Linux co a jak?
Zdravím, jelikož XP ukončily podporu a nejede mi skype a pc je celkově po letech dost pomalý tak jsem chtěl vyzkoušet linux pro začátek si ho jen vyzkouším z flashky ale potom bych si ho chtěl natvrdo nainstalovat do pc. Prý je méně náročný než XP. A moje otázka zní: Po instalci linuxu ať už ubuntu fedory či jiného. Co je potřeba udělat musí se také instalovat ovladače? A krom toho co ještě jestli s tím máte někdo zkušenosti tak prosím o vysvětlení. Díky :D
Ahoj. V první řadě napiš konfiguraci svého HW, aby se mohla zvolit vhodná distribuce Linuxu. Jen určité distribuce, k tomu koncipované jsou vhodné pro starší a slabší PC a jsou stejně nebo méně náročné než WinXP. Co se týče ovladačů, tak na většinu běžných zařízení jsou obsaženy v jádře - minimálně těch nejrozšířenějších distribucí (též distro). Na ostatní zařízení se ovladač kompiluje ze zdrojového kódu a skutečně jen málokteré z běžně užívaných zařízení nerozchodíš. To už se však řeší případově a pro začátečníky jsou u těch rozšířenějších distribucí možnosti najít návod ve wiki příslušné distribuce, či si zažádat o radu na fóru. Proto bych jako začítečník začátečníku doporučil vybrat si nějakou rozšířenější distribuce spíše, nežli nějakou "exotickou". I zde jsou jistě zkušení Linuxáři, kteří můžou v jednotlivých případech poskytnout své zkušenosti. V Linuxu je dost věcí jinak, ale časem se k němu dají získat jisté sympatie :-)
Ted jsem jedne starsi pani daval mislo XP Linux Mint a zatim je spokojena jako zelva, ovladani je velmi podobne, coz se treba u Fedory nebo Ubuntu moc rict neda :/
Linux Mint je opravdu uživatelsky hodně přívětivé distro. A dá se říci, že i stabilní. Ať vybereš co vybereš, tak pokud se jedná o postarší stroj, vybral bych pokud možno distro s prostředím OpenBox či LXDE.
Diky za rady Díval jsem se na obrázky na ten Mint a vypadá to docela slušně. Mám procesor athlon xp přetaktovaný takže mi píše athlon xp 3200+ 1,5gb ram a 256mb - 128bit gk. Snad to bude stačit. S linuxem jsem nikdy nepracoval ale potřebuji něco co tento pc relativně dobře rozjede a nebudou to XP kvůli podpoře a taky hlavně kvůli skype. Nevím proč ale na stránkách skype je, že to pojede i na win xp sp3 ale mě to na žádném ze 3 pc nejede. Ani starší verze nejdou dá se to obcházet ale je to otravné.
No, posledni dobou mi prijde skype hodne rozbity vsude, takze vetsinou pouzivam spis Hangouts od Google.
Kazdopadne ten Mint by na tom PC mel v pohode bezet, asi to nebude nejak zazracne rychle, ale tipl bych si ze to bude +- jako ty XP
Kazdopadne ten Mint by na tom PC mel v pohode bezet, asi to nebude nejak zazracne rychle, ale tipl bych si ze to bude +- jako ty XP
Mint má jaké prostředí ? Osobně na podobné stroje dávám Xubuntu (XFCE, mírně komfortnější) nebo Lubuntu (LXDE, znatelně rychlejší) = Ubuntu s lehčím protředím - Mint je příbuzný Ubuntu a prý hezčí. Ubuntu má rozsáhlou wiki i fórum v češtině a s MIntem tě tam nevyhodí.
[QUOTE=Ventero;568653]Mint má jaké prostředí ? Osobně na podobné stroje dávám Xubuntu (XFCE, mírně komfortnější) nebo Lubuntu (LXDE, znatelně rychlejší) = Ubuntu s lehčím protředím - Mint je příbuzný Ubuntu a prý hezčí. Ubuntu má rozsáhlou wiki i fórum v češtině a s MIntem tě tam nevyhodí.[/QUOTE]
mint má cinnamon nebo mate, oboji vychazejici z 2.x gnome, neni to nejak extra narocne pokud se vypnou graficke efekty prostredi.
xubuntu/lubuntu je samozrejme take dobra volba
mint má cinnamon nebo mate, oboji vychazejici z 2.x gnome, neni to nejak extra narocne pokud se vypnou graficke efekty prostredi.
xubuntu/lubuntu je samozrejme take dobra volba
Tak Mint se distribuuje ve 4 variantách prostředí. Ale nemohu najít porovnání dle náročnosti. Vím, že XFCE je lehké a KDE se mi zdálo těžkopádné i na dvoujádrovém stroji. Jak si stojí MATE a Cinnamon to netuším. Má to někdo porovnané ?
Na wiki Mintu jsem našel, že MATE vychází z Gnome2 a Cinnamon z Gnome3 - takže asi někde mezitím ... ?
Na wiki Mintu jsem našel, že MATE vychází z Gnome2 a Cinnamon z Gnome3 - takže asi někde mezitím ... ?