pc zamrzá a pak nenabíhá OS
Zdravím, stává se mi, že mi pc zamrzne, takže reset. jenže pak mi nenaběhne disk. problíkává načítání a pak přestane a nic. musim vlízt do pc, odpojit a připojit kabel za základovky a pak je to zas nějakou dobu ok. fakt už nevím, co s tím.
jinak info: win Vista, Sata 3.0 Gb/s disk
dík moc za odpovědi a za řešení..
jinak info: win Vista, Sata 3.0 Gb/s disk
dík moc za odpovědi a za řešení..
To info je asi tak výpovedné, ako keby som prišiel k lekárovi a povedal som mu, že som človek mužského pohliavia a mám bolesti.
nevim jak to víc popsat, prostě normálně pracuju a pc přestane odpovídat, resetuju ho, ale už nenaběhne. buď zahlásí disk boot failture nebo se sekne při nabíhání OS nebo ani nezačne nabíhat OS a komp už nic nedělá. když pohnu s kabelama, tak to většinou nic nevyřeší, ale když je (Sata, napájecí) odpojim a znovu zapojim, popř zapojim do jiného Sata výstupu, tak už je vše ok. za nějakou dobu se to zas opakuje. kabeláží to asi nebude, když se do toho jinak nehrabu a nic s tím nedělám...
chtelo by to napsat co mas za komp. to ze mas sata je dost siroky pojem, napis co nejpresnejsi konfiguraci.
hlavne napis zdroj - kolik ma watu a vyrobce
taky se muzese podivat na [thread=4090]FAQ[/thread]
hlavne napis zdroj - kolik ma watu a vyrobce
taky se muzese podivat na [thread=4090]FAQ[/thread]
deska MSI k9n ultra-2f, proc. athlon 3500+ am2, gk asus en7600gt, disk seagate 250GB sata II, ram 2x kingmax 512MB 800MHz, zdroj Eurocase 400W
dřív to nedělalo, všechno kupované v září...
když sem měl ATA disk, běžel ok
dřív to nedělalo, všechno kupované v září...
když sem měl ATA disk, běžel ok
případně můžeš zkusit utilitu od výrobce s názvem SeaTools (najdeš na stránkách Seagatu) a dát long test...přečte to smart, otestuje povrch a zahlásí to chybu ať je jakákoliv
tak SeaTools mi disk nenašlo, speedfan taktéž...HDDScan mi ho sice našlo, ale když kliknu na S.M.A.R.T. tak se nic neděje
jinak z FAQ sem zkoušel skoro všechno..
jinak z FAQ sem zkoušel skoro všechno..
když kliknu na s.m.a.r.t tak mi to vyhodí nějaký log, ale vubec nic se neděje...no a když dám ten test, tak ten proběhne v poho, žádný chyby...
no asi tak, myslím si, že je to základovkou, pže kabely sem zkoušel vyměnit, disk mám už reklamovaný a vyměněný za jiný, ten samý typ. ale neřek bych, že budou dva disky blbnout stejně, resp. že ten druhý bude ještě horší než ten první, pže ten původní mi ty chyby neházel tak často. takže bych se chtěl zeptat, jestli je to možné a co si o tom myslíte. díky
[QUOTE=mejsny;43685]no asi tak, myslím si, že je to základovkou, pže kabely sem zkoušel vyměnit, disk mám už reklamovaný a vyměněný za jiný, ten samý typ. ale neřek bych, že budou dva disky blbnout stejně, resp. že ten druhý bude ještě horší než ten první, pže ten původní mi ty chyby neházel tak často. takže bych se chtěl zeptat, jestli je to možné a co si o tom myslíte. díky[/QUOTE]
ke S.M.A.R.T.u-mkrni jestli ho máš zapnutej v BIOSu ;) ale kaj ti HDDScan vyhazuje log-není to ono...? :D
zkusil bych se mrknout jestli se disk dá zapnout v modu SATA-150...nouzová možnost je IDE mod, ale přijdeš o spoustu SATA vymožeností (o pochybné NCQ ale i o nepochybný postupná rozběh a možná o Hot-plug...)
