Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 6 z 6

Téma: Větev 3,3V ukazuje v OCCT 3V, ale fyzicky zřejmě 3,3V...

  1. #1
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2009
    Příspěvků
    292

    PC mě některé dny zamrzá na přechodnou dobu. Dle OCCT má větev 3,3V napětí jen sotva 3V, což by bylo o 100% mimo toleranci. Fyzicky jsem proměřoval na zdroji ATX vodiče multimetrem a na dvojcích oranž/černý bylo -3,3V a na oranž+hněd/černý +3,3V...tak nevím. Proměřoval jsem různé dvojce vodičů všech barev, většinou proti černé a nenašel napětí 3V... Je možné že napětí 3,3V na MB klesá na sotva 3V? Co vlastně větev 3,3V napájí? Nebo má obecně větev 3,3V určeny barvy vodičů u všech výrobců stejné?
    Zdroj je ATX 400W no name, 8 let starý, loni jsem na větvi 12V vyměnoval kondík.
    MB je ASRock velikosti ATX, stáří 10let.
    Díky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    A co v BIOSu, je tam nějaký monitor? Kolik ukazuje? Nicméně jestli je to opravdu tak starý noname zdroj i deska, je celkem úspěch že to vůbec jede.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,150

    Měření napětí softwarovou cestou nelze považovat za korektní měření. Software a ani senzory pomocí nichž je napětí odečítáno nedisponují velkou přesností. Pokud člověk chce relevantní informaci je potřeba změřit napětí pomocí voltmetru. Je-li zdroj nezatížen můžeš naměřit všechna napětí v jejich toleranci, důležitá je hodnota při zatížení zdroje. V tento okamžik se může velikost napětí nepříjemně změnit.

    Zapojení konektorů ATX zdroje:



    Napájecí napětí 3.3V je využíváno k napájení jednotlivých komponent základní desky, např. PCI-e či síťová karta.

    Pokud byl zdroj již jednou opravován, hledal bych prvotně příčinu právě v něm.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2009
    Příspěvků
    292

    Díky za obrázek zapojení.
    3,3 V je OK dle multimetru
    Bud to dělá zdroj nebo MB.
    Koupím zdroj Seasonic 400W a uvidím...stejně si asi PC (MB, CPU?) zaslouží repasovat po 10-ti letech a 30 000 hodinách chodu.
    Divné je že v OCCT ukazuje ten graf využití CPU většinou rovnou přímku 100% jen s krátkými skoky na 30%...a na PC neběží nic ... kromě základu při spuštění PC
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele kevin00
    Registrace
    Feb 2008
    Příspěvků
    10,150

    A co ukazuje správce úloh?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Pravidelný diskutér
    Registrace
    Sep 2009
    Příspěvků
    292

    Správe ukazuje na grafu, zdá se, korektní zatížení cca 60% CPU. Ale v procesech je na počátu "System" cca 50% a úplně na konci "System- nečinne procesy" cca 40% ...jak to mám chápat? To by bylo dohromady kolem těch 100% s ostatníma drobnostma
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Co fyzicky znamena skore v CPUmark ( je stupnice linearni? )
    Od asija v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 17-01-2015, 13:41
  2. Zdroje: 12V větev
    Od Neregistrovaný v sekci Poradna
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 08-08-2010, 01:01
  3. presun swap na jiny fyzicky HDD
    Od lexxxa v sekci OS Windows
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 19-03-2010, 17:59
  4. OCCT vs SuperPI
    Od mstejska v sekci Benchmarky a diagnostika
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 22-01-2009, 13:52
  5. 12V větev na tuto GK
    Od pepos01 v sekci Zdroje
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 19-04-2008, 20:27