Dobrý den,
mám několik otázek na hotový okruh...
Chladím i7-4790k trošku přetaktovanou. Spotřeba v idle 15W v 100% zátěži až 160W a přetaktovanou GTX980, idle taktéž cca 15W, 100% load cca 200W.
V okruhu je: D5 pumpa s Alphacool HF Topem na 2800 otáčkách, u topu používám alternativní výstup, tedy přes L. NexXxoS XP3 black chrome CPU blok, EKWB EK-FC980 blok na GPU, LightTower reservoir a dva radiátory.
Ty jsou: NexXxoS PRO III rev2 360mm jako horní exhaust s push ventilátory Corsair SP120 a přední NexXxoS ST30 Full Copper 280mm s push Noctua Redux a jedním pull Corsair SP140. K měření teploty vody mám Phyoba průtokové čidla, jedno na výstupu z expy (nejchladnější bod okruhu) a výstup z CPU bloku (nejteplejší bod okruhu). Pro čtení teplot a regulaci používám Corsair Commander mini a reportovaných teplotám věřím.
První dotaz.
Modelová situace. Ambient teplota 24°C (měřeno před prachovým filtrem intake ventilátorů). Intake ventilátory točí cca 600 otáček, exhaust 750.
Po startu systému je teplota vody téměř totožná s ambient (očkávaně), během několika minut se voda prohřeje na cca 27,5-28°C a tam se ustálí. V idle je tedy teplota vody o cca 3,5-4°C nad pokojovou, překvapila mne nízká účinnost radiátorů, těch cca 40W (i když započtu ohřívání pumpou) chladí s účinností 1°C=10W. Chápu že to minimálně pro ten top radiátor ovlivní i teplejší vzduch ve skříni (cca 27°C). V plné zátěži pak teplota nejchladnějšího bodu stoupne na cca 40°C, tzn radiátory odvádějí cca 23W na 1°C
Je to způsobeno tím že radiátory při nízkém rozdílu teplot nefungují efektivně, tzn. nedokáží odvádět teplo nebo dělám něco špatně?
Druhý dotaz.
40°C teplota vody není nějak problematická hodnota, očekával bych ale přeci jen o něco nižší. Výše zmíněných 23W na 1°C mi přijde málo, vzhledem k použití dvou radiátorů. Můžu navýšit otáčky větráků což nějaké ochlazení přinese, ale v rozsahu toho co považuji za tiché jsou to pouhé 2°C, navýšení průtoku (pumpa 4400 otáček, nejvyšší možný výkon s ohledem na vrčení motorku a rezonance) už s tím v podstatě nic neudělá, sníží se jen teplota v nejteplejším bodě, nejchladnější je +- stejný. Kdybych se chtěl dostat na teplotu vody cca ambient +10°C, jaké radiátory použít aniž by bylo nutné měnit otáčky, tzn max 750 top a 600 front?
Limitem horního je 360mm tloušťka ideálně 30mm akceptovatelné je ještě 45mm, v obou případech jen push nebo pull, přední limitován na 280mm (případně 240mm), vešel by se i 60mm (push nebo pull) a s komplikacemi 80mm tlustý (push), na druhou stranu 14cm ventilátor na 600 otáčkách moc tlaku nevyvine, takže otázka je, jak restriktivní pro vzduch ty RADy budou a kolik uchladí, navíc to zde považuji za hlavní vstup vzduchu. Vítal bych top radiátor s větší vzduchovou restrikcí, tedy něco víc než nějakých 10-12FPI a front radiátor s menší restrikcí vzduchu
Třetí:
V případě že přidám druhou grafiku s dalšími 200W.. jaké radiátory? Opět stejná omezení jako bod výše. Chápu že v určité chvíli už se buď nevlezu radiátory nebo otáčkami. V takovém případě bych to viděl jasně, opustit Fractal Desing Define S a nekompromisně jít do Corsair Obsidian 900D, nicméně v tom Define S už jsem multi GPU s jedním vodním okruhem několikrát zahlédl, otázkou je zda to bylo tiché.. tiché pro mě, někdo o 12cm větráku na 1200 otáčkách řekne že nejde slyšet, u mě je limit tak 850
Čtvrtý dotaz.
V okruhu mi ze zvědavosti chybí flow meter. Indikaci flow mám snadnou v expanzce, ale rád bych měřil průtok. Co jsem koukal, na trhu je spousta průtokoměrů a hodně se liší, ať provedením nebo třeba nutností použít specifický regulátor/modul. Uvítal bych tedy flow meter, jehož "otáčky" přečte základní deska a zároveň bude mít nějaký konstantní poměr, například 1000RPM = 1l/m, 2000RPM = 2l/m, takže průtok bude snadné určit prostým vydělením, nikoli čtením z tabulky a klíčováním kolik otáček co znamená. Průtokoměr bude na 13/10 tubingu.
Pátý dotaz.
V současné chvíli mám pumpu s topem připevněnou ke skříni pomocí Aqua Computer Shoggy Sandwich Antivibration, což ji parádně odstínilo vibrace a pumpu jde využívat téměř v plném rozsahu otáček aniž by byly slyšet jakékoli vibrace. Zvažuji ale řešení pumpy integrované v expě - nejspíše EK-XRES. Jak na tom budou vibrace/celková hlučnost oproti HF D5 topu na tom sendviči?
Díky za nápady.