jinak jak to přepnutí na SATA-150 nepomůže a SeaTools nenajde stále ani vyreklamovanej disk, tak je to deska (řadič)...jinak zkusil bych si někde půjčit jinej disk, jestli bude taky zlobit...je možné že se jen nesnáší deska s konkrétní řadou disků...
ke S.M.A.R.T.u-mkrni jestli ho máš zapnutej v BIOSu ;) ale kaj ti HDDScan vyhazuje log-není to ono...? :D
zkusil bych se mrknout jestli se disk dá zapnout v modu SATA-150...nouzová možnost je IDE mod, ale přijdeš o spoustu SATA vymožeností (o pochybné NCQ ale i o nepochybný postupná rozběh a možná o Hot-plug...)
jinak jak to přepnutí na SATA-150 nepomůže a SeaTools nenajde stále ani vyreklamovanej disk, tak je to deska (řadič)...jinak zkusil bych si někde půjčit jinej disk, jestli bude taky zlobit...je možné že se jen nesnáší deska s konkrétní řadou disků...
no bylo by, kdyby v tom logu něco bylo, což není...
a to přepnutí vyzkouším, disk to podporuje, zatím díky..
a to přepnutí vyzkouším, disk to podporuje, zatím díky..
memtest už sem zkoušel, projel několikrát uplně v poho...
jinak matně si vzpomínám, že problémy byly i na XP, ale to byl ještě starší disk, takže když ne jinak, tak to zkusim na XP..
jinak matně si vzpomínám, že problémy byly i na XP, ale to byl ještě starší disk, takže když ne jinak, tak to zkusim na XP..
ještě z5 k přepnutí na sata-150, ani to nepomohlo najít disk, ale ten problém vidim spíš v těch vistách.
komp sem včera celý rozebral, vyčistil a zase složil a zatim drží. ale už sem to tak udělal několikrát a vždycky zanedlouho je tu problém z5. neřek bych, že je to prachem, pže když to začne blbnout za pár dní, to by musela být extrémní náchylnost...
komp sem včera celý rozebral, vyčistil a zase složil a zatim drží. ale už sem to tak udělal několikrát a vždycky zanedlouho je tu problém z5. neřek bych, že je to prachem, pže když to začne blbnout za pár dní, to by musela být extrémní náchylnost...
doporučuji dvě věci:
1) vyměnit SATA kabel k pevnému disku a nejlépe i napájecí kabel
2) stáhnout si v sekci Download HDD Inspector a podívat se co bude o disku psát (program je přehledný a dokonce i v češtině)
1) vyměnit SATA kabel k pevnému disku a nejlépe i napájecí kabel
2) stáhnout si v sekci Download HDD Inspector a podívat se co bude o disku psát (program je přehledný a dokonce i v češtině)
kabely sem měnil, sem koupil jinej, ten nešel, reklamoval sem ho, ten další šel, pak nešel, tak sem dal původní, ten mi teď zas tak blbnul, tak sem dal ten novej, ten teď zas jde....
ten hdd inspektor mi nedokázal najít disk...
ten hdd inspektor mi nedokázal najít disk...
[QUOTE=mejsny;43861]kabely sem měnil, sem koupil jinej, ten nešel, reklamoval sem ho, ten další šel, pak nešel, tak sem dal původní, ten mi teď zas tak blbnul, tak sem dal ten novej, ten teď zas jde....
ten hdd inspektor mi nedokázal najít disk...[/QUOTE]
-tak to se mi ještě nestalo, že by nenašel disk (ani v případě RAID nebo AHCI). Je to však Shareware, jestli máš v PC víc disků, zobrazí jen jeden. Přesto jsem ale předpokládal, že systémovej disk máš jako první.
ten hdd inspektor mi nedokázal najít disk...[/QUOTE]
-tak to se mi ještě nestalo, že by nenašel disk (ani v případě RAID nebo AHCI). Je to však Shareware, jestli máš v PC víc disků, zobrazí jen jeden. Přesto jsem ale předpokládal, že systémovej disk máš jako první.