![Amprius uvádí křemíkové Li-Ion baterie SiCore s 370 Wh/kg, dodávky začnou v řádu týdnů 61508/amprius-sicore-battery-50.webp](amprius-uvadi-kremikove-li-ion-baterie-sicore-s-370-wh-kg-dodavky-zacnou-v-radu-tydnu/61508/img/amprius-sicore-battery-50.webp)
Životnosť dát na HDD
Mám externý HDD používaný ako zdroj multimédií k TV. Okrem zápisu multimédií je jeho využiteľnosť cca 200 hodín/rok. Aby som predišiel strate dát na tomto HDD po nejakom čase (5-20 ? rokov) a pritom zachovať HDD ako kus uvažujem povedzme po 5 rokoch prepísať dáta na iný HDD, pôvodný externý HDD prepísať low-level formátovaním a znovu na neho nahrať dáta z iného HDD. Otázka je: môže tento postup predĺžiť životnosť pôvodného externého disku a zachovať tým dáta z neho?
Jediný správný způsob je dle mne zálohování. Data mít alespoň na dvou discích, které nejsou ze stejné série. Takovéto experimentování co by kdyby nemá moc význam.
Na dlouhodobe archivovani bych spis miril na CD/HDD. Na flesce bez napajeni data moc dlouho nevydrzi a co jsem slysel, kdyz je HDD nejakou dobu vypnuty (nekolik let), tak se vubec nemusi roztocit. A samozrejme vsechno v nekolikanasobnych kopiich, idealne na vice mistech.
[QUOTE=Gouranga;578527]Na flesce bez napajeni data moc dlouho nevydrzi[/QUOTE]
To je pro mě překvapení - myslel jsem, že od toho flešky jsou ...
Jak dlouho tam tedy vydrží bez napájení?
To je pro mě překvapení - myslel jsem, že od toho flešky jsou ...
Jak dlouho tam tedy vydrží bez napájení?
Flešky jsou určeny pro snadné přenášení dat, nikoli pro archivaci. Ta životnost bude řádově roky. Na zálohy tu jsou pásky, což je ale pro domácí použití trochu drahé a nešikovné. Pokud chceš něco opravdu spolehlivě zálohovat, musíš mít dvě a více samostatných kopií, fyzicky oddělené a pravidelnou kontrolu. Spolehlivá záloha digitálních dat typu nahraj a zapomeň neexistuje.
Dôležité dáta (fotografie, rodinné videá ...) mám archivované na dvoch HDD. Spomínaný HDD je používaný ako zdroj multimédií k TV, avšak aj pri tom chcem zachovať uložené dáta. Viem, že okrem mechanického zlyhania HDD je možnosť straty dát aj stratou magnetizmu záznamu. A tomu by som chcel predísť spôsobom aký som popísal. Otázku ostáva či týmto spôsobom bude magnetický zápis na HDD po prepise "ako nový".