Kucht1kDobrý den, přesto že se nikdo neozval, bych vás chtěl ještě poprosit o pomoc s výběrem.
Zajímalo by mě jestli je lepší koupit procesor s architekturou Skylake i5-6600 nebo si koupit osvědčený i5-4690k a chtěl bych vás poprosit o kontrolu mé základní desky, jestli je v pořádku.
Zdroj by měl asi stačit nějaky 500W Seasonic ? Ale kdybych chtěl v budoucnu upgradovat, tak by bylo lepší vzít 600W.
Dále by mě zajímal váš názor na můj původní dotaz ohledně RAM pamětí.
A prosím o kontrolu celé sestavy, nevíte jestli my ji zdarma sestaví i na alze, protože tam mám teďka slevové kupóny.
Budu vděčný za veškeré reakce.
Děkuji
johny__gO přetaktování procesoru se uvažuje? Pokud ne, není důvod připlácet za "K" procesor.
500 W stačí. Ohledně upgradu - to musíš napsat i co chceš později upgradovat, pak ti někdo i řekne jestli bude 500 W stačit i pak.
Skylake - vs Haswell - procesorový výkon se zas o tolik neliší, rozdíl je hlavně v IGP a podpoře DDR4.
Pokud ti 8 GB stačí, vem 2 x 4 GB.
komplikatorJaký potenciální upgrade grafiky se plánuje? GTX970? 980? 980Ti?
Pokud by tam šla 970 nebo 980, 500W zdroj stačí. Mám i7-4790k přetaktovanou na 4.6GHz (žere kolem 160W v plné zátěži) a GTX980 přetaktovanou na 1509MHz, k tomu vodní pumpu, 10 větráků, led pásku, několik disků... na zásuvce to má odběr do 400W (grafika s power limitem 122% TDP - cca 200W, s limitem 100% TDP cca 340W). Tičko to hypoteticky utáhne též, ale už to bude na hraně.
komplikatorPochopil jsem že grafika přestane stačit, tak se upgraduje... Ale z toho není možné zjistit zda nebudete upgradovat jen na nový model v podobné výkonostní hladině, nebo půjdete o třídu výš nebo půjdete do high endu v několika kusech. Sám jsem před půl rokem začal s GTX960 a během tří měsíců přešel na GTX970 a téměř okamžitě na GTX980, chtěl jsem jít na 980Ti, ale výkon té karty mi stejně nebude stačit, takže žiju s kompromisem a vyčkávám... Zřejmě skončím u druhé GTX980 ve SLI, popřípadě dvě GTX980Ti (s přehledem je umím využít), jenže rozdíl spotřeby mezi dvěmi Ti (zvlášť pak přetaktovanými) a 960 bude 400W.
Spotřeba GTX960 je cca 120W, GTX970 cca 140W, GTX980 cca 170W, GTX980Ti cca 250W. Pokud netaktujete a nezvyšujete power limit, se vzduchovým chlazením ale karta dříve narazí na teplotní než power limit.
Hodně orientační, záleží hodně jak budou jednotlivé karty taktovány od výrobce, to samo o sobě dokáže přidat 10-15 procent + případný overclock nad nastavení z fabriky, celkově tedy cca 25% navíc oproti referenční verzi.
960 - 970 cca 40 procent více
960 - 980 cca 80 procent více
960 - 980Ti cca 100 procent více
Kromě GTX980Ti není problém 500W
Pokud bych měl doporučovat tak řeknu že nic horšího než GTX980Ti bych si dnes nekoupil, ale to zřejmě slyšet nechcete, takže pro vás... ta Strix od Asusu není špatná volba, je to asi nejvýše taktovaná 960tka z výroby. Osobně bych dal přednost MSI s TwinFrozr chlazením, nicméně 960tka je v idle pasivně chlazená a v zátěži velice tichá.