Tazatel: petrsonn
Znění dotazu: Dobrý den,
chci se zeptat jestli při rozdělení disku jen v počítači (bez instalace nějakého softwaru) s předinstalovaným OS Win 8.1 je to uplně nový notebook, bude potřeba nainstalovat znovu OS a nebo tam zůstane nastavený ?
Když ho rozdělím tak mi to umožní jít jen na polovičku 1T disku, můžu systémový oddíl disku potom znovu rozdělit a mít tak i 3 - 4 oddíly o kapacitách cca 500GB a 250GB, když mi to pustí jen na polovinu ?
Děkuji za odpověď.
HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: Operační systém Windows 8.1
Znění dotazu: Dobrý den,
chci se zeptat jestli při rozdělení disku jen v počítači (bez instalace nějakého softwaru) s předinstalovaným OS Win 8.1 je to uplně nový notebook, bude potřeba nainstalovat znovu OS a nebo tam zůstane nastavený ?
Když ho rozdělím tak mi to umožní jít jen na polovičku 1T disku, můžu systémový oddíl disku potom znovu rozdělit a mít tak i 3 - 4 oddíly o kapacitách cca 500GB a 250GB, když mi to pustí jen na polovinu ?
Děkuji za odpověď.
HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: Operační systém Windows 8.1
Takže asi to zkoušíš pomocí Disk manageru ve Windows, který zdá se stále vykazuje lakomé možnosti na zkrácení systémové partišny. Každopádně tento nástroj je nativní a neměl by způsobit žádný problém. Jestli tě to pak znovu pustí na tu polovinu, to těžko říci. Jsou však lepší specializované nástroje pro práci s oddíly, které tě pustí dál. Osobně jsem použil EaseUs partiion master spuštěný za chodu ve Windows 7 a neměl jsem jediný problém. A i kdyby ti po zkrácení systémového oddílu nenaběhl operační systém, tak vůbec není poškozena jeho instalace, ale pouze zavaděč pevného disku a ten lze celkem snadno opravit buď z instalačního média nebo nahrazením zavaděčem alternativním. Ty však máš W8 a ten bude pravděpodobně nainstalovaný pod UEFI a tak, budeš-li hledat specializovaný program, budeš muset zjistit, zdali jde pod W8 (v případě aplikací pracujícími v operačním systému) a také jestli umí pracovat se zaváděcí GPT tabulkou (v případě aplikací i linuxových nástrojů, které se bootují samostatně, bez spouštění OS - ve tvém případě Windows 8.1) .
S případnou opravou GPT zavaděče zkušenost nemám, ale předpokládám, že to bude podobné. Použití opravy pomocí instalačky Win8 je velmi pravděpodobné a alternativy také jistě možné jsou.
S případnou opravou GPT zavaděče zkušenost nemám, ale předpokládám, že to bude podobné. Použití opravy pomocí instalačky Win8 je velmi pravděpodobné a alternativy také jistě možné jsou.