ASUS M2A-VM - WinXP a SATA disk - problém
Mám tuhle desku a nejsem schopný nainstalovat Win XP SP2 na SATA disk Samsung HD321KJ. (AMD A60 X2 3800+ EE BOX, RAM 1GB DDR2 800MHz). Vím, že na SATA disk potřebuju speciální drivery, takže jsem z Instalačního CD k desce přes "Make disk" nechal udělat disketu (vytvoří se na ní pár souborů pro AHCI/RAID x86, x64) a při instalaci WinXP z ní doinstaluju tenhle ovladač. Dál probíhá instalace woken, kopírují se soubory na disk, vše pobíhá korektně až do prvního restartu. Potom následuje bootování z tohoto disku a modrá smrt. Bios sem zkoušel 0302 (ten byl na desce) i novej 1001. Dělá to futr to samý :( V BIOSu je možnost Controller IDE, AHCI a RAID - ani jedna nejede. Poslední možnost by snad byla najumperovat disk, ale u sériovýho to podle mě nemá smysl, protože Master a Slave zde není a deska je nová, takže SATA/300 i velký kapacity zvládá.
Instalace na PATA disk je bezproblémová, všechno funguje. Když SATA disk připojím k systému, tak s ním normálně můžu ve Win pracovat, takže polámané to není!
Takže otázka zní: Kde je chyba? V kompu nebo ve mě? :))
Instalace na PATA disk je bezproblémová, všechno funguje. Když SATA disk připojím k systému, tak s ním normálně můžu ve Win pracovat, takže polámané to není!
Takže otázka zní: Kde je chyba? V kompu nebo ve mě? :))
Problem je v desce, beta BIOS 1101 by mel tuto vec resit, ale je to jen zminka z fora ASUSu, zadny release notes zatim nebyly k tomuto BIOSu ani vydane. Navic te musim zklamat i podruhe, protoze beta BIOS je k dispozici jen pro M2A-VM HDMI, takze asi nezbyva nez pockat. Btw. tato deska se Asusu asi moc nepovedla, bohuzel musim potvrdit z vlastni zkusenosti -> spatne rozpoznani pameti z SPD chipu, odpojovani video vystupu, prehrivani chipsetu, nestabilita, bile pruhy pres obrazovku, atp. - zkousel jsem vsechny mozny kombinace ovladacu i BIOSu, porad si to nejak nemuze "sednout".
Odkaz na BIOS je zde, ale znovu upozornuju, ze je to na ASUS M2A-VM s HDMI. Odkaz na diskuzi nemam, musel bych to forum cely prochazet a nemam na to momentalne cas :(. Nekde zde to najdes.
S touto deska máme absolutně dobré zkušenosti. Během posledních 14 dní jsme na ní postavili 5 sestav, všechny se SATA HDD od Seagatu a šlape to velice dobře. Při instalaci nebyly potřeba ovladače na disketě - použit WinXP se SP2 (máš Widle už s SP2.?). Na 2ks jsem instalovali i Visty a také žádný problém. Musím říci, že je tato deska pro mě zajímavou volbou. :)
Co se týče nastavení Biosu, v IDE kompatibilním modu by to snad mělo ject bez ovladače SATA (a POZOR, pokud v takovým případě použiješ ovladač SATA z diskety, taky to spadne přesně jak popisuješ!! - tj. po restartu nepude nabootovat). Tj. v IDE modu by to asi mělo jet komplet bez F6.
Jinak dát dobrej pozor, jakej driver z diskety se zvolí po stisku F6 - záleží na konfiguraci v Biosu, pro RAID konfiguraci se myslím musí zvolit driver jinej než v případě AHCI (mám taky desku Asusu, akorát jinou, a tam je to tak). Každopádně pokud se zvolí špatnej driver, nepojede to!
(obecně to nejede v případech, že se použije jinej driver, anebo driver zařízení, který neni bootovací, tj. pokud jsou tam např. 2 řadiče RAID, musí se mu při instalaci dát ovladač jenom toho, ze kterýho se bootuje, a pokud se např. používá jako sekundární a bootuje se z norm. IDE, nedává se při instalaci driver toho sekundárního zařízení - ten pak je schopnej inicializovat, až když nabootuje norm. ve správci zařízení jako všechny ostatní ovladače)
Jinak dát dobrej pozor, jakej driver z diskety se zvolí po stisku F6 - záleží na konfiguraci v Biosu, pro RAID konfiguraci se myslím musí zvolit driver jinej než v případě AHCI (mám taky desku Asusu, akorát jinou, a tam je to tak). Každopádně pokud se zvolí špatnej driver, nepojede to!
(obecně to nejede v případech, že se použije jinej driver, anebo driver zařízení, který neni bootovací, tj. pokud jsou tam např. 2 řadiče RAID, musí se mu při instalaci dát ovladač jenom toho, ze kterýho se bootuje, a pokud se např. používá jako sekundární a bootuje se z norm. IDE, nedává se při instalaci driver toho sekundárního zařízení - ten pak je schopnej inicializovat, až když nabootuje norm. ve správci zařízení jako všechny ostatní ovladače)
Díky všem za pomoc, včera se komp po znovuflashnutí BIOSu na verzi 1001 dal přemluvit. V BIOSu sem nastavil IDE Control., disketa fakt nebyla potřeba :D a zatím to vypadá, že vše jede v pořádku. Zdar
Nu, pokud by se podařilo ho přemluvit aby fungoval v AHCI nebo SATA RAID modu, preferoval bych spíš to, protože IMHO bude mít v těchhle modech rychlejší přenosy (IDE Compatibility mod je spíš tak nouzovka pokud fakt nic jiných nejde nebo např. pro MS-DOS apod., některý funkce tam možná nepůjdou, jako třeba NCQ, extraní SATA atd.) - pokud chce člověk (i potenciálně v budoucnu) použít RAID, tak bych preferoval SATA RAID konfiguraci, pokud je předpoklad, že se RAID nikdy používat nebude, tak bych to nastavil na AHCI (a samozřejmě je pak nutný nainstalovat WinXP s odpovídajícím driverem z diskety).
- musí se to změnit už před nainstalováním Win, jinak budou v budoucnu problémy, pokud by chtěl člověk např. použít RAID a bylo to nastavený na IDE nebo AHCI.
(AHCI je nativní S-ATA mod, víc tady: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/7230-ahci)
- musí se to změnit už před nainstalováním Win, jinak budou v budoucnu problémy, pokud by chtěl člověk např. použít RAID a bylo to nastavený na IDE nebo AHCI.
(AHCI je nativní S-ATA mod, víc tady: https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/7230-ahci)
je to vůbec potřeba? já jsem se zatím nikdy nesetkal s tím, že pro Win XP by bylo potřeba ovladač řadiče, samozřejmě kromě případů kdy se jednalo např. o PCI řadič nebo disky byly v RAID poli, a to jak SP1 tak SP2, takže IMHO cpát tomu řadič je podle mně nesmysl (?)...co to samo nechce tomu nedávám :D