Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sestavy, notebooky a PDA: VELKÉ POTÍŽE S NOTEBOOKEM

Neregistrovaný (0)|24.7.2015 20:40
Tazatel: Tomáš

Znění dotazu: Dobry den vlastnim notebook DELL XPS L702X priblizne od zacatku cervence 2015 jsem se setkal uplne poprve v programu AIDA 64 EXTREME konkretne v sekci protokol udalosti s touto hlaskou "Rychlost procesoru 0 skupiny 0 je omezena systémovým firmwarem. Procesor byl v tomto stavu sníženého výkonu od posledního hlášení 71 sekund" asi 14 dni predtim jsem se setkaval i s touto hlaskou "Ovladač zjistil chybu řadiče na \Device\Harddisk2\DR2." ktera se nyni asi 14 dni nezobrazuje. A ještě se mi zobrazuje tato hláška "Ovladač zobrazení nvlddmkm přestal odpovídat a byl úspěšně obnoven.". A co se týče Hlášení o chybách systému Windows v programu systémové informace tam se setkávám velmi často s hláškou "Windows Error Reporting - chybný blok". Chvílemi se mi velmi zasekává, zmrazuje i zpomaluje operacni systém MS Windows 7 Home SP1 CZ někdy to bývá za 10 minut někdy až za hodinu a dělá to i ve hrách i na ploše a je to dle meho nazoru velmi divne. Zkousel jsem spustit vestavenou hardwarovou diagnostiku (vse dopadlo prozatim v poradku tedy Success a OK) od vyrobce meho notebooku jmenuje se tusim "Pre-boot System Assessment" jedine co jsem nepustil je hardwarovy extended test a hardwarovy test pevneho disku a take test na pritomnost modre obrazoky smrti s kterou jsem se nesetkal vubec. Zkousel jsem Obnovit nastaveni v BIOSU na (Load setup default settings + save to CMOS and EXIT). Dale jsem spoustel programy Eset Smart Security 8 kompletni test a MalwareBytes Antimalware v nouzovem rezimu i v normalnim rezimu naslo mi asi 20 az 30 viru vse jsem smazal. Aktualizoval jsem rovnez operacni system a ovladace pres program IOBIT driver booster. Kontroloval sve pevne disky v notebooku C:\ a D:\ pomoci kontroly disku. Mozna ze mi to trochu pomohlo ale nikoliv uplne. Proto Vas mockrat prosim o pomoc ?? Predem dekuji za reseni mych potizi s notebookem DELL XPS L702X. Poznámka: A take jsem se rozhodl ze si 29.7.2015 nainstaluju upgrade na novy operacni system MS Windows 10 Home 64bit CZ (v tom upgrade na novy system mi to pise ze muj pocitac je pripraven na prechod na novy operacni system Windows 10). Uz se nemuzu dockat. Nebo zkusim kontaktovat technickou podporu vyrobce meho notebooku tedy ceske pobocce spolecnosti DELL. Jeste jednou vam mockrat dekuji za pripadne reseni mych potizi ?! -)) S pozdravem vas fanousek, zakaznik a klient Tomas L. alias DOKTORXP ?! -)) PS.: A co se tyce teplot Hardwarovych komponent tak mam nyní tyto hodnoty v programu CPUID HW MONITOR procesor 49 - 57 stupnu Celsia, take se mi meni hodnoty powers a clocks, zakladni deska 54 stupnu Celsia, teplota pevnych disku C:\ a D:\ je nyní 42 a 41 stupnu a teplota graficke karty je nyni 49 stupnu Celsia. Kdyz jsem poustel test stability systemu v programu AIDA 64 EXTREME teplota zakladni desky i procesoru byla az 94 stupnu Celsia. Proto jsem ten test radsi prerusil. Pouzivam i chladici stojan pro notebooky do velikosti 17 od firmy Yenkee ale premyslim ze si koupim lepsi asi Coolmaster ten se mi asi zatim nejvice libil ci zamlouval. A take mi nekdy pripada jako kdyby se vetracky chvili pozastavily a pak zase jedou normalne ale to mi dela jen nekdy.

