Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Kdy zlevní platforma 2011-3

roamn (295)|12.3.2015 22:35
Snad je to správná sekce. Přemýšlím o koupi nového pc a láká mě cpu 5820K od intelu, alternativou je 4790K od intelu.

Chtěl bych ten 5820K, cenově je to srovnatelné; 5820K je dražší jen o 1850 Kč. To je ok, ale celá platforma 2011-3 socketu je výrazně dražší, hlavně paměti (nové DDR4, starší nejdou na této platformě) jsou o stejné kapacitě skoro 2x dražší, základní desky jsou taky skoro 2x dražší.

Chci se zeptat na 2 věci:

1) Proč je to o tolik dražší, jde o dražší technologii výroby, nebo si prostě platím nějaký "premiový" příplatek za "exkluzivitu", protože je to docela všechno nová platforma atd.? Proč je to dražší?

2) Kdy "hrozí" zlevnění na "přijatelnou" míru, např. podobnou té na starší platformě (DDR3 atd.)? Za půl roku? Za rok? (VELMI ZHRUBA stačí)

Díky moc
johny__g (6387)|13.3.2015 08:58
1) Ano, je to nová platforma, dá se říci exkluzivní (alternativa od konkurence není a nebude). DDR4 paměti jsou tady také jen krátce a hlavně se jich prodává zlomek množství DDR3. Proto jsou drahé. A zatím se s jejich rozšířením počítat nedá. AMD je letos mimo hru, BroadWell bude mít stále DDR3, DDR4 pro běžné uživatele přijdou až se Skylake.

2) Tohle ti nikdo neřekne. Je to nová platforma, není důvod aby byl vydán její nástupce a tedy ani důvod měnit ceny. A podívej se co nám dělá dolar a euro. Sice nejsem žádný věštec, ale spíš bych čekal růst cen, než zlevnění.

3) K čemu ten počítač má sloužit, že využiješ takový výkon?
roamn (295)|13.3.2015 15:06
rendering a další náročné výpočty, díval jsem se na testy, ten výkon bych velkou část času využil, jenom mě fakt odrazuje ta cena nových desek a pamětí...

1) A jak dlouho v IT (cpu, desky, RAM), trvá než se to zlevní na přijatelnou uroven průměrně tak? Jak dlouho např. trvalo než ceny pamětí DDR3 klesly na uroven DDR2 (při uvedení DDR3 taky byli ceny asi vyšší ne? (nepamatuji si)?

2) A DDR4 by teoreticky měli být výkonějš že (alespon teoreticky)? Většinu času tomu tak stejně ale asi nebude, slyšel jsem ale že DDR4 mají vysoké časování/latency. Není tomu tak, že naopak v současné době jsou méně výkonné v některých aplikacích?
roamn (295)|13.3.2015 15:25
A když už jsme u toho, našel 2 paměti DDR4 16 GB (2*8GB moduly), které by se mi zamlouvali:

https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051400000000002WXO
a
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

Preferoval bych ty druhé kvůli cenovému rozdílu... a jediný jiný rozdíl který tam vidím je že ty levnější mají časování horší (CL16 vs CL15) a nemají chladič... Chci se ale zeptat zdali je toto skutečně důležité, OC neplánuju, použití bude rendering... Jsou ty levnější paměti skutečně v reálném prostředí a výkonu horší?
johny__g (6387)|13.3.2015 15:49
ad 1) Definuj přijatelnou úroveň. Ceny high-endu obecně moc neklesají. Až Intel vydá nástupce platformy 2011-3, tento jednoduše skončí. Ceny pamětí klesnou po jejich rozšíření napříč platformami, jak jsem už psal.

2)Teoreticky ano (projdi si syntetické testy). V praxi závisí na aplikaci, ale nepočítej s nějakým lineárním škálováním, vyšší paměťová propustnost se na celkovém výkonu tolik neprojeví. Úzká hrdla bývají jinde. Časování mají vyšší, ale to se projeví ještě méně než nárůst frekvence.

To jestli mají nebo nemají chladič je celkem jedno, při tak nízkém napětí moc hřát nebudou. Já osobně různé cool chladiče beru jako negativum - myslím ty vysoké - protože můžou vadit chladiči CPU. CL15 vs. CL16 je nepodstatný rozdíl.
Ale nezapomeň na jednu věc - procesory pro socket 2011-3 podporují Quad Channel, tedy musíš pořídit 4 moduly.
roamn (295)|13.3.2015 16:14
1) Mě někdo tady na foru myslím tvrdil že mi to pojede i se dvěma moduly (2x8 GB), jen to prostě nevyužije quad channel ale jinak by to mělo jet ok...? (4 moduly najednou určitě neplánuju, napřed 2x8 GB a když to bude málo (jakože časem jo), tak dokoupím dalších 2x8GB až ceny klesnou). Ale mělo by to jet bez nějakých downgradů výkonu i jen se 2 moduly, ne? (8 Gb jeden modul).

2) A ještě, jak je na tom 5820K s přetaktováním a tímto (jen vzduchovým chladičem)?
https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051400000000001J8P

díky moc za rady
johny__g (6387)|16.3.2015 09:48
Jasně že to pojede jen se dvěma moduly, ale na jednu stranu řešíš něco jak časování, které má na výkon vliv nula nula nic, a na druhou stranu ti nevadí poloviční šíře pásma? :notsure
roamn (295)|21.3.2015 00:04
No já právě nevím jaký výkon to má na vliv, proto se ptám.

Když budu DDR4 provozovat jen se 2 moduly (
než tak za rok/dva dokoupím dalších 2*8GB), tak to bude mít nějaký podstatný vliv na výkon?
Gouranga (699)|21.3.2015 09:27
[QUOTE=roamn;569738]No já právě nevím jaký výkon to má na vliv, proto se ptám.

Když budu DDR4 provozovat jen se 2 moduly (
než tak za rok/dva dokoupím dalších 2*8GB), tak to bude mít nějaký podstatný vliv na výkon?[/QUOTE]
Propustnost vyskoci na skoro dvojnasobek. Realne vyuziti se hne nekde mezi 0-5 %... Viz recenze na konkurencnim webu.