Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 32

Téma: rozdíl mezi pásmy 2,4GHz a 5GHz

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    85

    Ahoj je pravda že přes pásmo 5GHz se dájí přes LAN rychlé kopírovat soubory na rozdíl od pásma 5GHz?
    Prý 5GHz s AP nejde přes několik zdí a tudíž nezajistí stabilní wi-fi internet.

    Prý na pásmu 2,4GHz je sice pomalejší kopírování souborů, ale přes jeden AP v místnosti dokaže zajistit stabilní wi-fi internet i přes 2 zdi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    http://www.wi-fiplanet.com/tutorials...i-routers.html

    Pokud umis anglicky, ale jinak ve zkratce
    5GHz:
    + méně rušení od ostatních zařízení (Mikrovlnka, Blutetooth, DECT telefony)
    + méně zarušené pásmo
    - protože pracuje na vyšší frekvenci, nedosáhne na tak velkou vzdálenost jako 2,4Ghz, náchylnější na útlum při průchodu zdí
    - zařízení s podporou 5GHz jsou dražší

    Takže, pokud máš dobrý signál, 5GHz je teoreticky rychlejší, ale pokud ti signál prochází přes zeď, bude 2,4GHz signál silnější a ve výsledku může být nakonec i rychlejší. Záleží opravdu na mnoha faktorech, hlavně na dispozici objektu a zarušení pásma.

    Tabulka útlumů: (můžeš si to pak i spočítat )

    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: UTnA8.png 
Zobrazení: 3358 
Velikost: 28.6 KB 
ID: 30433
    Naposledy upraveno uživatelem Salamander: 25-01-2015 v 09:59
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    85

    Ještě se chci zeptat u notebooku "Lenovo ThinkPad Edge E540 Black 20C60-0JB" je wifi rozhraní WiFi 802.11n, WiFi 802.11g, WiFi 802.11b. Jak se lze přepínat mezi těmito standarty?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Citace Původně odesláno od primax Zobrazit příspěvek
    Ještě se chci zeptat u notebooku "Lenovo ThinkPad Edge E540 Black 20C60-0JB" je wifi rozhraní WiFi 802.11n, WiFi 802.11g, WiFi 802.11b. Jak se lze přepínat mezi těmito standarty?
    Funguje to automaticky podle AP, ale myslim ze se to da nastavit ve vlastnostech adapteru ve spravci zarizeni. Ale moc bych se v tom nevrtal
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od primax Zobrazit příspěvek
    Ještě se chci zeptat u notebooku "Lenovo ThinkPad Edge E540 Black 20C60-0JB" je wifi rozhraní WiFi 802.11n, WiFi 802.11g, WiFi 802.11b. Jak se lze přepínat mezi těmito standarty?
    Bývá spolehlivější to nechat být, zvláště v případě, že nevíš o co se jedná.

    b/g je čistě 2,4Ghz pásmo, 802.11n může být 5Ghz i 2,4Ghz, 802.11a je 5Ghz.

    Co se týče použití 2,4Ghz/5Ghz, tak bych to nerozhodoval bez znalosti prostředí. V bytě bych 5Ghz vyzkoušel, v domě bych udělal jedno 2,4Ghz AP pokrývající většinu domu a nějaké místo, kde je potřeba vyšší rychlost bych pokryl jedním 5Ghz APčkem. I když osobně mám raději verzi se stabilní 2,4Ghz wifi a na pár místech vyvedené Gbit kabely.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    85

    A jak to je když to Wi-fi rozhrání je přes optický kabelový internet? Jsou tam nějaké rozdíly oproti klasickému bezdrátovému připojení?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Citace Původně odesláno od primax Zobrazit příspěvek
    A jak to je když to Wi-fi rozhrání je přes optický kabelový internet? Jsou tam nějaké rozdíly oproti klasickému bezdrátovému připojení?
    Pockej, coze?

    Mas optickou pripojku a po dome to siris WiFi? a chces znat rozdil oproti cemu? nejak nechapu
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    85

    IEEE 802.11n a IEEE 802.11ac je v pásmu 2,4 GHz a 5GHz. jak se dá mezi němi přepínat (mezi těmi pásmy) děkuji předem za odpověd
    Naposledy upraveno uživatelem primax: 25-01-2015 v 14:53
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Zařízení by mělo samo přepínat mezi 2.4 a 5GHz podle dostupné úrovně signálu. (Musí samozřejmě 5GHz podporovat)

    Je to opravdu dostatečně inteligentní, nemusíš do toho zasahovat.

