Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nabíjení pomocí USB...?

fidorka (213)|20.11.2015 14:06
Dobrý den
Mám několik nejasností ohledně nápájení zařízení (mobil, tablet, USB baterie, e reader atd.) pomocí USB, přemýšlím o koupi AC usb adepteru který muzu přímo strčit do elektronické zásuvky, toto např.:
https://www.alfa.cz/product.php?eid=10514000J0000001UR3

1) Nabíjení jakkéhokoliv zařízení pomocí tohoto zařízení přímo ze sítě je bezpečné, nepoškodí to žádné zařízení, není žádné nařízení, které by se mělo prioritně napájet přímo z konektoru USB z PC a ne z elektrické sítě?

2) Tyto USB nabíječky přímo ze sítě, pokud mají výstupní proud 2A tak zařízení (třeba USB baterii) nabijí rychleji než jen s 1A?

3) Nabíječka automaticky pozná kolik proudu si může dovolit "pustit" do zařízení? tzn i s nabíječkou co má výstup 2A můžu v pohodě nabíjet zařízení které zvládne jen nabíjení pomocí 1A, nepustí nabíječka do zařízení více než zvládne, aby se toto třeba nějak poškodilo, spálilo atd.?

4) Když chci nabíjet pomocí např. toho:
https://www.alfa.cz/product.php?eid=10514000J0000001UR3

tak potřebuji nějaký USB kabel, mohu i pro napájení, i pro napájení přes 2A proud použít jakýkoliv USB kabel, jen musí sedět konektory? Nemusím používat nějaký "speciální usb napájecí kabel", jakkýkoliv USB datový kabel bude stačit (pokud sedí konektory) i pro nabíjení pomocí 2A proudu?

Díky moc, moc se v tomto (nabíjení pomocí USB neorientuju)...
Salamander (6177)|20.11.2015 15:04
fidorka (213)|20.11.2015 19:04
to není stejné téma, jedno je o nabíjení zařízení at už je cokoliv přes USB a druhý se týká čistě nejoptimálnějšího používání USB baterie, četl jsi vubec ty otázky?

za odpovědi všem díky.
Salamander (6177)|20.11.2015 21:13
Tak promin, ale myslim si ze se to klidne dalo napsat dohromady :slug
fidorka (213)|22.11.2015 23:25
Mě to přišlo jak dva separátní dotazy, na celkem odlišné věci, proto jsem to napsal odděleně.

Může mi v tomto tedy prosím někdo poradit?
Salamander (6177)|23.11.2015 10:42
1) Je to stejne, u PC mas vetsinou limitovany vystupni proud na 500mA
2) tam zalezi na tom, kolik proudu si vezme nabijene zarizeni, vetsina telefonu se nenabiji vetsim proudem nez 1A, pak existuje QuickCharge apod., ale to musi podporovat jak telefon, tak nabijecka.
3) Ano "pozna", ono zalezi na vnitrnim odporu toho nabijeneho zarizeni, ale muzes byt v klidu, pokud nedojde ke zvyseni napeti z duvodu nejake chyby nabijecky, tak se ti telefon neodpali.
4) Staci normalni USB kabel, jen to nesmi byt nejaky totalni smejd. Treba PremiumCord kabely ktere se u nas bezne prodavaji jsou OK, kdyz pouzijes nejaky shit kabel, maximalne se ti stane, ze pres nej nepotece dostatecny proud

BTW: a ta nabijecka z odkazu je fakt smejd, ja bych to ani nestrcil do zasuvky. To o cem jsem tu psal nema vliv na to, ze vnitrni obvod te nabijecky stoji za prd, a bude to poustet do nabijeneho zarizeni vselijaky bordel, ktery ho muze poskodit. Nedavno jsem mel na stole nejakou cinskou nabijecku, ktera dodavala 6.9V (standart je USB je 5V).
Osobne mam z levnych nabijecek ozkousene IKEA Koppla http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/00291891/ ktera stoji par kacek a je fakt dobra.
fidorka (213)|27.11.2015 19:23
Díky za odpovědi :-).