Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkonný procesor na grafickou aplikaci

Tomas_X (36)|31.7.2007 13:04
Prosím o radu ty, kteří mají zkušenosti s výkonem procesorů na grafických aplikacích. Dnes vlastním Intel Prescott HT 3.0 GHz a 1 GB RAM. Tato kombinace má dvě nepříjemné vlastnosti:
1. Software Nikon Capture NX je na tom velice pomalý
2. Chlazení ruší hlukem
Mám vysledovanou alokaci paměti a samozřejmě doplnění RAM na 1,5 - 2 GB RAM pomůže, ale pomalost se projevuje už v situacích, kdy fyzická paměť 1 GB stačí.
Software NX běží na DotNetu a zpomalení se projeví především při aplikaci komplikovanějších grafických filtrů na 10 MPx bitmapu, zvláště pokud má být efekt grafického filtru nerovnoměrně odstupňován. Z toho odvozuji, že výkon procesoru JE podstatný pro tuto na výkon velice náročnou aplikaci. Aplikace si vezme přibližně 750 MB virtuální paměti při konverzi RAWu a složitější úpravě fotografie. Jedná se o vrstvení úprav. Kromě toho bych s výhodou používal ve druhém okně jiný grafický editor, čímž dnes výkon zcela zabiju.
Předpokládám, že doporučíte nějaký Intel Core 2 Duo, myslím, že cenové rozmezí 3000 - 5500 Kč s DPH je pro mě únosné. Pokud se to hodně liší možnostmi uchlazení, pak je pro mě důležité i to, aby to nebylo moc hlučné. Chtěl bych něco s optimem výkon/cena, nemá smysl platit pár procent výkonu za tisícikorunu. Je k tomu důležitý i výběr ideálního motherboardu a pamětí? Díky moc!
tequilla (1015)|31.7.2007 13:18
Tak nejak mi unikla pointa a otazka jako takova. Pokud se jedna o posveceni vyberu procesoru core 2 duo, tak to jiste dle tveho vyuziti pc udelam milerad. V tomto pripade si polepsis jak teplotama, tak hlukem chlazeni (tim ze netopi tolik jako prskot, tak muze jet box chladic na mensich otackach => mensi hluk) o vykonu nemluve.
Vyber motherboardu a typu pameti je urcite dulezity, lze tim predejit pripadnym nestabilitam (urcite desky se s urcityma modulama moc nesnesou). Je to ale hodne komplexni obor a tak by to chtelo ponekud zkonkretizovat. Hodlas tedy koupit novou desku, pameti a CPU nebo desku, ktera umi core 2 duo jiz mas (idealni by bylo napsat celou tvoji sestavu)? Ty penize jsou urceny jen na CPU? Jaky je potom celkovy rozpocet?
Tomas_X (36)|31.7.2007 14:26
Předpokládám, že budu muset upgradovat PC jako celek, samozřejmě čím víc toho využiju ze stávajícího, tím lépe. Rozšiřuji tedy logicky dotaz na optimální upgrade. Když jsem si na www.lanprojekt.cz prohlížel procesory se vzrůstající cenou od 3000 Kč výš, tak jsem si pod tím nepředstavil, jaký nárůst výkonu můžu očekávat a kde je rozumný zlom výkon/cena. Takže prosím na co konkrétně byste radili upgradovat?
Mám: CPU Intel Prescott 3.0 GHz, 2x 512 MB RAM DDR, deska (hernajs ta paměť, nejsem doma) - končí to na P2, nějaké ...482P2 asi určitě MSI, šlo na ní zapnout HyperThreading a zdá se, že to zvýšilo výkon, tak 1,5 roku stará, HDD 3x IDE 80GB + 200 GB + 200GB, myslím WD a 2x Seagate, grafika nVidia GeForce MX440, zvukovku mám drahou a speciální Audiotrak ProDigi 7.1, takže musí zůstat kompatibilita.
Zatím mám Win 2000 Profi s posledním SP a updates, měl jsem dost podstatné softwarové důvody k tomu nepřecházet na XP, ale pokud s Win 2000 není možný nárůst výkonu, tak to nějak oželím.
Jeden orig. chladič mám na procesoru, druhý přídavný pod zdrojem vzadu a další přídavný v boční stěně. Zaplatil jsem kdysi za pár neúspěšných pokusů to odhlučnit, ruší to televizi. Dva z těch disků mám dokonce svépomocí uvnitř pověšené na plátech gumy aby to nevibrovalo se skříní - to jediné pomohlo a bylo to skoro zadarmo, třetí disk je v šuplíku a nemusí tam být.

Celkový rozpočet? 10 000,- Kč až 15 000,- Kč, pokud by to mělo dramatický efekt a budoucnost, tak i víc. Soušástmi z mého PC můžu zase upgradovat PC synovi, který má Athlona ....?, omlouvám se, že nevím, jak se to jmenuje, tak 3 roky či starší s taktem asi 1.9 GHz.

