Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Toshiba Qosmio x500 - win. nezopne ventilátor chladiaci CPU - nb vypne...

Lindows Hlista (161)|11.7.2015 09:36
model: toshiba qosmio x500-11z pqx33e-02j015sk

Zdravím zacal sa mi prehrievat nb a nasledne ho vzdy vyplo.
Aida ukazovala pred vypnutim teploty jadier 100 stupnov, tak som zacal pátrať po probléme...

Ľavý ventilátor (chladiaci heatpipe od CPU) sa pri zapnutí nb začne točiť, ale akonahle začne bootovať win, točiť sa prestane (to by asi bolo normalne....)

pravý ventilátor detto, lenze po chvilke, ked sa zvyšia teploty, pravý sa zapne ale ľavý nie ! --- prehriatie CPU --- vypne nb... :mistake

ked ale hned po spusteni nb skocim do biosu, oba ventilatory sa tocia nonstop kym som v biose...

cize vylucil by som chybny fan, ale dalej do toho uz moc nevidim....moze byt problem v nejakom teplotnom cidle :confused:

Moja otazka teda znie... da sa to nejak obist (softwarovo, prip. hardwarovo ??) aby ten vetrak isiel kludne aj nonstop ? hluk mi nevadi, nb neprenasam, len ho potrebujem pouzivat...

diky moc za kazdu radu...
johny__g (6387)|13.7.2015 10:29
A v BIOSu není nějaká nastavení ohledně chování ventilátorů?

HW to obejít by jistě šlo, pokud jsi schopný notebook rozebrat (a zase složit aby fungoval).
Lindows Hlista (161)|13.7.2015 15:41
bios je hodne hodne ubohy, prakticky tam nejde menit skoro nic.... nb mam rozobratý, zlozit uz ale nepojde, nakolko sa jedná o vysoko kvalitný plastový model a uz pri jeho prvom rozoberani sa rozpadla a dolamala asi polovica šasi.....

momentalne som vykoumal akurat tolko, ze mam ten ventilator napojeny na 18650-kovu, 4.2V baterku, cize ide stale, cpu neprehrieva a notebook slape...problemom tohto riesenia je ale to, ze baterka sa za cca den pouzivania vybije a musim menit....
netvrdim ze sa s tym neda zit, ale ak by si mal nejaky rozumnejsi napad, budem len a len rad :thumb
robky (3195)|13.7.2015 17:41
A čo pripojiť ventilátor s problémovou reguláciou k funkčnému ventilátoru ...

To že sa roztočí v biose však ešte neznamená, že je ventilátor plne funkčný (zrejme nefunguje regulácia na doske alebo obvody vo ventilátore alebo kontakt/kabel) .... nie sú tie ventilátory náhodou rovnaké ? Vyskúšal by som ich prehodiť medzi sebou ...
Lindows Hlista (161)|13.7.2015 22:35
rovnake veru nie su, mne odisiel lavý a skusal som uz aj iny lavy rovnakeho typu aj revizie a problem rovnaky, cize asi nieco na doske... este ma napadlo neslo by ho nejak napajat cez usb ?