-- 24. 7. 2015 19:59 --

Příloha:
Report2.zip [209.16 KiB]
1 krát
Dobry den jeste jsem zjistil ze v protokolu systemovych udalosti konkretne pouze v programu AIDA 64 se mi dost casto zobrazuje tato hlaska "Rychlost procesoru 0 skupiny 0 je omezena systémovým firmwarem. Procesor byl v tomto stavu sníženého výkonu od posledního hlášení 71 sekund !" na kterou jsem nasel reseni - vypnout v BIOSU Intel Speed Step a ze pry v nekterych pripadech klesne teplota CPU o 13 stupnu Celsia. Pry to take muze souviset s prehrivanim harwarovych komponent a nekde na internetu jsem se take docetl ze to pry souvisi s teplotni ochranou CPU (myslim vyse uvedena chybova hlaska). Mozna ze mam problem i s kmitoctem procesoru v programu AIDA 64 mi to pise v sekci pretaktovani tusim 798 MHz (original 2200 Mhz) mam 4 jadrovy procesor Intel Core I7 2670QM 2,2 Ghz. Dale mi to v protokolu udalosti v programu AIDA 64 pise spoustu dalsich chybovych hlaseni napriklad toto: Zařízení \Device\Ide\iaStor0 neodpovídá v periodě časového limitu.
chybny blok
Ovladač zjistil chybu řadiče na \Device\Harddisk2\DR2.
Ovladač zobrazení nvlddmkm přestal odpovídat a byl úspěšně obnoven.
A sposta dalsich chybovych zprav
Prosimvas pomozte mi predem dekuji za pripadne reseni mych potizi. PS.: V nouzovem rezimu se mi take zasekava system ale takt procesoru ukazuje hodnoty 2192 - 2200 Mhz zkousel jsem i cistit a luxovat vysavacem od firmy Forverk pocitac myslim hardware na povrchu notebooku (nerozebiral jsem ho) pak mi trochu klesly teploty hardwaru o par stupnu ale stale nevim hlavni pricinu toho zasekavani systemu zda-li to jsou opravdu hardwarove potize anebo snad softwarove ?? Jeste vam pokud budete chtit poslu kompletni zpravu o mem systemu z programu AIDA 64 je tam velka spousta informaci o mem notebooku (vcetne HW+SW) predem dekuji za pochopeni. Rozhodl jsem se ze vam poslu kompletni zpravu o mem hardwaru i softwaru ktera je zpracovana v programu AIDA 64. Jeste jednou dekuji za pochopeni a samozrejme i za pripadne reseni mych potizi s notebookem DELL XPS L702X (nekde jsem cetl ze je to pry dobra znacka notebooku). PS.: Jeste vam chci rici ze se mi stava kdyz hraju nejakou ovlzvlaste narocnou hru napriklad World Of Warcraft Warlords Of Draenor, Crysis 3 nebo Dragon Age Inquistion tak mi teplota procesoru a zakladni desky stoupne na priblizne 93 stupnu (zjistil jsem v programu speedfan a hardware monitor).S temito potizemi jsem se drive jeste nesetkal a trvaji asi priblizne mesic a pul. Pred tim se mi notebook nijak nezpomaloval ani nezasekaval ale ted ano a stale potize pretrvavaji a je to dosti neprijemne abych se vam priznal.

HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: DELL XPS L702X , MS WINDOWS 7 HOME SP1 CZ
robky (3195)|24.7.2015 21:16
1. je notebook ešte v záruke?
2. aida aj speedfan dokážu zobraziť informácie S.M.A.R.T hdd (pomohol by screenshot)
3. notebook sa podľa popisu zjavne prehrieva. S tým súvisí aj odpoveď na prvú otázku. Ak nie je v záruke, rozobrať a vyčistiť chladenie, výmena teplovodivých prvkov - v opačnom prípade využiť záručnú dobu a využiť NBD (ak je)
DOKTORXP (5)|24.7.2015 23:38
Dobry vecer bohuzel muj notebook DELL XPS L702X uz v zaruce bohuzel neni (zaruka skoncila myslim na zacatku roku 2015) a zkousel jsem jeste vyluxovat vysavacem spodek notebooku to mi trosku pomohlo snizit teploty ale nikoliv uplne problemy stale pretrvavaji myslim s tim zasekavanim a zmrazenim systemu i aplikaci poslal jsem vam mimochodem obrazek v priloze z programu CrystalDiskInfo jinak v AIDA 64 programu jsou hodnoty pevneho disku SMART v poradku tedy OK. Rozebrat notebook se bojim nerozumim tomu totiz a vycistit chlazeni a vymena teplovodivych prvku to je pro me jako zacatecnika moc tezke ja hardwaru nerozumim. A nevim co jste myslel tim NBD. Kontroloval jsem take vestavenou hardwarovou diagnostikou epsa (Enhanced Preboot System Assessment) kterou jsem pustil pri bootovani notebooku nenaslo mi to zadne potize (zapomnel jsem zkontrolovat akorat pritomnost a testy modre obrazovky smrti a take kompletni analyzu pevnych disku jinak vse dopadlo OK tedy v poradku. Predem dekuji za pochoepni a rovnez za pripadne reseni mych potizi s notebookem. S pozdravem Tomas L. alias DOKTORXP ?! -)) pS.: Jeste jsem se vam rozhodl poslat v priloze doufam kompletni zpravu z programu AIDA 64 o mem notebooku (myslim ze tam je spousta informaci o mem hardware a software co mam v notebooku) kterou jsem zabalil do ZIP formatu programem Winrar dekuji za precteni a rovnez za pochopeni.
VencaX (3686)|25.7.2015 02:10
Servis může pomoci. Sice to nebude zadarmo, ale jestli to má notebooku pomoci v tom, aby se nepřehříval...
robky (3195)|25.7.2015 07:00
NBD= Next Business Day je typ záruky výrobcu, kedy ti opraví zariadenie do nasledujúceho dňa. Tebe vypršala 3-ročná NBD záruka 26.1.2015. Ak teda nemal počas tohto obdobia notebook žiadnu závadu a nebol inak servisovaný, je najvyšší čas na profylaktiku (vyčistenie chladenia ale aj celého vnútra od prachu, ktorého sa tam za tri roky "paření" určite nazbieralo viac ako dosť). Pomôže to nielen cpu a gpu, ale aj ostatným komponentom ...

