Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Q-Flash Plus - update BIOS pomocí flash disku

  1. #1
    Moderátor Avatar uživatele GIGABYTE
    Registrace
    Jan 2015
    Příspěvků
    155

    Funkce GIGABYTE Q-Flash Plus umožňuje uživatelům aktualizovat BIOS na nejnovější verzi pomocí flashdisku, aniž by bylo nutné osazovat desku procesorem či paměťmi.

    Situaci kdy máte nejnovější procesor, který deska GIGABYTE sice podporuje, ale zatím nemá nainstalován nejnovější BIOS vyřešíte pomocí funkce Q-Flash Plus. Stačí jednoduše nejnovější verzi BIOSu přejmenovat a stáhnout na flashdisk a ten zapojit do určeného portu (označený bílou barvou).

    Poté lze automaticky nahrát BIOS bez nutnosti stisku jakéhokoli tlačítka a nepotřebujete mít ani osazen procesor či paměti. Podrobný návod naleznete na videu níže (CZ titulky přiloženy).





    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: 4204.png 
Zobrazení: 346 
Velikost: 141.6 KB 
ID: 30412
    Naposledy upraveno uživatelem GIGABYTE: 09-01-2015 v 23:30
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Jan 2012
    Příspěvků
    7

    Dobrý den,

    Znamená to tedy, že mi může kdokoliv kdykoliv přeflashovat BIOS pouhým zapojením flashdisku a restartováním počítače?
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Samozřejmě, ale co tě na tom zaráží? Takhle to funguje už desítky let. Sice dříve k tomu bylo potřeba vložit místo flash disku disketu, ale jinak se nic nezměnilo. GB jen přidal možnost to udělat na neosazené desce, což je užitečné jen pokud montuješ počítač a nemáš po ruce podporovaný procesor.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele GIGABYTE
    Registrace
    Jan 2015
    Příspěvků
    155

    Ano znamená.
    btw. děkujeme za první dotaz "ESKYMAK" a zároveň odpověď "johny__g"
    Pokud budete mít zájem, pošlete nám prosím na marketing (at) gigabyte (dot) cz adresu a tel. číslo. Pošleme čepici a tričko G1.Gaming.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jan 2012
    Příspěvků
    7

    Nevím, jestli mě to přímo zaráží, ale v dnešní době, kdy se témeř každý den objeví zpráva o nějaké nové zranitelnosti a druhu útoků, mi to přijde jako docela bezpečnostní nedostatek. Přecijen, když aktualizuji po staru (z diskety, flashy,...) musím stisknout minimálně několik kláves a odsouhlasit několik upozornění. Navíc tomu pravděpodobně zabrání i zaheslování BIOSu.
    Dále mě trochu překvapuje, že se automaticky přeflashoval i BIOS v druhém čipu. Vím, že dříve jsem měl desku a v každém čipu byla jiná verze BIOSu, tedy například novější (beta) a starší pro případ potíží. Lze toho docílit i nyní? (nevím jak je to u nových desek)

    Rád bych tedy svůj dotaz rozšířil o několik otázek.
    Je možné tuto funkci vypnout?
    Zastaví tuto funkci heslo do BIOSu?

    Já nechci být jen rýpal jak se může zdát, oceňuji maximální zjednudušení upgrade BIOSu a smekám před možností flashnout i bez pamětí a procesoru, ale od doby co nemám počítač jen na hraní her, mi začalo záležet přeci jen i na bezpečnosti. O firmách ani nemluvě, i když ty nemusí být cílovou skupinou pro desky s touto funkcí. Očekávám, že dříve nebo později tato funkce bude stále bežnější, tak by bylo fajn mít to podchycené. Paranoidní snad nejsem, to bych automaticky zacpal ten bílý USB port žvýkačkou. :-)

    O tričko si určitě napíšu, když kupuju desku, tak jedině Gigabyte, takže se ho určitě nebudu stydět nosit. Díky. ;-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele robky
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    3,217

    Citace Původně odesláno od Eskymak Zobrazit příspěvek
    Nevím, jestli mě to přímo zaráží, ale v dnešní době, kdy se témeř každý den objeví zpráva o nějaké nové zranitelnosti a druhu útoků, mi to přijde jako docela bezpečnostní nedostatek. Přecijen, když aktualizuji po staru (z diskety, flashy,...) musím stisknout minimálně několik kláves a odsouhlasit několik upozornění. Navíc tomu pravděpodobně zabrání i zaheslování BIOSu.
    Dále mě trochu překvapuje, že se automaticky přeflashoval i BIOS v druhém čipu. Vím, že dříve jsem měl desku a v každém čipu byla jiná verze BIOSu, tedy například novější (beta) a starší pro případ potíží. Lze toho docílit i nyní? (nevím jak je to u nových desek)

    Rád bych tedy svůj dotaz rozšířil o několik otázek.
    Je možné tuto funkci vypnout?
    Zastaví tuto funkci heslo do BIOSu?