    Pokud ti jde o změření rychlosti - můžeš to nejjednodušeji nastavit na routeru, kde by mělo být nastavení pro 2.4 a 5GHz zvlášť, takže můžeš přiřadit jiné ssid apod.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    85

    co jsem četl tak je nejlepší router s 3 anténami, ale nevím jaký router, který nezakryje veřejnou ip adresu a umožnuje přepínaní mezi pásmy 2,4ghz a 5ghz vybrat /poměr kvalita-výkon-cena.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Tak "nezakryje verejnou IP" ... NATovat musis tak jako tak, ale pokud potrebujes primy pristup, muzes si nastavit DMZ nebo port forwarding, to umoznuje 99% routeru.

    A 3 anteny ... ono cim vic anten, tim vic adidas, kvuli MIMO, ale samozrejme to zavisi na poctu anten ktere pak ma to koncove zarizeni.

    A to "prepinani" resi opet az koncove zarizeni, takze na routeru to nezalezi.

    Osobne muzu doporucit nejaky TP-Link, treba radu Archer, Linksys take neni spatny. ALe spis se koukej na konkretni zarizeni, dohledej si k nemu testy a podle toho se rozhodni. Samozrejme je take dulezita predstava o cene.

    treba tenhle je velmi povedeny, ale otazka jestli na tebe neni moc drahy http://www.czc.cz/tp-link-archer-c7-...136327/produkt

    hlavne si zkontroluj jestli 802.1 ac podporuje i to zarizeni co chces k WiFi pripojovat, jinak je to celkem zbytecna investice
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    85

    provider poskytuje pásmo 2,4ghz a sít na úrovni 1Gb/s
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    K tomu 802.11ac jen dodám, že jedním routerem "zasereš" víc než polovinu pásma (co anténa, to 2 kanály a ty chceš router se třema). Tzn pokud bydlíš v bytě a nějací sousedi už používají 5Ghz pásmo (nedejbože taky 802.11ac), tak se budete navzájem rušit a rychlost nebude nakonec stát za nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Salamander
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    6,259

    Citace Původně odesláno od primax Zobrazit příspěvek
    provider poskytuje pásmo 2,4ghz a sít na úrovni 1Gb/s
    porad me to nedava moc smysl
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Občasný diskutér
    Registrace
    Dec 2011
    Příspěvků
    85

    Citace Původně odesláno od DrZelenka Zobrazit příspěvek
    K tomu 802.11ac jen dodám, že jedním routerem "zasereš" víc než polovinu pásma (co anténa, to 2 kanály a ty chceš router se třema). Tzn pokud bydlíš v bytě a nějací sousedi už používají 5Ghz pásmo (nedejbože taky 802.11ac), tak se budete navzájem rušit a rychlost nebude nakonec stát za nic.
    Jak bych to jen řekl: bydlím v paneláku co má 12 pater a bydlím v 1.patře a soused nad námi v druhém patře má wifi se standardem 802.11g a má jiného poskytovatele internetu.
    ja bych chtěl koupit notebook který má wifi se standardem 802.11n takže na mě zbyde pásmo 5ghz.
    a já se ještě ptám myslíte si že by můj provider vytvořil 2 AP každé v jiné místnosti?
    Naposledy upraveno uživatelem primax: 25-01-2015 v 16:12
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 3 123 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Externí HDD: Rozdíl mezi WD HDD ?
    Od Hanyz v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 17-11-2013, 17:31
  2. Socket 1156/1366: rozdíl mezi H55 a H57
    Od majcoš v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 11-10-2010, 14:06
  3. rozdíl mezi DVI
    Od vincik v sekci Monitory
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 30-07-2010, 15:27
  4. Rozdíl mezi DVD + a - ?
    Od Ari v sekci Optické mechaniky
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 02-07-2009, 10:15
  5. Rozdíl mezi LG H42 a H44
    Od huky v sekci Optické mechaniky
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 13-07-2008, 16:39