A za ďalšie - bol počas tohto obdobia niekedy reinštalovaný operačný systém alebo urobené recovery systému? IMHO by som nad tým uvažoval. Čo som tak zbežne pozeral na report, tak sračky (podľa môjho názoru - neber to v zlom) typu Advanced System Care, Driver booster, Game booster a podobne určite výkonu systému nič nepridajú, skôr naopak ...
DOKTORXP (5)|25.7.2015 11:44
Dobry den ptal jsem se vyrobce notebooku DELL (volal jsem na ceskou pobocku technicke podpory) to jsem resil podobne potize a ten mi rekl ze mam spustit vestavenou diagnostiku hardwaru ktera se pousti pri bootovani notebooku, ale ta mi probehla bez problemu. Mimochodem notebook jsem kupoval na internetovem obchode [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] asi v roce 2012 tam jsem se take ptal a pan mi rikal ze mam zkusit nacisto nainstalovat system Windows 7 nebo novy MS Windows 10 ale pokud me to nepomuze je to hardwarovy a ne softwarovy problem. Zkousel jsem i v systemu Windows 7 poustet rychlou online diagnostiku notebooku dell a tam mi to psalo chybu zase vas procesor pracuje pomaleji nez obvykle a bylo mi rychlou online diagnostikou doporuceno zkusit tato reseni - obnoveni systemu, vycisteni vetracku,...jinak software vsechny aplikace od firmy IOBIT jsem odinstaloval (Advanced system care, driver booster, game booster, razer booster)...co se tyce vycisteni zkousel jsem vysavacem vyluxovat spodni viko notebooku ale to mi pomohlo jen trosku a problemy se zasekavanim a zmrazovanim v systemu stale pretrvavaji a nekdy se to deje i v nouzovem rezimu systemu. Jinak jsem system myslim nikdy nepreinstalovaval a nacisto take ne od zakoupeni akorat jsem parkrat spoustel obnoveni systemu ale myslim ze ani recvery jsem vubec neprovadel. Mimochodem me motize trvaji asi mesic abych se vam priznal. Nejvice me v programu AIDA 64 v sekci protokol udalosti zklamaly tyto chybove hlasky ktere se tam i opakuji - Rychlost procesoru 0 skupiny 0 je omezena systémovým firmwarem. Procesor byl v tomto stavu sníženého výkonu od posledního hlášení 71 sekund (nekde jsem se na internetu docetl ze to souvisi myslim s tepelnou ochranou procesoru), chybny blok, Ovladač zjistil chybu řadiče na \Device\Harddisk2\DR2a bylo tam take ze mam zkusit aktualizovat system BIOS zdali v nem neni chyba (ja jsem v BISOU dal akorat LOAD DEFAULT CONFIG AND SETTINGS AND SAVE TO CMOS AND EXIT a to mi bohuzel take nepomohlo) a mam tam spoustu dalsich chybovych zprav v tom protokoku udalosti v programui AIDA 64 ale ve Windows Event Logu mam rovnez spousta chybovych hlaseni hlavne tato chybny blok a ta se mnohokrat opakuje. Je take divne ze se mi v programu neustale meni vykonove (ve Watech) i kmitoctove hodnoty procesoru v sekci pretaktovani vetsinou mam 798 Mhz (misto 2200 Mhz) a dokonce i v nazvu procesoru neni uvedeno 2,2 Ghz ale 2800 Mhz jinak te profylaktiky se take dost bojim skoda ze nemuzete prijet az ke me a pomoci me a v tom servisu by mi za penize pomohli zjistit a opravit vsechny potize s notebookem (hardwarove a softwarove) prosimvas ?? PS.: Takze si myslite ze upgrade na novy operacni system MS WINDOWS 10 HOME CZ mi nepomuze potize se zasekavanim v systemu (ktere trvaji par sekund a pak zase zmizi a za 5 - 20 minut se znovu opakuji a pretrvavaji) vyresit mimochodem v nouzovem rezimu se mi notebook take zasekava ale jen nekdy a je divne i to ze to v nem ukazuje kmitoctove hodnoty procesoru v programu AIDA 64 2195 Mhz - 2,2 Ghz coz je podle meho nazoru lepsi nez v normalnim rezimu 798 Mhz - 2,7 Ghz. Predem dekuji za pochopeni a mockrat dekuji za pripadne reseni mych potizi s mym notebookem DELL XPS L702X a mate pravdu kdyz hraju nejakou narocnou hru treba treba DRAGON AGE INQUISITION nebo CRYSIS 3 (mozna to dela i v mene narocnych hrach jako treba World Of Warcraft) tak se mi zahriva procesor i zakladni deska az na asi 90 - 94 stupnu priblizne.
robky (3195)|25.7.2015 14:55
Pokiaľ nie si zručný a nezvládneš rozobratie a vyčistenie notebooku sám, servisu sa nevyhneš .... Tvoj procesor má maximálnu pracovnú teplotu 100°C, tzn. že pri tebou uvádzaných teplotách okolo 90-94°C určite dochádza k throttlingu procesora (vkladanie prázdnych cyklov a celkové znižovanie výkonu ako zabránenie prehriatiu).
Takt procesora pohybujúci sa na rôznych úrovniach je bežný jav, pokiaľ nemáš zvolený v profiloch napájania Vysoký výkon ...

