Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Překopírování systémového Disku

  1. #1
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Možná, že jsem možná že
    každopádně mám jeden problém:
    Brácha má systémový disk 160GB, koupili jsme nový 250GB HDD, tu 160GB dáme pryč.
    Přeinstalovat windows by bylo strašně zdlouhavé, brácha tam má tolik nainstalovaných programků apod.

    Zkoušel jsem systém překopírovat pomocí Norton Ghost jenže při bootu nic.
    Boboco mi přes ICQ radil (a taky mu děkuju), že ten nový disk nesmí mít písmenko a přes FDisk (na disketě) nový disk přepnu na aktivní.

    Jenže mi se nedaří překopírovat data na disk který nemá písmenko...

    Dnes jsem šíleně utahaný, už mi to nemyslí, právě se jdu umýt a spat, od rána pracuji (brigáda) tak se tady ukážu až asi kolem 13:00

    Nevíte jak teda překopírovat systém na nový disk aby fungoval?
    Předem díky moc za reakce.


    /Reputace nepůjde stranou/
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    eraser

    Na to by sa iste hodil SHW recenzovaný Acronis® True Image.

    Ja som našiel pekný článok vrátane recenzií jednotlivých utilitiek, ktoré by ti mohli tvoj problém vyriešiť.

    http://www.pcstats.com/articleview.cfm?articleID=418

    Ja by som asi skúsil ten HDClone.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od tgfh Zobrazit příspěvek
    Nevíte jak teda překopírovat systém na nový disk aby fungoval?
    Předem díky moc za reakce.
    Pokud je nový disk větší, mělo by fungovat prostinké
    Kód:
    dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=1M
    přičemž sda je starý menší vstupní disk a sdb nový větší výstupní disk. Zbývající místo na novém disku zůstane nealokované a půjde jej využít k vytvoření dalšího oddílu. Abyste se ujistil, který disk je který, použijte následující příkaz
    Kód:
    hdparm -I /dev/sda | head -n 22
    a podobně i pro druhý disk. Jestliže místo SATA disků máte PATA, budou se jmenovat hda atd. Nejjednodušší řešení, jak toto celé realizovat, je nabootovat nějakou live distribuci, třeba Gentoo minimal CD. Samozřejmě nemusím zdůrazňovat, že důležitá data je lépe míti zálohovaná, kdyby se něco pokazilo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    eraser

    Preto to vidím práve na to HDClone - inštalák vytvorí bootovačku, nabootujem, vyberiem zdroj a cieľ, počkám a mám hotovo.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    24

    Tohle jsem podstoupil také a naprosto ideální a geniální řešení je v Acronis True Image Home 10.0. Dáš tam klonovat disk a dá se říci že to udělá vše za tebe a je to v pohodě. Vřele doporučuji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Týjo, díky za reakce. Právě zkouším HDClone, ale zaráží mě že to jede tak pomalu 5 KB/s - zbývající čas 8 hodin

    To je jedno to nevadí, ale ještě se zeptám:
    Starší disk je 160GB Seagate PATA - nový 250GB WD SATA
    Jak to bude s oddíly? na 160 GB byli 2 - 60GB a 100GB
    Na tom novém jsme měli oddíl zatím jen jeden 80GB bez písmenka a zbytek nepřiřazeno.
    Brácha to dal ráno "klonovat" a s novým HDD nic nedělal - nevadí to?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od eraser Zobrazit příspěvek
    Preto to vidím práve na to HDClone - inštalák vytvorí bootovačku, nabootujem, vyberiem zdroj a cieľ, počkám a mám hotovo.
    To jsem ve Windows nikdy nedokázal pochopit. Na každou trivialitu aby člověk sháněl speciální nástroj, namísto aby základní nástroje jako dd byly přímo součástí systému.