    Já nechci být jen rýpal jak se může zdát, oceňuji maximální zjednudušení upgrade BIOSu a smekám před možností flashnout i bez pamětí a procesoru, ale od doby co nemám počítač jen na hraní her, mi začalo záležet přeci jen i na bezpečnosti. O firmách ani nemluvě, i když ty nemusí být cílovou skupinou pro desky s touto funkcí. Očekávám, že dříve nebo později tato funkce bude stále bežnější, tak by bylo fajn mít to podchycené. Paranoidní snad nejsem, to bych automaticky zacpal ten bílý USB port žvýkačkou. :-)

    O tričko si určitě napíšu, když kupuju desku, tak jedině Gigabyte, takže se ho určitě nebudu stydět nosit. Díky. ;-)
    Mierna paranoja je síce vždy na mieste, ale .... v prvom rade si na usb nahrávaš súbor s biosom sám (a preto si to vieš ustrážiť) a funguje je to dúfam "iba" s neprítomným RAM modulom (ak som to teda správne pochopil )
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,176

    Citace Původně odesláno od Eskymak Zobrazit příspěvek
    Zastaví tuto funkci heslo do BIOSu?
    IMHO Nikoliv. K "reálnému startu" počítače nedojde, klávesnice a monitor zůstávají neaktivní. Vyjmi si nyní ze své současné sestavy moduly operační paměti a uvidíš jak se bude sestava chovat.

    BTW Stále nechápu tvé "bezpečnostní dotazy". Zloděj, který přijde k Tobě domů, Ti odnese celou sestavu. Určitě Ti nebude vyndavat procesor/moduly operační paměti a během lupu flashovat poslední beta verzi BIOSu. A návštěvy, které si pozveš domů Ti asi moc často samy od sebe nerozebírají počítač.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    K té bezpečnosti - nevím čeho by případný útočník dosáhl přehráním BIOSu. Heslo jde smazat i prostým resetem, že by do BIOSu propašoval nějaký škodlivý kód - no nevím, nejsem až takový odborník abych posoudil zda-li je to možné, aby souhlasil kontrolní součet (velikost souboru) atd. IMHO jsou jednodušší způsoby jak se do PC dostat.
    K tomu přehrání záložního BIOSu - jestli chápu dobře, to se provede až po spuštění PC, tedy když je jasné že nový BIOS je funkční. Jestli jde mít na záložním BIOSu jinou verzi, to netuším. Třeba nám to řekne GIGABYTE. Taky by mě zajímalo, zda jde takhle provést i downgrade BIOSu.
    Jestli to jde zcela zakázat také netuším, opět snad odpoví GIGABYTE. Předpokládám že prostým zákazem bootu z USB to nepůjde, na ten bílý slot si asi počítač šáhne při každém startu (?).
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jan 2012
    Příspěvků
    7

    Tak tou bezpečnostní určitě nemyslím zrovna zloděje. A v domácím počítači nejsou jen hry a porno. Kdyby tomu tak bylo, tak mě nějaká bezpečnost pochopitelně vůbec nezajmá.

    Jde o to, že ti může někdo nepozorovaně tu USB flashu ze zadu do toho slotu prostě zasunout. Jestli funkce pracuje i když má počítač CPU a paměť nebo jen bez nich, to nám asi není zcela jasné. Pokud to funguje jen bez paměti či CPU, pak je problém vyřešen. Doporučuji googlit spojeni jako "bios malware" a podobně.

    Bližší podrobnosti nám ale poskytne skutečně jen GIGABYTE. :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Ano, ale pokud se ti někdo cizí fyzicky dostane k počítači a bude mít čas na nějaký flash biosu (ono to podle toho videa nějakou dobu trvá), tak ti úplně stejně může provést stovku jiných věcí. V tom bych fakt problém neviděl. Navíc i když ti to nějaký náhodný kolemjdoucí (doma?) "nepozorovaně zezadu zasune" , tak při dalším startu počítače si všimneš že se ti bios aktualizuje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,176

    IMHO při zasunutí USB flash disku do bílého USB portu dojde k běžnému spuštění počítače, nikoliv k přímému přehrávání BIOSu. Počítač se spustí se zasunutým USB flash diskem v tomto portu stejně, jako by byl zasunut do jakéhokoliv jiného portu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Moderátor Avatar uživatele GIGABYTE
    Registrace
    Jan 2015
    Příspěvků
    155

    Je pro mě příjemným překvapením, že je jeden z prvních dotazů směřovaný k bezpečnosti. Bohužel se v této oblasti neodvažuji považovat za odborníka a nejsem schopný říci jaké bezpečností riziko flashnutí BIOSu představuje. Možností jak zabránit přístupu a následnou manipulací nežádoucích osob s počítačem je jistě celá řada. Od zámku pc skříně až po řádné šifrování dat. Podotknu, že máme zákazníky, kteří požadují úpravy BIOSu, tak aby např. nebylo možné používat LAN, USB, atd..