Na tvoju otázku, či servis vyrieši tvoj hw alebo sw problém - myslím, že áno (samozrejme aj kvality rôznych servisov sa líšia).

Čo môžeš však ešte vyskúšať sám, je použiť napr. HDtune (error scan, nie quick), prípadne checkdisk hdd (chkdsk)
DOKTORXP (5)|25.7.2015 19:12
Dobry den, zkousel jsem take stahnout a spustit program Intel Processor Diagnostic Tool 64bit ten mi provedl vsechny analyzy a testy (quicktest, full functional test, burn in test) meho procesoru a nenasel zadnou chybu ci problem vzdy skoncily vysledky takto = (PASS) jeste jednou zkusim tu vestavenou hardwarovou diagnostiku od vyrobce DELL a na strankach firmy a take nekde na internetovych forech pisou ze mam zkusit toto reseni v BIOSU zmenit hodnotu INTEL SPEEDSTEP z ON na OFF a ze budu moci vyuzivat CPU turbo rezim mnohem casteji nez obvykle. Zkusim jeste ten HDTune (error scan) jinak ten chkdsk (vsehny testy disku) jsem myslim asi pred 20 dny spoustel ale nevim jestli to naslo nejake potize s pevnym diskem protoze jsem to nechal pustene a dival jsem se na televizi a pak jsem sel spat byla uz noc vite. A s tim servisem mi na ceske technicke podpore Alza technik poradil ze pry mam notebook privest do Hradce Kralove na prodejnu ALZA CZ je to nejblizsi pobocka firmy a jeste mam pry zkusit kompletni preinstalaci systemu Windows ale uplne nacisto oba disky pry zformatovat a pokud to nepomuze jsou to pry hardwarove problemy, vite. A ty teploty mam vysoke jen kdyz hraju nejakou hru nebo spoustim narocne aplikace na vykon. A v profilech napajeni mam uvedeno vysoky vykon tusim. Jinak jste moc hodny ze mi pomahate ja uz jsem se chlubil se svymi potizemi s notebookem skoro vsude na internetu ale ne vsude mi odpovedeli, vite ? Pokud nepomuze cista instalace systemu Windows 7 nebo MS Windows 10 Home CZ tak notebook dam do servisu nebo zavolam primo spolecnosti DELL a nevite jestli se da zaruka meho notebooku DELL XPS L702X nahodou prodlouzit prosimvas ?? -)) Predem dekuji za pochopeni a rovnez za vase odpovedi. Vas fanousek a zakaznik Tomas alias DOKTORXP ?! -))
robky (3195)|25.7.2015 20:03
Značkový dell servis alebo alza bude určite tá drahšia varianta riešenia .... nájdi v najbližšom okolí servis počítačov alebo šikovného známeho ;)