Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PROBLEM S PERNAMENTNIM RESTARTOVANIM PC (bez BSoD)

Subtech (64)|16.11.2014 01:27
Zdravim,

predne pevne verim, ze mi zde nekdo pomuze s vyresenim problemu s mym PC.

Rovnou tedy prejdu k veci. De facto z niceho nic, jako blesk z cisteho nebe, se mi pocal muj dosud stabilni pocitac vypinat, resp. restartovat. Ovsem je pravdou, ze za posledni dva tydny se mi neocekavane pocitac cca dvakrat/trikrat z niceho nic restartoval. Dalo by se tak rici, ze to mohla byt nejaka predzvest. Nic vsak neprobihalo cestou BSoD, zadna BSoD se neobjevila a to i presto, ze mam pres jednu utilitu nastaveno, aby se pocitac pri problemu nerestartoval, ale aby mi naopak ukazal statickou obrazovku BSoD. Nic z toho se vsak nestalo.

Pri bootovani BIOSu vse pocitac (dle mych znalosti) vidi: disky, mechaniku, atp. Dokonce mohu bez problemu i do BIOSu. Nasledne prichazi bootovani Windows a zde dochazi k problemu. Bootovani Windows sice probiha, ale z niceho nic dochazi ke opakovanym restartum. Nutno dodat, ze povetsinou na naprosto nepravidelnych mistech. Nekdy, pravdepodobne kdyz je pocitac dele vypnuty, se dokonce dostanu nejen na Uvitaci obrazovku, ale i do meho uctu. Okamzite jsem se pri pri teto prilezitosti pokousel dostat do "Prohlizeni udalosti". Zaregistroval jsem tam nejake chyby i upozorneni, ale nemel jsem dost casu je prozkoumat, pocitac se opet restartoval. Pred timto restartem vzdy pocitac jakoby na dve sekundy zamrzne (je to patrno z nemoznosti hybani mysi) a pote se samorestartuje.

Jinak tento problem se vyskytuje jak s pretaktovanim CPU na 3600MHz, tak pri jeho defaultu 3000MHz. Zkousel jsem samozrejme vyndat ze slotu pameti, dale i GPU a konektory k MB. I jsem dal pameti do jinych slotu. Nic nezabralo.

Kde tedy PROSIM muze byt problem? Jak to prosim cele vyresit? Nekomu tyto symptony a chovani meho pocitace jiste napovi.

Mockrat dekuji za vasi pomoc!!:)
Diky
ST

p.s.: konfigurace meho PC je v kostce nasledujici:

CPU: INTEL Core 2 Duo E8400
RAM: 2x2GB RAM DDR2 CORSAIR Dominator
MB: GIGABYTE GA-X48-DQ6
GPU: GIGABYTE GTX 560 OC
3xHDD: WD Velociraptor (2x), WD Black
zdroj: SEASONIC M12II 500W
Windows XP Professional SP3
johny__g (6387)|16.11.2014 09:36
Paměti jsi memtestem projel? Test disku jsi dělal? Jiný systém, třeba live linux na CD jsi zkoušel? Tohle je základ, co by jsi měl zkusit. Pak se pochlub s výsledkem a může se řešit dál.
Subtech (64)|16.11.2014 13:01
Zdravim,

tak samozrejme, ze cast z techto rad jsem zacal aplikovat jiz vcera. Od vcerejska se totiz situace posunula, a to k lepsimu. Zkousel jsem nasledne RAM v jinych slotech a nikoli x2, ale x1. Zjistil jsem zajimavou vec: nejprve jsem zkusil system nahodit s prvni RAM, dochazelo stale ke stejnemu a co vic, system nemohl nabootovat ani BIOS a PC se jen stale restaroval behem te nejzakladnejsi sekvence. Nasledne jsem tuto prvni RAM, vymenil za druhou. Po prve se tusim PC opet restartoval, ale nasledne se PC chytl a jel s jednou RAM! OKamzite jsem nahodil zkusmo PrimeTest na RAM, byt jen na par minut. Vse fungovalo. Nasledne jsem prvni RAM vymenil za druhou. Cekal jsem, ze ona druha je vadna a ze to byla ona, ktera zpusobovala restatrovani. Nicmene, system se chytl i s touto druhou. Nasledne jsem na ni nahodil opet PrimeTest, byt kratce, a prosla. Pote jsem tedy do systemu vratil na stejne sloty obe RAM a spustil system. Vse funguje. Za sebou mam uspesne SuperPI, spustil jsem PrimeTest na obe RAM a jiz cca 10h test uspesne pokracuje. Aktualne se chystam i na MemTest86.

