Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: RAID - 2x500 Gb - Jaky zvolit?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    10

    Zdravim,planuju koupit Gigabyte P35-DS4 a 2x500 GB Sata 3.0 Gb/s disky. Rad bych zkusil RAID.Ale dle clanku co sem cetl me to zas tak super nepripada. Ale vetsina jich byla stara 2-3roky,tak mozne je dnes nejaka bezpecnejsi a varianta RAIDu.
    Pouzivam PC na zpracovani a zalohu fotek,takze ztrata dat by me dost bolela.Ale zase bych uvital rychlejsi praci pri manipulaci s daty. Obcas nejaka ta hra taky probehne,tak tam by se to vyuzilo taky.
    Mate nejake tipy jaky RAID a ci vubec zvolit?
    Diky!
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 27-08-2007 v 14:59
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    6

    Pouzitim dvou disku mas jen 2 moznosti:

    raid 0 (stripping): zrychlis seektime, sekvencni cteni i zapis. zvysujes riziko ztraty dat statisticky na dvojnasobek. vysledna kapacita: 1000GB

    raid 1 (mirroring): zrychlis seektime a sekvencni cteni, zpomalis zapis. riziko ztraty dat je statisticky polovicni. vysledna kapacita: 500GB
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od diverman Zobrazit příspěvek
    Pouzitim dvou disku mas jen 2 moznosti:

    raid 0 (stripping): zrychlis seektime, sekvencni cteni i zapis. zvysujes riziko ztraty dat statisticky na dvojnasobek. vysledna kapacita: 1000GB

    raid 1 (mirroring): zrychlis seektime a sekvencni cteni, zpomalis zapis. riziko ztraty dat je statisticky polovicni. vysledna kapacita: 500GB
    to je celkem blbost, seek time je prave jedna z nejdulezitejsich vlastnosti disku a tu zadnym RAIDem nezmenis... na seek pomuze jedine vic otacek
    jinak RAID 0 - prakticky temer zdvojnasobi sekvencni cteni a zapis: vhodny na praci s velkymi soubory, ale dvojnasobne riziko ztraty dat
    RAID 1 - vsechny parametry disku zustanou stejne, akorat ze se data zapisuji zaroven na dva disky: vykon stejny, polovicni riziko ztraty dat
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Osobně bych to vyřešil tak, že bych si koupil třetí disk a vytvořil si (softwarový) RAID 5. Ještě je důležité podotknout, že jakýkoliv RAID nepředstavuje zálohu, ale v případě RAID 1, 5 pouze chrání systém před výpadkem z důvodu poškození disku.

    Citace Původně odesláno od mech13 Zobrazit příspěvek
    RAID 1 - vsechny parametry disku zustanou stejne, akorat ze se data zapisuji zaroven na dva disky: vykon stejny, polovicni riziko ztraty dat
    Výkon při čtení záleží na implementaci. Citelného zlepšení se může dosáhnout při konkurenčních sekvenčních přístupech, kdy si každý proces čte data "ze svého" disku, ale to má význam spíše u serverů.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    Jakykoli softwarovy raid bude pomaly.. I HW RAID5 (coz je nejrozumnejsi raid) na ICH8R je o dost pomalejsi nez Raid 0 (i kdyz by mel byt nastejno).
    Ja doporucuji Raptor 36/74 + 500Gb Data
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od speedsnail Zobrazit příspěvek
    Jakykoli softwarovy raid bude pomaly.. I HW RAID5 (coz je nejrozumnejsi raid) na ICH8R je o dost pomalejsi nez Raid 0 (i kdyz by mel byt nastejno).
    Ja doporucuji Raptor 36/74 + 500Gb Data
    Pletete si softwarový a hardwarový RAID. Co dostanete se základní deskou, je softwarový RAID, občas označovaný jako fake RAID. Potřebné výpočty vykonává CPU. Kvalita tohoto RAID může být různá, ale hlavní nevýhodou oproti obyčejnému softwarovému RAID je nekompatibilita. Vyměníte základní desku (např. kvůli poruše) za jiný model a k datům se již nemusíte dostat. To se vám třeba se softwarovým RAID v Linuxu nestane. Mimochodem, obvykle cena opravdového hardwarového RAID řadiče začíná tam, kde ceny desktopových základních desek končí.

