Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Linux co a jak?

mariaki (116)|16.2.2015 20:03
Zdravím, jelikož XP ukončily podporu a nejede mi skype a pc je celkově po letech dost pomalý tak jsem chtěl vyzkoušet linux pro začátek si ho jen vyzkouším z flashky ale potom bych si ho chtěl natvrdo nainstalovat do pc. Prý je méně náročný než XP. A moje otázka zní: Po instalci linuxu ať už ubuntu fedory či jiného. Co je potřeba udělat musí se také instalovat ovladače? A krom toho co ještě jestli s tím máte někdo zkušenosti tak prosím o vysvětlení. Díky :D
Ventero (1280)|17.2.2015 06:53
Ahoj. V první řadě napiš konfiguraci svého HW, aby se mohla zvolit vhodná distribuce Linuxu. Jen určité distribuce, k tomu koncipované jsou vhodné pro starší a slabší PC a jsou stejně nebo méně náročné než WinXP. Co se týče ovladačů, tak na většinu běžných zařízení jsou obsaženy v jádře - minimálně těch nejrozšířenějších distribucí (též distro). Na ostatní zařízení se ovladač kompiluje ze zdrojového kódu a skutečně jen málokteré z běžně užívaných zařízení nerozchodíš. To už se však řeší případově a pro začátečníky jsou u těch rozšířenějších distribucí možnosti najít návod ve wiki příslušné distribuce, či si zažádat o radu na fóru. Proto bych jako začítečník začátečníku doporučil vybrat si nějakou rozšířenější distribuce spíše, nežli nějakou "exotickou". I zde jsou jistě zkušení Linuxáři, kteří můžou v jednotlivých případech poskytnout své zkušenosti. V Linuxu je dost věcí jinak, ale časem se k němu dají získat jisté sympatie :-)
Salamander (6177)|17.2.2015 08:23
Ted jsem jedne starsi pani daval mislo XP Linux Mint a zatim je spokojena jako zelva, ovladani je velmi podobne, coz se treba u Fedory nebo Ubuntu moc rict neda :/
kevin00 (10238)|17.2.2015 11:07
Linux Mint je opravdu uživatelsky hodně přívětivé distro. A dá se říci, že i stabilní. Ať vybereš co vybereš, tak pokud se jedná o postarší stroj, vybral bych pokud možno distro s prostředím OpenBox či LXDE.
mariaki (116)|17.2.2015 15:44
Diky za rady Díval jsem se na obrázky na ten Mint a vypadá to docela slušně. Mám procesor athlon xp přetaktovaný takže mi píše athlon xp 3200+ 1,5gb ram a 256mb - 128bit gk. Snad to bude stačit. S linuxem jsem nikdy nepracoval ale potřebuji něco co tento pc relativně dobře rozjede a nebudou to XP kvůli podpoře a taky hlavně kvůli skype. Nevím proč ale na stránkách skype je, že to pojede i na win xp sp3 ale mě to na žádném ze 3 pc nejede. Ani starší verze nejdou dá se to obcházet ale je to otravné.
Salamander (6177)|17.2.2015 16:03
No, posledni dobou mi prijde skype hodne rozbity vsude, takze vetsinou pouzivam spis Hangouts od Google.

Kazdopadne ten Mint by na tom PC mel v pohode bezet, asi to nebude nejak zazracne rychle, ale tipl bych si ze to bude +- jako ty XP
Ventero (1280)|17.2.2015 19:53
Mint má jaké prostředí ? Osobně na podobné stroje dávám Xubuntu (XFCE, mírně komfortnější) nebo Lubuntu (LXDE, znatelně rychlejší) = Ubuntu s lehčím protředím - Mint je příbuzný Ubuntu a prý hezčí. Ubuntu má rozsáhlou wiki i fórum v češtině a s MIntem tě tam nevyhodí.
mariaki (116)|17.2.2015 20:16
Tak jo, díky zkusím něco pohledat po forech. :-)
Salamander (6177)|17.2.2015 20:21
[QUOTE=Ventero;568653]Mint má jaké prostředí ? Osobně na podobné stroje dávám Xubuntu (XFCE, mírně komfortnější) nebo Lubuntu (LXDE, znatelně rychlejší) = Ubuntu s lehčím protředím - Mint je příbuzný Ubuntu a prý hezčí. Ubuntu má rozsáhlou wiki i fórum v češtině a s MIntem tě tam nevyhodí.[/QUOTE]

mint má cinnamon nebo mate, oboji vychazejici z 2.x gnome, neni to nejak extra narocne pokud se vypnou graficke efekty prostredi.
xubuntu/lubuntu je samozrejme take dobra volba
Ventero (1280)|17.2.2015 20:45
Tak Mint se distribuuje ve 4 variantách prostředí. Ale nemohu najít porovnání dle náročnosti. Vím, že XFCE je lehké a KDE se mi zdálo těžkopádné i na dvoujádrovém stroji. Jak si stojí MATE a Cinnamon to netuším. Má to někdo porovnané ?

Na wiki Mintu jsem našel, že MATE vychází z Gnome2 a Cinnamon z Gnome3 - takže asi někde mezitím ... ?