Mrtvá základní deska?
Zdravím,
mám následující problém: po zapnutí PC se rozjedou ventilátory, na sekundu se ozvou disky a konec - žádný signál z GK, nerozsvítí se ani klávesnice a myš. Po podržení spínače se počítač vypne - není třeba vypnout zdroj. Zkoušel jsem zatím jen resetovat bios tlačítkem vzadu na desce - ale ještě zkusím vyjmutím baterky pro jistotu až dojdu z práce. Pokud to nepomůže - je mrtvá deska, nebo může jít o něco jiného - např. ramky, či procesor? Jde o to, že komponenty mám ještě cca měsíc v záruce, tak co bych měl popř. reklamovat. Bohužel nemám k dispozici jiné komponenty (i kamarádi mají jen notebooky), které zkusil zaměnit.
komponenty:
deska - MSI GD55 Z77
CPU i5 3570k (momentálně netaktovaný)
SSD: Crucial M4 128MB (systém a programy)
RAM: Crucial Ballistix 2x4gb 1600, cl8 (netaktované)
grafika: readon 7950 gigabyte
zdroj: Seasonic X660 gold
Děkuji moc za tipy.
mám následující problém: po zapnutí PC se rozjedou ventilátory, na sekundu se ozvou disky a konec - žádný signál z GK, nerozsvítí se ani klávesnice a myš. Po podržení spínače se počítač vypne - není třeba vypnout zdroj. Zkoušel jsem zatím jen resetovat bios tlačítkem vzadu na desce - ale ještě zkusím vyjmutím baterky pro jistotu až dojdu z práce. Pokud to nepomůže - je mrtvá deska, nebo může jít o něco jiného - např. ramky, či procesor? Jde o to, že komponenty mám ještě cca měsíc v záruce, tak co bych měl popř. reklamovat. Bohužel nemám k dispozici jiné komponenty (i kamarádi mají jen notebooky), které zkusil zaměnit.
komponenty:
deska - MSI GD55 Z77
CPU i5 3570k (momentálně netaktovaný)
SSD: Crucial M4 128MB (systém a programy)
RAM: Crucial Ballistix 2x4gb 1600, cl8 (netaktované)
grafika: readon 7950 gigabyte
zdroj: Seasonic X660 gold
Děkuji moc za tipy.
Speaker máš pripojený? Pípa?
Vyber grafiku a spusť pc iba so základnými komponentami (cpu,ram)
Prípadne spusť pc bez ram - ak je doska a cpu OK bude doska pípaním signalizovať chybu ram ...
Vyber grafiku a spusť pc iba so základnými komponentami (cpu,ram)
Prípadne spusť pc bez ram - ak je doska a cpu OK bude doska pípaním signalizovať chybu ram ...
Podívám se na desku až příjdu domů, ale nejsem si jistý, jestli na desce nějaký speaker je - při startu se nikdy neozívá a teď jsem proletěl manuál k té desce a o speakeru na desce tam nic není. Ale můžu to zkusit, co to udělá : )
Speaker sa pripája na konektor JFP2 ... pokiaľ to nikdy nepípalo ani pri zapnutí pc(jedenkrát), tak pripojený nie je ;)
Jejda - už jsem to našel - ale mám skříň Fractal Design Define R4 a vypadá to, že ta žádný case speaker nemá - ještě na to doma mrknu, ale jsem si skoro jistý, že tam není : ( Přinejhorším můžu zkusit tu desku reklamovat "naslepo", jen je celkem blbé, že záruka na komponenty končí na začátku listopadu a kdyby to nebylo v desce, tak času moc není.
edit: Tak se mi povedlo v práci z jednoho vyřazeného PC vypreparovat speaker, tak vyzkouším až příjdu domů, zkusím i ramky vyzkoušet s jedním modulem v různých slotech. A když to teda nebude signalizovat chybu ram, tak je na vině deska, nebo CPU? Jaká je vůbec pravděpodobnost, že by se mohl pokazit procesor, když ani není přetaktovaný?
Vinu zdroje můžu doufám skoro vyloučit ... ? Měl by být kvalitní a na základní desce svítí diody indikující funkční napájecí fáze procesoru - možná snad špatný kontakt někde v modulárním zapojení?
Kurnik ještě jsem si uvědomil, že mi matka minulý rok zrecyklovala krabici od desky - myslíte, že mně nepošlou k šípku, když jim donesu desku jen v tom antistatickém pytlíku? : )
edit: Tak se mi povedlo v práci z jednoho vyřazeného PC vypreparovat speaker, tak vyzkouším až příjdu domů, zkusím i ramky vyzkoušet s jedním modulem v různých slotech. A když to teda nebude signalizovat chybu ram, tak je na vině deska, nebo CPU? Jaká je vůbec pravděpodobnost, že by se mohl pokazit procesor, když ani není přetaktovaný?
Vinu zdroje můžu doufám skoro vyloučit ... ? Měl by být kvalitní a na základní desce svítí diody indikující funkční napájecí fáze procesoru - možná snad špatný kontakt někde v modulárním zapojení?
Kurnik ještě jsem si uvědomil, že mi matka minulý rok zrecyklovala krabici od desky - myslíte, že mně nepošlou k šípku, když jim donesu desku jen v tom antistatickém pytlíku? : )
Již delší dobu platí předpis, že u reklamace prodejce nemá nárok požadovat originální balení. Jestli máš komponenty z jednoho obchodu, tak reklamuj všechny podezřelé najednou a náležitě popiš, proč to tak děláš. Ve slušném obchodě pochopí a dají do labu, kde vyselektujou a zašlou komponenty zpět s vyměněným vadným. Doporučuji nejdřív telefonát, kde předběžně poreferuješ o co jde, aby technici věděli a byli v obraze.
Zdravím. Díky všem za pomoc, tak nakonec se povedlo to rozchodit: resetoval jsem ještě jednou cmos tlačítkem na desce a nechal chvilku odpojený zdroj, pak to nabootovalo, ale asi až po dobrých 30s se zapnul monitor a periferie. Aktualizoval jsem bios a všechno ponastavoval a vypadá to, že to jede v pohodě. Jen mi to občas při restartu hodí error, že to nemůže najít systém - v biosu pak nejde vidět systémový SSD, pomůže 1-3 restarty a zase se objeví - ale to se stávalo občas už dřív. Zkusím ho přepojit na jiný sata konektor. Myslíte, že je to deskou, či diskem? Co si pamatuju, tak jsem už dávno zkoušel aktualizovat firmware na tom SSD jejich utilitkou, co se spustila z windows a při restartu ho měla aktualizovat, ale nikdy se mi to nepovedlo - z flashky jsem to nezkoušel, pač té svojí moc nevěřím.
Ještě jednou díky moc za pomoc.
Ještě jednou díky moc za pomoc.