    Tvrzení, že softwarový RAID bude pomalý, máte podepřeno nějakou zkušeností, či je to jen momentální nápad? Čistě teoreticky n-diskový RAID 0 by měl být při sekvenčních operacích stejně výkonný jako (n+1)-diskový RAID 5. Abychom nehovořili do větru, tak nějaká čísla. Na linuxovém serveru mám jen softwarový RAID 5 ze tří disků, ale nabízím porovnání s rychlostí čtení ze samotného disku. Podle očekávání je rychlost čtení z pole takřka dvojnásobná.

    hdparm -t /dev/sda4
    Timing buffered disk reads: 188 MB in 3.01 seconds = 62.47 MB/sec
    hdparm -t /dev/md2
    Timing buffered disk reads: 362 MB in 3.01 seconds = 120.10 MB/sec
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Moderátor Avatar uživatele speedsnail
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    4,982

    1. Priznavam ze jsem se do toho trosku zamotal.
    2.
    Citace Původně odesláno od Ritchie83 Zobrazit příspěvek
    Čistě teoreticky n-diskový RAID 0 by měl být při sekvenčních operacích stejně výkonný jako (n+1)-diskový RAID 5.
    k tomuhle ale plati co jsem napsal o raidu na ICH8R, a southbrigi myslim u NV590SLI. Raid 5 byl vyrazne pomalejsi nez Raid 0 i kdyz by meli byt nastejno. (test byl na Tomshardware) Bohuzel srovnani s ciste "softwarovym" ani HW raidem tam nebylo. koneckoncu dobry namet pro mistni server ze?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    tak seektime ti zrychli JEN a pouze disk s vice otackama. do raidu se hodi nejvic hitachi - to se nejvic hodi uplne vsude.

    RAID 0 je kravina. Pokud nedelas nejaky obrovsky videoprevody, kde bys vyuzil sekvencni cteni nebo sekvencni zapis, je ti nanic a mas vetsi sanci prijit o data.

    RAID 1 je fajn, ale musis mit 2 disky a vyuzijes jen kapacitu jednoho. Vyplati se ti to? Neni lepsi obcas vypalit data na DVDcko? Jediny co malinko zrychli je nahodny cteni, zbytek je stejny nebo horsi!

    RAID 1+0 - 4 disky, 2 v raidu 0 a k nim 2 do raidu 1... - hromada penez, hromada elektriny, 4 disky a kapacita 2. spolehlive a rychle, ale zoufale neefektivni.

    Jestli chces rychle reakce systemu, kup si 36GB/10K WD Raptor na system a k tomu jeden nebo dva Hitachi T7K500 500GB a zapoj je normalne.

    EDIT: raid 5 je goood, ale sezente na nej poradnej radic...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    RAID 1 je fajn, ale musis mit 2 disky a vyuzijes jen kapacitu jednoho. Vyplati se ti to? Neni lepsi obcas vypalit data na DVDcko? Jediny co malinko zrychli je nahodny cteni, zbytek je stejny nebo horsi!
    RAID 1 rozhodně nenahrazuje pravidelné zálohování (vypálení na DVD). Jinými slovy, i když máte disky v RAID 1, musíte stále pravidelně zálohovat. Význam RAID 1 je ve snížení doby, kdy je systém nedostupný právě a pouze z důvodu poruchy disku. V ostatních případech RAID 1 nepomůže, přičemž dle mého názoru jsou právě ostatní případy (chyba uživatele, administrátora, software) nejčastější příčinou ztráty dat.
    Osobně mám systém a důležitá data v RAID 1 právě z důvodu okamžitého zotavení po havárii disku.

    Citace Původně odesláno od ICEBOSS Zobrazit příspěvek
    EDIT: raid 5 je goood, ale sezente na nej poradnej radic...
    Jestliže spousta uživatelů Windows používá softwarový RAID 0 či 1 dodaný výrobcem základní desky, proč by nemohli používat softwarový RAID 5 třeba od jiného dodavatele? Leckdy bývá softwarový RAID 5 výkonnější než levnější hardwarové RAID 5 řadiče.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Moderátor / Poděs SHW Avatar uživatele ICEBOSS
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,652

    Citace Původně odesláno od Ritchie83 Zobrazit příspěvek
    RAID 1 rozhodně nenahrazuje p......
    To samozrejme ano Jenom sem se mu snazil rict, ze pouzivat RAID 1 na doma je trosku luxus a staci ty data jednou za cas vyzhavit na DVDcko, bez dalsi podpurne ochrany RAIDem pri havarii disku
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Jaký zvolit zdroj do PC
    Od 000461 v sekci Zdroje
    Reakcí: 36
    Poslední příspěvek: 21-01-2015, 21:56
  2. Jaký RAID zvolit v serveru
    Od JindraPce v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 09-01-2011, 14:27
  3. Jaký druh propojení dvou PC zvolit?
    Od fanynek v sekci Sítě
    Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 26-05-2009, 00:02
  4. jaký zvolit druh HDD na systém
    Od padi v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 07-11-2008, 22:08
  5. Jaký notebook zvolit
    Od 64650 v sekci Notebooky a netbooky
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 18-04-2007, 12:07