    Lehce odbočím, umí Windows něco jako xfsdump a xfsrestore? Tak bych totiž ve svém operačním systému přemisťoval souborové systémy na větší oddíly na novém disku. Elegantní, rychlé a spolehlivé řešení.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od tgfh Zobrazit příspěvek
    Týjo, díky za reakce. Právě zkouším HDClone, ale zaráží mě že to jede tak pomalu 5 KB/s - zbývající čas 8 hodin
    Jak to bude s oddíly? na 160 GB byli 2 - 60GB a 100GB
    Na tom novém jsme měli oddíl zatím jen jeden 80GB bez písmenka a zbytek nepřiřazeno.
    Brácha to dal ráno "klonovat" a s novým HDD nic nedělal - nevadí to?
    Pokud jsem správně pochopil HDClone, tak funguje stejně jako příkaz dd, který jsem vám popsal. Tedy data se kopírují na úrovni sektorů harddisku, bez ohledu na oddíly či souborové systémy. Po této operaci tedy budete mít všechna data ze starého disku zapsána na novém disku. Přímým důsledkem (kopíruje se i MBR) bude naprosto identické rozdělení na oddíly, jaké bylo na starém disku. Zbylých 90 GB zůstane jako nealokované místo, již vytvořený 80 GB oddíl bude přepsán. Rychlost kopírování by měla být odhadem 40-50 MB/s.

    Čemu říkáte oddíl bez písmenka, bude pravděpodobně oddíl bez přiřazeného souborového systému. Zkuste používat raději toto spojení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Ritchie83 ty jsi opravdu chytrý
    Je to přesně jak píšeš, kopírují se sektory, v nastavení bylo "fast" -on/off brácha si toho ráno nevšiml a nezapnul to, asi proto to jede tak pomalu - ale navadí to, vůbec, hlavně aby to pak fungovalo. Už to jede 5 hodin a je 60% ze +/- 130GB dat

    Díky moc za pomoc všem, zase se ozvu později jak to vypadá.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    eraser

    Citace Původně odesláno od Ritchie83 Zobrazit příspěvek
    To jsem ve Windows nikdy nedokázal pochopit. Na každou trivialitu aby člověk sháněl speciální nástroj, namísto aby základní nástroje jako dd byly přímo součástí systému.
    Presne tak to je a občas je možné nájsť utilitky, ktoré sú prítomné v inštalácii Windows, ktoré vlastne vychádzajú z aplikácií, ktoré existujú radu rokov na UNIX/Linux platformách. A netýka sa to len programov, ale to je na dlhú debatu a určite by sa tu zase spustil flame.

    Inak, keď sme pri tých utilitkách, či príkazoch, tak dávnejšie som v práci stál pred veľmi nepríjemnou povinnosťou a tou bolo odstrániť všetky nepotrebné #IFDEF zo stovky tisíc riadkových .c súborov. Naštastie sme bežali na Solarisoch a preto ma milo prekvapil command unifdef, ktorý tento môj problém elegantne vyriešil. Stačilo napísať krátky skript a využiť túto utilitku a moja práca bola hotová za pár minút a bez chyby.
    Citace Původně odesláno od Ritchie83 Zobrazit příspěvek
    Lehce odbočím, umí Windows něco jako xfsdump a xfsrestore? Tak bych totiž ve svém operačním systému přemisťoval souborové systémy na větší oddíly na novém disku. Elegantní, rychlé a spolehlivé řešení.
    Pochybujem, že to Windows dokáže ako holá inštalácia, určite sú nutné 3rd aplikácie.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    erasere hm taky toho máš v té tvé palici hodně

    O takové věci co píšeš jsem se nikdy nezajímal...jak vidím není na světě jen ten hardware
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    HDClone dojel v 17:00
    Vše funguje 100% zbylých 90GB je jako nepřiřazeno

    Takže paráda! Díky moc chlapi
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    eraser

    Tak to som rád, že sa to podarilo utilitkou, na ktorú som dal tip. Jo a škoda, že nebol zapnutý ten fast mód, by ma zaujímalo, za koľko by klonovanie prebehlo potom. Zrejme ten pomalý mód je kvôli kompatibilite, resp. v prípade nejakých problémov so sektorami zdrojového disku.
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Občasný diskutér
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    135

    OT: ja pouzivam Acronis Migrate Easy a vyhovuje
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    To nebylo OT

    Každopádně, potřeboval jsem nějaký prográmek na takovou jednorázovku, kdoví kdy to zase budu potřebovat překopírovat, imho tak 5 let ne

    HDClone skvěle pomohl...
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Odebrání systémového disku a formát jiného
    Od wentill v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 03-03-2010, 17:12
  2. Rozšíření systémového disku ve Vistách
    Od Klouczech v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 09-10-2009, 20:36
  3. Diskové oddíly: zrušení systémového disku
    Od ppkk2 v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 21-07-2009, 10:59
  4. Free tool pro vytvoreni (zalohu) systemoveho disku do image souboru
    Od mstejska v sekci Software denní potřeby
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 04-04-2009, 11:57
  5. Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 15-05-2007, 17:13