    Pokusím se odpovědět na všechny otázky popořadě.

    Citace Původně odesláno od Eskymak Zobrazit příspěvek
    Je možné tuto funkci vypnout?
    Běžným způsobem nelze

    Citace Původně odesláno od Eskymak Zobrazit příspěvek
    Zastaví tuto funkci heslo do BIOSu?
    Nemělo by, ověřím jakmile bude mít zpět kity s DDR4.

    Citace Původně odesláno od johny__g Zobrazit příspěvek
    Jestli jde mít na záložním BIOSu jinou verzi, to netuším. Třeba nám to řekne GIGABYTE. Taky by mě zajímalo, zda jde takhle provést i downgrade BIOSu.
    Jestli to jde zcela zakázat také netuším, opět snad odpoví GIGABYTE. Předpokládám že prostým zákazem bootu z USB to nepůjde, na ten bílý slot si asi počítač šáhne při každém startu (?).
    Následující text prosím berte jako obecné povídání o technologii DualBIOS. Existují výjimky, viz. základní desky pro overclockery, kde je vše malinko jinak.
    Na záložním BIOSu je možné mít jinou verzi a downgrade BIOSu lze provést. Pro ilustraci dám níže kratičký návod. Jako testovací platformu použiji starší základní desku GA-P55A-UD4, která nemá možnost print screenování BIOSu. Omluvte prosím sníženou kvalitu fotek.

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0249_2.jpg 
Zobrazení: 120 
Velikost: 841.3 KB 
ID: 30463
    Po zapnutí počítače se do BIOSu dostanete zmáčknutím "DEL" a následně "F9," po jejímž stisku se Vám zobrazí tabulka s verzemi BIOSu. Z obrázku je zřejmé, že jak hlavní tak záložní BIOS obsahuje verzi F15.

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0252_2.jpg 
Zobrazení: 110 
Velikost: 704.2 KB 
ID: 30464
    Na flash disk jsem si ze stránek gigabyte.com stáhnul BIOS F13 a pomocí utility Q-Flash klávesa "F8" provedl downgrade.

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0254_2.jpg 
Zobrazení: 111 
Velikost: 874.1 KB 
ID: 30465
    Main: F13 / Backup: F15. Doporučuji restart systému a ověření funkčnosti.

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0256_2.jpg 
Zobrazení: 102 
Velikost: 1.04 MB 
ID: 30461
    Pro update záložního BIOSu použijte po zapnutí počítače "ALT+F12".

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_0257_2.jpg 
Zobrazení: 122 
Velikost: 898.8 KB 
ID: 30462
    Main: F13 / Backup: F13. Doporučuji restart systému a ověření funkčnosti.

    Mikrostránka o technologii DualBIOS: http://www.gigabyte.com/microsite/55...6_dualbios.htm
    Naposledy upraveno uživatelem GIGABYTE: 04-02-2015 v 14:21
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele r34ktor
    Registrace
    Oct 2006
    Příspěvků
    7,547

    Vztahovat fungování starší implementace DualBIOSu na nové desky nelze. Např. moje zkušenosti s novějšími kancelářskými modely je taková, že sekundární BIOS nelze SW cestou v domácích podmínkách aktualizovat vůbec (dle podpory Gigabyte jde o ochranu proti blbosti, protože u starší implementace byly někteří schopni špatným flashem odrovnat oba BIOSy). Bohužel to má neblahý vedlejší efekt. Když člověk v obchodě dostane desku se starší verzí BIOSu, která jeho CPU přímo nepodporuje, musí si sehnat podporovaný kousek a přehrát primární BIOS. Pak osadí nový a funguje. Ovšem když dojde k problému (případě vyvolání obnovy omylem), záložní BIOS automaticky přepíše primární a PC už nenastartuje. Musí se tedy celý rozebrat a kolečko opakovat. Toto bohužel inženýři nedomysleli.

    Q-Flash Plus je zatím příliš nová technologie implementovaná jen na pár X99 deskách, takže informací je velmi málo. Manuál ji zmiňuje velmi povrchně. Obšírnější popis na stránkách Gigabyte chybí. Každopádně zajímavější bude, až se dostane do mainstreamu.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Chyba flash disku
    Od bluenite38 v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 11-08-2010, 10:41
  2. BIOSy: flash bios na MSI
    Od milanekkralu v sekci Ovladače a BIOSy
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 05-02-2010, 09:41
  3. Rozdělení flash disku
    Od billy_86 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 25-05-2009, 20:48
  4. Flash disky: Zabezpečení dat na flash disku
    Od fanynek v sekci Flash disky, pam. karty
    Reakcí: 26
    Poslední příspěvek: 29-04-2009, 11:15
  5. Radeony: 3870x2 bios flash
    Od pyrostudios v sekci Grafické karty
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 01-01-2009, 19:56