Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Proč se resetuje BIOS

Ventero (1280)|1.3.2015 10:40
Ahoj.

Na desce ECS L4S5MG/GX+ 3.02 se mi po odpojení z elektriky vždy vymaže nastavení BIOS. Už jsem vyhodil 5 starších baterek a dal tam novou. Po prvním vypnutí asi na 2 dny se nastavení zachovalo, Ale po dalším vypnutí druhý den již bylo zase default. Na měřáku jsem však naměřil 2.97V. Všiml jsem si, že dle Health status to do baterky sype 4.08V (více zdrojů), ale to by mělo pouze zkrátit životnost baterky a počet nabíjecích cyklů a ne zamezit dobíjení. A stejně to v tomhle vlastně není, protože baterka vykazuje dostatečné napětí. Tuším, že ještě kolem 2V je většinou schopna nastavení uchovat.

Nenapadá vás někoho něco ? Mělo by smysl flashovat BIOS ?

Děkuji.
johny__g (6387)|1.3.2015 11:22
CR2032 ale není dobíjecí baterie, nebo se pletu? A většina nových baterek co jsem měřil, měla přes 3 V. 2,97 V naprázdno znamená nějaký problém.
john (877)|1.3.2015 13:37
[QUOTE=johny__g;569057]A většina nových baterek co jsem měřil, měla přes 3 V[/QUOTE]
u me vzdy neco pres 3.2V / na jedne starsi jsem ted nameril 3.22V /
BTW: kup novou a zmer jeji napeti pred vymenou, at zjistis, zda je to deskou nebo baterkou....
Ventero (1280)|1.3.2015 21:32
Jestli není nabíjecí, tak proč by tu baterii deska napájela ? Udávané napětí je tam i bez baterky. Jinak Bios jsem flešl a nepomohlo to ke správnému nastavení CPU. Ručo musím nastavit, tuším, že násobič - nebocotoje, ze 100 na 133.
Gouranga (699)|1.3.2015 22:53
[QUOTE=Ventero;569088]Jestli není nabíjecí, tak proč by tu baterii deska napájela ?[/QUOTE]
To tezko rict, ale lithiove knoflikove baterie opravdu nabijeci nejsou..
Stiffmeister (51)|2.3.2015 01:48
Do baterky má jít skrze základní desku napětí takové, aby baterka netrpela na samovybijeni, nicméně tohle je zvláštní problém, kup novou, promer ji, když to bude znovu tak je v háji nejspíše samotný Chip BIOSu, nebo celá deska
Ventero (1280)|2.3.2015 19:47
To udělám - nic jiného asi nezbývá. Ani toto fleš BIOS nevyřešil. Když už jsme u toho - neznáte nějakou utilitku, co uloží obraz diskety a zapíše obraz diskety ? Zkusil jsem RawWrite, ale při obou operacích to hlásilo nějaký důvod, proč to nelze. Dle mého nesmyslný - zkusil jsem odečíst obraz diskety, která měla data naprosto v cajku. Musel jsem kuli tomu vzít starou desítku hadr a instalovat XPéčka - takže mě ten fleš BIOS pěkně zasekal. Tip na utilitku bych uvítal, jak na Win, tak na Linux - Deb-forma nejlépe.

PS: Když to nepůjde ani s novou prověřenou baterkou, tak vemu dvě tužkovky - možná i aku - a naletuju drátky a přilepim izolačkou ke kastli. Teda jestli to bude hodnotou napětí - jinak by to nepomohlo, jestli se to resetuje jen-tak. Ale mohlo by - ta baterka tam první dva dny držela ...
zsdx (2098)|2.3.2015 20:08
[QUOTE]neznáte nějakou utilitku, co uloží obraz diskety a zapíše obraz diskety ?[/QUOTE]
Na linuxu mas dd, ve Win prave RawWrite ci WinImage a v DOSu HD-copy.
Šobáň (128)|15.3.2015 17:59
Baterka má 3V samozřejmě při měření je vhodné ji zatížit, jsou na to přímo měřáky na baterky.

Jinak zrada může být na MB špatný kontakt na tom držáku baterky a nebo další zrada propojka na vynulování biosu - je v správné poloze a má dostatečný kontakt.
Ventero (1280)|20.3.2015 13:20
Tak mi pořád nešlo do hlavy, proč když nejsou ty baterky nabíjecí, tak tam je napětí. Vzal jsem několik starších desek a měřil. Hodnoty na kontaktech pro baterii se pohybovaly od 0,01 - 0,4V. Uvažuji dále tak, že správně tam žádné napětí být nemá a že naměřená hodnota značí opotřebení příslušného polovodiče - možná sníženou schopnost izolace mezi přechody nebotakněco. U desky, kde jsem naměřil hodnotu přes 4V by se tedy mohlo jednat o úplné proražení. Ještě zkusím změřit víc desek.