Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

E-ink u čteček a vliv na oči?

fidorka (213)|9.8.2015 21:51
Mám spoustu dokumentu a knih i magazinu které bych si chtěl přečíst ale když jsem u PC není na to čas a když jsem od pc tak se mi nechce hledět na displej tabletu nebo notebooku (ani je nemám z toho důvodu), protože bych si jinak odrovnal oči protože bych hleděl do nějakého monitoru fakt skoro celou dobu co nespím, 16 hodin denně dejme tomu. tisknout to všechno nejde.

Tak mě napadla čtečka, nechci ted ani tak doporučit určitý typ jako obecně se zeptat na tu technologii E-ink a jestli je to na oči skutečně lepší než normal LCD monitor a případně jestli je to fakt jako papír a očím to nijak neškodí??

(případně jsou prodejny kde mají tyto e čtečky vystavené a je možné se zajít na ně podívat)?

Děkuji
fidorka (213)|11.8.2015 15:24
nikdo nemá žádnou zkušenost se e-čtečkami knih?
Georginek (2957)|11.8.2015 21:46
Ja osobne zkusenosti nemam, a vim, ze cist neco dlouho z monitoru je dost hruza. Na tabletu je to stejny a jeste maly. Ctecky, rezkk rict a hlavne v krame to za tech par minut nepoznas. To poznas po hodinach cteni na ctecce. Ja na normalni knizku nedam dopustit.
Salamander (6177)|11.8.2015 23:03
Ctecku mam uz radu let a muzu ti ji rozhodne doporucit. Hlavni rozdil je v tom, ze display ctecky nesviti, delaji se modely v nasvicenim, ale display narozdil od LCD nesviti.
Navic nema v podstate zadny refresh rate, neboli neblika, jakekoliv LCD ti blika na urcite frekvenci (typicky 60Hz), coz je podle me prave to, co nejvic unavuje coi, u displaye na ctecce k nicemu takovemu nedochazi.
Ale je to asi potreba videt na vlastni oci, eink s lcd je proste naprosto odlisna technologie.
Ventero (1280)|12.8.2015 09:41
Také nemám zkušenosti, ale vím, že čtečky potažmo e-ink byl vyvinut právě za tímto účelem. Jak píše Salmander. Vhodně zvolené podsvícení - úroveň a hlavně barevná teplota (jednotka K) není až takový problém. Jde hlavně o to zmíněné strobo, které tato metoda zobrazení úplně eliminuje.
fidorka (213)|12.8.2015 10:34
No právě já jsem slyšel zprostředkovaně o jednom člověku co prý má čtečku a oči ji stejně bolí...

ale tak snad to není jen marketingový trik a skutečně je to na oči daleko lepší než normal monitor... kdyby měl někdo další zkušenosti tak at se podělí, jinak salamander: Já jsem uvažoval o tomto modelu (musím asi mít 8 palců display protože jinak prý PDF dokumenty normal čtečty zobrazují s problémy):

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Salamander (6177)|16.8.2015 10:36
Pocketbooky jsou dobre. Navic pokud objednas z eshopu a nebudes spokojeny, muzes do 14ti dnu vratit :)
fidorka (213)|22.8.2015 17:04
To je dobrý nápad vlastně vrátit to do 14ti dnů kdyby to nebylo dobré na oči.
VencaX (3686)|22.8.2015 17:22
No, rozhodně je to na oči 3x lepší jak CRT monitory :D a dslší věc je, při jakých světelných podmínkách ta daná osoba četla, samozřejmě čím méně světla, tím náročnější je číst a pokud používá nasvětlení a čte v noci, bez lampičky...
fidorka (213)|24.8.2015 16:44
myslíš 3x lepší než LCD monitory ne...? CRT už snad nikdo nepoužívá a pokud jo, tak čtečka by měla být aspon tak 10 lepší než CRT...?
VencaX (3686)|26.8.2015 02:02
To se přece nevylučuje. Jestli je něco 10x lepší, tak je to i "rozhodně 3x lepší". Prostě mě nesmíš brát úplně doslova. Proti LCD jsem to dávat nechtěl, páč do toho čumim celej den a problémy s očima nemám, tam je to spíše o nastavení podsvětlení obrazovky vůči okolnímu osvětlení.