Využití mého PC: Nikon Capture NX, Adobe Photoshop 7, Borland C++, střih videa a mastering DVD z DV kamery (pokud by to bylo rychlé a na pozadí, nebylo by špatné), kancelářská práce, Internet, hudba - keyboard + klávesový sampler (vše přísně legálně - pozn. pro případné šťouraly).

Díky moc za radu.
Smeli (2302)|31.7.2007 14:38
Nu, osobně bych vyházel vše kromě disků :)

CPU asi C2D 6320, k tomu nějakou MB, asi GB (variací jsou tu desítky, stačí kouknout na starší vlákna), RAM tak 2GB (opět spousta variací ve starších vláknech), ušetříš tím jednak hluk a životnost (:o), dále nějakou pořádnou case, vzhledem k množství HDD bych volil nějaký big tower od Chieftek s pořádným zdrojem a pořádnými plechy. Grafika - záleží na tobě, ale přechodu na PCIe se asi nevyhneš (s koupí nové desky). Takže buď volit desku s int. GPU nebo, spíše lépe, jít do GK typu HD2600Pro, 8600GT (držet se kolem těch 3k). Pokud jde o OS - nevím co tě omezuje v práci na XP, takže těžko radit.
Tomas_X (36)|31.7.2007 14:46
Díky moc za konkrétní rady!!!
ten C2D 6320 má více taktovacích frekvencí? A pokud ano, tak které už budou neúnosně topit nebo si proti Prescottu 3.0 GHz polepším vždy? Audiotrak ProDigi 7.1 vyhodit nechci, to ještě dnes není šunt, má to asi 4 ms zpoždění, což je na klávesy dost podstatná věc, aby člověk neslyšel až to, co hrál včera. Big Tower se nevejde, bohužel, ale Midi Tower bych nějaký lepší koupit mohl.
Jo a chci k tomu výhledově koupit slušnější EIZO panel kvůli věrným barevným odstínům, takže jestli má ta grafika nějaký vliv?
Smeli (2302)|31.7.2007 14:59
No, k slušnějšímu LCD asi i slušnější grafiku, takže určo ne integrované řešení. POkud jde o ten case, předpokládám že to máš ve stole, což bude asi problém co se chlazení týče (5 disků, k tomu GK, CPU, chipset a pokud to máš v takovém tom kaslíku pro PC co se u stolů dělají, mi nepříjde rozumně uchladitelné v midi toweru bez většího hluku). Zvukovku imho vyhazovat nemusíš, pokud ji nacpeš do PCI :)

K tomu CPU, samozřejmě se dá přetaktovat, jak moc záleží na kousku, ale k 3GHz by ses mohl dostat (doporučuju lepší chladič, ubere na hlučnosti a dodá ke chlazení).
Tomas_X (36)|31.7.2007 15:04
Koukám se:
Core 2 Duo E6320 1,86 GHz 4540 Kč
Core 2 Duo E6550 2,3 GHz 4566 Kč
Core 2 Duo E6420 2,13 GHz 5070 Kč
Core 2 Duo E6750 2,66 GHz 5072 Kč
Mám to chápat tak, že E6550 a E6750 za stejné ceny s pomalejšími E6320 a E6420 především víc topí a nepřinesou zřetelně vyšší výkon? A těch 500 Kč z E6320 na E6420 už je taky zanedbatelný nárůst výkonu? Třeba by 2,13 GHz ještě tolik netopilo a pokud se rozdíl oproti 1,86 GHz pozná, tak těch 500 Kč... Pokud ovšem pak k tomu člověk zase nepotřebuje dražší desku, .....
Tomas_X (36)|31.7.2007 15:10
[QUOTE=Smeli;43116]No, k slušnějšímu LCD asi i slušnější grafiku, takže určo ne integrované řešení. POkud jde o ten case, předpokládám že to máš ve stole, což bude asi problém co se chlazení týče (5 disků, k tomu GK, CPU, chipset a pokud to máš v takovém tom kaslíku pro PC co se u stolů dělají, mi nepříjde rozumně uchladitelné v midi toweru bez většího hluku). Zvukovku imho vyhazovat nemusíš, pokud ji nacpeš do PCI :)

K tomu CPU, samozřejmě se dá přetaktovat, jak moc záleží na kousku, ale k 3GHz by ses mohl dostat (doporučuju lepší chladič, ubere na hlučnosti a dodá ke chlazení).[/QUOTE]

