Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nezobrazuje se disk

gio111 (14)|16.8.2015 22:06
Zdravím, po reinstalu z win8 na win7 se mi nezobrazuje jeden z disků v nabídce počítače.
Jako systémový mám SSD disk, na něj jsem nainstaloval win 7. Ten se zobrazuje ve Správě disků jako disk 0 se dvěma partition (jedna s písmenkem C) a zobrazuje se i v nabídce počítače.
Druhý disk s daty se zobrazuje v BIOSU i ve Správě disků. Tam je jako Disk 1 s jedním oddílem. Oddíl je primární a nemá přidělené písmenko. Předpokládám, že právě v tom je problém, proč se mi tento disk v nabídce počítače nezobrazuje. Písmenko nejde přidělit. Můžete mi někdo poradit co s tím? Dá se nějak předělat disk na sekundární? Nebo přidělit písmenko způsobem, který neznám, nebo je řešení jinde? Předem díky za pomoc.
sd.png
VencaX (3686)|17.8.2015 01:55
Však to, že jde o primární oddíl je správně.

1) máš na tom disku nějaká data? - jeví se jako nezformátovaný disk, což je důvod, proč mu nejde přiřadit písmeno, systém prostě nezná jeho systém souborů
2) nejde náhodou o SSHD disk s cacheováním?

Zkusil bych asi disk dát do jiného PC, popřípadě na tom PC pustit nějakou live distribuci Linuxu (třeba takové uživatelsky přívětivé Ubuntu), jestli ti disk/data načte.
gio111 (14)|17.8.2015 11:04
Díky za odpověď.
1) mám tam data, právě proto jsem ho neformátoval, abych je neztratil
2) asi ne. Myslíš SSD, ten rychlestartovací? Sorry, nerozumím tomu tak dobře. je to Seagate Barracuda 2TB, takový ten standardní interní HDD.

Ještě dodám jedno info: Při instalaci win7, když vybíráš, kam to instalovat, mi to hlásí, že se na něj nedá nic instalovat, protože oddíly jsou v jiném formátu, než NTFS (nepamatuji se přesně v jakém). To samé mi hlásilo i u toho SSD disku, na který jsem win7 nainstaloval. Musel jsem všechny oddíly odstranit, naformátovat a pak teprve šlo nainstalovat. Tento jsem nechal bez formátu, abych neztratil data. Není to nějaký pozůstatek z Win8, které na PC byly předtím nainstalované?
VencaX (3686)|17.8.2015 11:51
Stáhni si program CrystalDiskInfo a vyfoť obrazovku s tím Seagatem, kde je vidět jeho označení.

Disk je pravděpodobně špatně naformátovaný a v GPT formátu, který Win7 neumí číst. Takže teď máš zaděláno na problém, protože převést GPT disk na klasický MBR neni vůbec sranda a většina možnosti tě odkáže na dealokování disku a vytvoření nového oddílu. To by pro tebe znamenalo pokusit se disk zobrazit jinak, třeba ve zmíněném Live Linuxu, překopírovat data na nějaký záložní disk, překopat MBR a nahrát data zpět.

EDIT:
ještě jsem našel tuten software, který se tváří, jako kdyby to mohl umět. otázka je, jestli umí, ověřený ho nemám http://findandmount.com/
gio111 (14)|17.8.2015 18:37
Ano, GPT, to je ten formát.

Vyfotil jsem Ti ten disk v CrystalDisk Info a pak co se stalo po scanování tím doporučeným programem.
CDI.png PFaM.png
gio111 (14)|18.8.2015 10:48
Dnes zkusím ještě vytvořit Image z disku, ale musím někde sehnat tolik místa :-(
Ventero (1280)|18.8.2015 11:34
Nechci se dohadovat, ale mám za to že W7 umí GPT, ale jen v x64 arch. I když v tom návodu je psána podpora GPT i pro x32 od Vist - tak jestli je třeba jen něco dodat ???

Jinak nejjednodušší je nabootovat GParted - zazálohovat data a změnit tabulku oddílů na MBR (MS-DOS)

Jinak zde:

http://www.sevenforums.com/tutorials/26203-convert-gpt-disk-mbr-disk.html

Na metodu 2 by ti mohlo stačit instalační médium W7x64 naběhnuté do cmd.
gio111 (14)|23.8.2015 22:12
Tak po pár dnech nejsem o moc dál :-(

Zkusil jsem nainstalovat Windows x64 (bohužel mám k dispozici jen win8), ale ten disk neviděl vůbec, ani při instalaci nebyl na výběr. Potom ve správě disků ano, opět bez písmene, ale v nabídce počítače ne. Mám shánět Windows 7 x64? Je větší naděje, že disk windows najde?

Potom jsem zkusil GParted. Nabootoval jsem ho, disk vidí, ale nanabízí u něj "copy" a "paste", narozdíl od toho druhého systémového disku. Možná to s tím programem jen neumím. Poradíte krok po kroku, jak s tím pracovat?