Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Satelite Pro chyba napájení

Veritascz (5)|24.12.2014 13:02
Dobrý den,
Žádám Vás o pomoc a radu kde může být chyba u otcova ntb Toshiba Satellite pro. Při napájeni z baterie ntb jede normálně, jakmile připojíme zdroj ( zkoušeny 3 zdroje ) ntb zamrzne, nebo na tvrdo restartuje a to se opakuje po minutě znovu. Zdroj baterii normálně dobíjí ve vypnutém a i zamrzlém stavu. Pokud ntb pustíme ( připojen na zdroj ) v nouzovem režimu, funguje celý den bez zamrznutí či restartu.
Děkuji za Vaše postřehy a přeji hezké prožití svátku Vánočních.
johny__g (6387)|24.12.2014 13:39
Napadá mě, že při chodu na baterie se notebook podtaktuje a proto jede. Možná má problém při běhu na plný výkon. Lze nastavit, aby při napájení ze sítě jel na nízké takty? Jak CPU tak GPU?
Veritascz (5)|24.12.2014 13:49
Toto řešení mě také napadlo, ale problém to bohužel nevyřešilo. I v BIOSu jsme zkusili vypnout druhé jádro a potlačit funkce rychlosti ( za bedlivého sledování teploty :D ) a také nic. Před nějakou dobou se porouchalo chlazení a ntb asi utrpěl s tím spojené trvalé následky. Po výměně chlazení fungoval asi půl druhého měsíce bez problemů. Co mě ještě napadá, že při dobíjeni ve vypnutém stavu je ntb bez zvuku, pri zapnutem stavu jsou slyšet kakoby vteřinové pulzy ( kondenzátor, rezistor ... ) nejsem z oboru, tak jen hadám. Asi je to neopravitelné :-(
johny__g (6387)|24.12.2014 15:10
Trochu mě zaráží, že v nouzovém režimu to jede. Šlo by zkusit nějaký live linux? Klidně i s úplně odpojeným diskem.

Edit: O jaký model se přesně jedná?
Veritascz (5)|24.12.2014 15:14
Model Toshiba Satellite L350
Právě to mě též zaráží, nainstalovali jsme i jiny operační sistém ale s Linuxem nemáme žádne zkušenosti.
johny__g (6387)|24.12.2014 15:38
Zkušenosti nejsou třeba, stačí vložit CD a nabootovat. Ale jestli to dělá i s čistou instalací systému .... Ten funkční nouzový režim by spíše ukazoval na grafickou kartu, ale tenhle notebook má jen integrovanou, že?
Veritascz (5)|24.12.2014 15:42
Ano, graficka karta je integrovana s externim výstupem pro monitor.

Edit: kdyby to bylo grafickou kartou, ntb by musel vykazovat stejné chyby i při chodu na baterii? Ve schematech win 7 jsem zapnul pro pokus na baterii vse na max vykon stejně jako u napájení ze sítě a naopak, bezvýsledně.
johny__g (6387)|25.12.2014 09:40
Fakt divný. Zkus pro jistotu ještě memtest, na baterii i na adaptér. Ne z windows, ale vypálit na CD (flashdisk) a nabootovat z něj. Ale asi bude něco nakopnuté přímo na základní desce.
Veritascz (5)|25.12.2014 09:55
Děkuji ti za Tvůj čas a nápady. Vyzkouším, ale také jsem nabyl přesvědčení že ntb má svá léta za sebou a odešel do věčných lovišť. Nakonec ho někomu prodám na nd nebo pokusy :-)