23-08-2014 v 18:20
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele ICE_D
    Registrace
    Oct 2007
    Příspěvků
    2,782

    Mas malo penez - ber Intel 520.. Mas hodne penez, ber M500 250GB... Mam 120GB verzi a slape dobre
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    132

    Intely niesu zrovna idealny pomer cena/vykon (aj ked uplnou nahodou mam Intel 530 240GB). Vyhodou je akurat "znackovy" vyrobca a 5 rocna zaruka, ale inak su kapacitne mensie Intely pozadu za konkurenciou (vid publikovany test Intel 530, kde ho predbehne hocaky lacny SSD).
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Jun 2011
    Příspěvků
    19

    Ta záruka u Intelu mě celkem láká. Koupím buď Intel 530 (180GB) nebo Crucial M500 (240GB). Ještě se zeptám, když disk připojím, tak musím něco nastavovat v BIOSu, nebo stačí dát instalačku OS do mechaniky a nainstalovat na něj Windows? A mám připojit první SSD=>naisntalovat Windows=>a až potom připojit a zformátovat starý klasický HDD? Sorry možná za blbé dotazy, ale vždycky jsem připojoval jenom jeden disk a instaloval OS na jeden disk.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    132

    Akurat si skontroluj v BIOSE SATA rezim. Musi byt AHCI (nie IDE). Pozor! Treba to skontrolovat/zmenit este pred instalaciou OS.
    Ano, idealne pripojit len SSD a nainstalovat system (vratane drivrov a aktualizacii). Nasledne mozes pripojit existujuci HDD - ten nieje nutne formatovat, ziadne data nestratis.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Špatný harddisk?
    Od pavelson v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 27-12-2009, 12:56
  2. Vadný harddisk?
    Od Foxir v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 27
    Poslední příspěvek: 01-02-2009, 20:20
  3. Jískří harddisk
    Od borisTGR v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 24-01-2008, 20:39
  4. Diagnostika: Loučí se harddisk?
    Od koudov v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 21
    Poslední příspěvek: 09-02-2007, 12:37