Test disku jsem jeste nedelal. Na discich mam pro me cenna data. V nekterych programech jsem zaznamenal, ze pri stress testech hrozi ztrata dat! Jake programy jsou tedy bezpecne a pro testovanmi HDD nejlepsi?

Presto, ze PC zatim funguje a pevne verim, ze tomu tak bude i nadale (!), tak bych rad zjistil co za tim vsim bylo. Je zde z mnou aktualne vyse zmineneho neco co by o problemu napovidalo jeste vice? Koukal jsem do prohlizece udalosti a nic vztahujici se k tomuto problemu tam relevantni nebylo (jen chyby k nejakym nevyraznym aplikacim apod.). Osobne mam "podezreni" skutecne na RAM (zrejme i proto se PC vypinal bez BSoD). Nicmene mohlo jit klidne i o projev jine komponenty. Mohlo jit i o nejakeho "sotka". Moznosti je myslim opravdu bohate.

Diky za komentare
ST
johny__g (6387)|16.11.2014 13:36
Na disk jsem nemyslel nějaký test výkonu, stačí cokoli co přečte SMART. HDTune, CrystalDiskInfo apod. Ohledně RAM bych věřil jedině testům nezávislým na OS. Tedy třeba ten MemTest. Taky zkontrolovat nastavení pamětí, časování, napětí atd.
Georginek (2957)|16.11.2014 18:21
Hmm, tak prvotne zrusit OC. Nastavit defaultni napeti pro E8400 coz je nejakejch 1.2100V - automatika u Gigablejt desek dava default moc vysoko a pak se prehriva.

Nastavit manualne RAM v BIOSu podle stitku na nich nelepenych, tedy jak frekvenci, tak casovani, tak voltaz. Pripadne ve Windows pomoci CPuz zkontrolovat jake maji pameti nastaveni.

Pak stahnout Goldmemory nebo Memtest86+ ( GM je lepsi ) a nechat jet aspon 4hodky. Vypalit na CD/Flash, nabootovat a jet..... Zadny testy z OS - jsou k hovnu.

Disk otestovat pomoci HDTune, zalozka Error Scan ( otestovani disku na vadne sektory ), a dale napostovat screen ze zalozky HEALTH tedy SMART.
Subtech (64)|21.11.2014 02:05
Zdravim,

diky za vase reakce. aktualne je vse stabilni a vse jede jak ma a verim, ze u toho zustane! system mi jede opet v OC rezimu. teploty a vse je v normalu, u vsech komponent. v me sestave mam teploty opravdu velmi nizke a bylo tak tomu vzdy. provedl jsem MemTest86+ na nejakych cca 8 hodin v ruznych konfiguracich - vysledek bez jedine chyby. co se tyce RAM, budu jeste aplikovat test GoldMemory.

dale jeste zkusim projet u vsech disku test HD Tune Pro "Error Scan" (diky za tip). k tomu dotaz: je jakykoli test HD Tune Pro bezpecny pro soubory na disku? kdysi jsem neco podobneho chtel s nejakym programem delat, ale bylo tam upozorneni na ztratu dat. jak je to tedy s HD Tune Pro?

jinak vypada to, ze slo o nejakeho sotka ci co. rad bych se dobral k tomu cim toto mohlo byt zpusobeno. tehdy se ta chyba vyskytovala i u default BIOSu. nicmene, baterii jsem nevyndaval. system se chytl tak, jak jsem popisoval v predeslem prispevku. samozrejme, ze me napadlo testovat i MB, ale to je temer nemozne. nebo zde existuje nejaka utilita na testovani severnich a jiznich mustku apod. resp. MB?

diky za reakce
ST