Ne, mám to NA stole, jenže nad tím je polička na tiskárnu a vejde se tam jen Midi Tower a ta polička z dalších prostorových důvodů nejde dát výš. Nicméně na tom stole to má cca 30 cm od panelových zdí v rohu.
A hernajs!!! Ony ty desky už nemají klasický sloty? Redukce asi neexistují, co?
tequilla (1015)|31.7.2007 15:15
[QUOTE=Tomas_X;43117]Koukám se:
Core 2 Duo E6320 1,86 GHz 4540 Kč
Core 2 Duo E6550 2,3 GHz 4566 Kč
Core 2 Duo E6420 2,13 GHz 5070 Kč
Core 2 Duo E6750 2,66 GHz 5072 Kč
Mám to chápat tak, že E6550 a E6750 za stejné ceny s pomalejšími E6320 a E6420 především víc topí a nepřinesou zřetelně vyšší výkon?[/QUOTE]
Ne, chapej to pouze tak, ze E6550 a E6750 jsou nove procesory s rychlejsi vnitrni sbernici (FSB) - 1333Mhz oproti 1066Mhz u E6320 a E6420. Asi bych osobne volil E6750 (nebo pridal 2000 a koupil ctyrjadrovy procesor Q6600 :))
[QUOTE=Tomas_X;43117]A těch 500 Kč z E6320 na E6420 už je taky zanedbatelný nárůst výkonu? Třeba by 2,13 GHz ještě tolik netopilo a pokud se rozdíl oproti 1,86 GHz pozná, tak těch 500 Kč... Pokud ovšem pak k tomu člověk zase nepotřebuje dražší desku, .....[/QUOTE]
Drazsi desku...jak se to vezme. Potreba je deska, ktera procesory s FSB 1333Mhz podporuje. Proto by se mel clovek spolehnout spise na nejakou desku s chipovou sadou Intel P35 - ta je realivne nova a tudiz o nejake drobne drazsi. Nejspis bych se poohlidnul po [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (podporuje DDR2 i DDR3 pameti a neni draha)
Smeli (2302)|31.7.2007 15:17
No, tak v tom případě C2D E6550, případně E6750 (člověk chvíly nekouká do ceníků a oni v tom udělají takový maras...). Jinak, redukce na co? PCI je standart už celkem dlouho a co sme koukal, tvá karta by ho měla mít takže by měla i pasovat bez obav.
Tomas_X (36)|31.7.2007 15:36
[QUOTE=Smeli;43122]No, tak v tom případě C2D E6550, případně E6750 (člověk chvíly nekouká do ceníků a oni v tom udělají takový maras...). Jinak, redukce na co? PCI je standart už celkem dlouho a co sme koukal, tvá karta by ho měla mít takže by měla i pasovat bez obav.[/QUOTE]

Jo Audiotrak ProDigi 7.1 je PCI, mně se to plete. Ale zdá se, že budu mít problém s těmi disky a ještě vypalovačkou - na tu jsem zapomněl:
3x IDE disk (80+200+200) a 1x IDE vypalovačka Pioneer A09, jak jsem koukal, tak ty motherboardy mají jen 1 IDE slot, takže 4 zařízení tam asi nedám, co? A navíc pokud budu chtít optimalizovat výkon, tak to asi chce minimálně 2 disky ne na stejné přípojce, co? A nikoliv s vypalovačkou. Takže koupit 1 nový SATA systémový disk, kde bude OS, odkládací soubor, instalace software a data dát na ten zbývající ID na 2x 200 GB disky a s tím 80GB se rozloučit? A vypalovačku bohužel koupit novou?
Smeli (2302)|31.7.2007 15:40
Hm, to záleží už jen na tobě, možná by postačil i přídavný řadič do PCI
Tomas_X (36)|31.7.2007 16:01
[QUOTE=Smeli;43126]Hm, to záleží už jen na tobě, možná by postačil i přídavný řadič do PCI[/QUOTE]

Jo? Něco takovýho se dělá? Že bych nemusel zahodit 3x IDE disk + 1x IDE vypalovačku?
Smeli (2302)|31.7.2007 16:07
[QUOTE=Tomas_X;43128]Jo? Něco takovýho se dělá? Že bych nemusel zahodit 3x IDE disk + 1x IDE vypalovačku?[/QUOTE]

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Tomas_X (36)|31.7.2007 19:39
[QUOTE=Smeli;43130][odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/QUOTE]

Díky moc, tím je to asi jasný.
Tomas_X (36)|3.8.2007 01:57
Potřeboval bych prosím ještě znovu oživit tohle vlákno.
Měl jsem chvilku možnost vyzkoušet tento SW na PC s C2D 1,86 MHz + 2 GB RAM. Při práci jsem se díval na Task Manager na procesy. Zrychlení bylo oproti mému PC zřetelné jen v něčem. Procesor byl tímto sw po většimu doby vytížen v jednotkách procent, občas několikasekundové špičky na 50, 90 a 100%. Počet podprocesů kolísal od 50 do 70. Ale to hlavní - složitá úprava jednoho RAWu zahrnovala "V/V - zapsané bajty" v rozsahu asi 1,5 - 2 GB !!!!! Na tom se to zpomalovalo nejvíc. Takže prosím co to znamená?? Co nejrychlejší paměti a sběrnici? Disk taky?? Jaké?
Weslo (234)|4.8.2007 09:27
se sběrnicí asi sotva co uděláš - v tomto by mělo pomoct 4GB RAM a disky třeba v RAID 0

btw. zajímavé by bylo srovnání s AMD X2 6000+ - vzhledm k nižším latencím a vyšší frekvenci (jak vlastního CPU tak sběrnice(hypertransportu) )