Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 8 z 8

Téma: Přídavné napájení 4-pin (12V) -> PCI-e 6-pin pro grafiku?

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    21

    Jde využít přídavné napájení pro P4 procesory (4-pin, +12V, samostatný kabel ze zdroje) pro přídavné napájení grafické karty (6-pin, PCI-e konektor)?

    Mám zdroj Fortron ATX-350PNF 350W, který má dvě +12V větve (16 a 18A). Problém je, že na jedné větvi je jen přídavné napájení procesoru (ten 4-pin konektor), které já stejně nepotřebuji. Na druhé větvi je vše ostatní (molex konektory pro HDD a optickou mechaniku a konektor pro FDD).

    Moje nová grafika (Gainward 7600GT AGP) potřebuje přídavné napájení (6-pin PCI-e konektor).
    Jelikož mám v bedně DVD RW mechaniku, 2 HDD 7200ot. (120 a 320GB) a FDD mechaniku, chtěl bych pro grafiku využít tu volnou "procesorovou" napájecí větev.
    Podle toho jak je zapojena molex->PCIe redukce (obrázek jsem si laskavě vypujčil z czc.cz, děkuju) by to neměl být problém.


    Zkoušel to někdo?
    Musí být na PCIe straně zapojeny všechny tři ground a obě +12V piny? Je možné použít jen jeden drát +12V pro obě power pin-y a jeden ground drát pro tři ground pin-y?
    Je rozdíl mezi těma dvojicemi groud a power? Nebo obě power a obě ground dráty jdou z jednoho „místa“?
    Dík za odpovědi.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,779

    napred mi vysvetli, jaktoze nepotrebujes P4 napajeni? to mas extremne predpotopni stroj?

    a klidne tu grafiku zapoj na molexy, ta grafika nema v zadnym pripade odber vetsi nez 75W a to nemuze byt sebemensi problem (nevim kolik z toho projde pres AGP)
    za par korunsi sezen rozdvojku (/dve) z jednoho molexu na dva
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    21

    No neviem, ci je predpotopny, v porovnani s dnesnymi procesormi asi ano, ale zatial mi staci. A pridavne napajanie nepotrebuje. Konfiguracia je v podpise.
    Z toho co som cital na net-e ta grafika ma spickovy odber 100W, co pri dvoch HDD, FDD a DVD RW uz moze byt na jednu vetvu dost. Teraz momentalne neviem, ktora vetva ma 16 a ktora 18A. Myslim, ze pridavne napajanie procesora je ta 16A vetva. Ano, pravdepodobne mi bude stacit pripojit to cez molex redukciu (tu mam).
    Chcel som len vediet, ci to niekto takto pouziva.
    (pre zvedavcov, prvy prispevok som pisal cesky kvoli jednoduchsiemu vyhladavaniu - predsa len cesky pisanych prispevkov je viac)
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    21

    Nakoniec som to spravil tak, ze som upravil redukciu, aby sla zapojit do pridavneho P4 napajania. PWR - 2 zlte (+12V) z P4 som pripojil na 2 zlte z redukcie a GND - 2 cierne z P4 som pripojil tak, ze 1 isiel priamo na krajny GND na redukcii a druhy som pripojil na spojeny druhy krajny a stredovy GND z redukcie.
    Redukcia uz na moles pouzitelna nie je, ale P4 som nechal tak ako bola, lebo som si vyrobil na redukcii piny a tie som zapojil do dierok na P4.
    Grafiku by mi utialhol aj jeden molex na V1 (mam uz iba jeden volny) s rozdvojkou, ale takto ma grafika pre seba celu 16A vetvu. Zda sa mi to ako cistejsie riesenie.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    A funguje to, VGA v zatezi jede jak ma?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    21

    No zatial sa mi zda, ze funguje. Nehlasilo mi to nic (ohladom nedostatocneho napajania), ani pri 3DMark testoch (co myslim, urcite kartu zatazi).
    Pre zaujimavost 3DMark06 skore:
    3DMark Score 2809 3DMarks
    SM2.0 Score 1303
    HDR/SM3.0 Score 1182
    CPU Score 729
    Game Score N/A
    (v defaultoch karty)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    21

    Pripajam aj par fotiek, ako to mam spravene:
    Takto vyzera redukcia po uprave:
    Tu je detail na pin-y (vyrobil som ich z drotu s priemerom cca. 1.5mm, ktory som opiloval do stvorcoveho profilu):
    A nakoniec, ako je to pripojene:

    Na mojej redukcii su hnede GND spojene na strednom pin-e PCIe power konektora, takze jeden z nich som nepouzil a druhy je spojeny spolu s druhym ciernym GND. (GND je v ATX zdroji spolocna, takze by som mohol spojit vsetky 4 GND a zapojit ich na jeden GND na P4 power konektore)
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele -HoNY-
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    568

    Nevidím důvod, proč by to nemělo fungovat.

    2 mech13: Co se divíš? Taky ve dvou ze tří domácích sestav nepotřebuju ATX12V.

    Určitě bych do počítače nepřidával molex rozdvojku, většina z nich trpí problémy s vysokým přechodovým odporem (protože jsou z hlníku). Od té doby, co mi s jednou nechtěl fungovat SCSI disk je odmítám používat. Přecejenom Enermax má měďené vodiče s pozlacenými koncovkami, kterému se žádný hliníkový pazmech nevyrovná 8-)

    Nedávno jsem viděl "vysoce kvalitní" PCI-e power konektory s jednou zemí a 12V. Je mi nablití z toho, co jsou některé firmy schopny prodávat.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Pridavne napajeni u GK
    Od polo23 v sekci Grafické karty
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 22-06-2013, 23:45
  2. Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 02-08-2011, 00:06
  3. Základní deska ASUS - přídavné napájení GK
    Od Jarys v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 15-02-2010, 23:35
  4. Přídavné napájení GK
    Od puck v sekci Grafické karty
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 18-11-2008, 23:33
  5. Chlazení HDD přídavné chlazení
    Od Magnatt v sekci Chlazení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 26-07-2008, 00:59