Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 22

Téma: Udrzba vodniho okruhu

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Dobry den,

    Obracim se na Vas s prosbou o doporuceni k udrzbe vodniho okruhu. Rovnou musim priznat, ze jsem za 6 let provozu vymenil chladici kapalinu cca 1x a od te doby jen dolevam, co se ztraci odparem. Na to mi stacil 1L kapaliny koupeny na pocatku. Stale mam jeste doma druhy litr. Zadna vetsi udrzba neprobehla z duvodu jinych priorit, ale ted je jiz naprosto nutna. Vykon chlazeni poklesl natolik, ze jsem taktovani CPU musel dat pryc (C2Q6600 3.6 -> 2.4), PC bylo nestabilni. Problemy ale pokracovaly, ctvereckovani grafiky ci zasekavani. Vypadalo to, ze se VGA prehriva. Uz kdyz byl vodnik uplne novy, nemohl jsem provozovat VGA na tovarni overlock 720 MHz, ale snizoval jsem to na 705 pres nastroj vyrobce. Nakonec jsem prisel na to, ze VGA jede stabilne, kdyz ji provozuji na vychozich taktech pro dany model.

    Sestava je nasledujici:
    C2Q6600 @2.4GHz
    EVGA Hydro Copper GTX285 @720 MHz (tovarni medeny vodni blok, tovarne pretaktovana o 11%, aktualne ji bezim na vychozich taktech 648MHz a drzi stabilne).
    Case CoolerMaster ATCS840

    Okruh vede z expanzni nadoby do pumpy, nasledne do VGA a az pote do CPU, odkud pak jiz jen kousek nahoru do radiatoru a zpet do expanzky.

    V idle se teplota vody (mereno v expanzce) ustaluje na cca 30-35 stupnich (v mistnosti bude kolem 25, presne nevim) v zavislosti, zda byla voda predtim ohrata zatezi nebo ne. V maximalni zatezi jsem videl i 56 stupnu. Nejspise zalezi na tom, jak konkretni hra pouziva GPU. Nejcasteji ted hraju v linuxu, kde nemam detailni nastroje na sledovani HW. Urcite muzu udelat nejaka mereni i na windows. Vim urcite, ze pri poradnem zahrati mely CPU jadra kolem 70ti stupnu, mozna o neco vice. GPU je na tom podobne. 12cm ventilatory na radiatoru tocim staticky na maximalnich ~1300 rpm. Velky ventilator vepredu jede na 780 a fouka vzduch dovnitr skrine. Udaje z doby, kdy jsem okruh zprovoznil, ted bohuzel nemam u sebe, ale nejspise jeste nekde doma mam screenshoty ze zatezovych testu.

    Stari VGA jiz neumoznuje hrat nektere nove hry (podpora OpenGL je nedostatecna), takze premyslim o moznem upgradu VGA se zachovanim vseho ostatniho. Je ve hre i varianta, ze by vodni okruh byl jen na CPU a VGA by byla klasicky s ventilatory. Hodne zalezi, jak dobre nabidky budou na trhu. Upgrade takhle stareho PC je prakticky jako stavet nove. I kdybych ale nic nemenil, chtel bych docilit snizeni hlucnosti a zejmena zvyseni stability i pri plne zatezi a pripadnem opetovnem nataktovani - mozna ne, ale libilo by se mi mit opet tu moznost.

    V priloze je seznam komponent v okruhu a fotografii z doby dokonceni stavby.

    Dival jsem se na Vasem webu a foru, ale informace k doporucene udrzbe jsem nejspise prehledl. Urcite si rad prectu, pokud byste mel po ruce nejaky odkaz. Vodnik je v provozu jiz 6 let a udrzba je proste nutna. V planu mam rozebrani celeho PC a pokus o jeho kompletni vycisteni:

    1) Prach, necistoty a jine prekazky airflow
    2) Vylit starou kapalinu
    3) Vycistit vnitrek bloku a radiatoru? Jak nejlepe?
    4) Kontrola stavu/vykonu pumpy, vymena poskozenych casti?
    5) Vycisteni zbytku okruhu?
    6) Vymena hadicek za tlustsi? (misto aktualnich 11/8 + nove fitinky)
    7) Cokoliv dalsiho?

    Dekuji za Vas cas.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: IMG_1988_1280.JPG 
Zobrazení: 215 
Velikost: 337.4 KB 
ID: 31189  
    Připojené soubory Připojené soubory
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    Dobrý den,

    pokud se 6 let neměnila kapalina, jen dolévala, tak ten okruh bude zcela jistě ucpaný nečistotami minimálně v CPU bloku a ve VGA bloku - na to se sice prodávají nějaké přípravky, ale o milión procent lepší je stará dobrá mechanická cesta k vyčištění - tedy oba bloky rozebrat a například zubním kartáčkem vyčistit.
    Další je otázka, jak je na tom radiátor. Určitě bude ucpaný prachem, ale to je ta snadnější část - na to stačí vysavač nebo pixla stlačeného vzduchu http://www.jscomputers.cz/produkt/CL....html?arg1=001 a bude zvenku zase jak nový. Problém ale je, že předpokládám, že bude dost zanesený i vevnitř. Tudíž by to chtělo použít například http://www.jscomputers.cz/Vyhledat?arg0=mayhems%2bblitz

    Určitě bych už nepoužíval ten další litr kapaliny, i kdyby byl originálně uzavřený. Šest let stará kapalina nebude nic dobrého.

    Určitě bych vyměnil hadice a tedy i fitinky za větší. Ideální kompromis cena/výkon je rozměr 13/10 milimetrů.

    Pumpa by měla být v pořádku - pokud chcete udělat jednoduchý test její funkčnosti, zapojte jí jen samotnou s expanzkou, naplňte expanzku cca do poloviny a pusťte pumpu. Musí voda v expanzce dost bublat. Pokud se hladina ani nehne nebo minimálně, je už po smrti ložisko. Ale to nepředpokládám.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Dobry den,

    dekuji za rychlou reakci.

    Radiator urcite prachem zaneseny je stejne jako zbytek celeho PC. V poslednich nekolika letech nebyl prostor na poradnou udrzbu.

    Rozebrat a vycistit CPU blok neni problem, obavy bych mel jen u VGA bloku, ktery prisel jiz namontovany. Lepit neco takoveho zpatky se mi opravdu moc nechce kvuli osetreni prenosu tepla z jednotlivych komponent. Bude tam nejen nejaka pasta ale i pady. Pocitam ale, ze s trochou sikovnosti a nahradni pastou a pady by to asi slo.

    Diky za tip na cistici nastroje, urcite se to bude hodit. Vetsi hadice poskytnou vetsi flow, takze teoreticky i lepsi vykon celeho chlazeni (prurez by byl o ~56% vetsi). Ceho se ale trosku bojim po precteni jinych prispevku zde na foru, je "proveseni" hadic, ktere by zatizilo zvysene mnozstvi chladici kapaliny. V soucasnem stavu nemusim mit zadnou opru, udrzi to anti-kink spirala. Mate nejake zkusenosti pro navrhovane hadice 13/10?

    Pumpa neni ani hlucna, ale vibruje. Uz si nepamatuji, jestli vice nebo mene nez po instalaci. Nekdejsi vibrace cele skrine mel na svedomi plotnovy disk, na to jsem pozdeji prisel. Test pumpy nebude problem provest, az bude okruh rozebrany.

    V nejhorsim pripade bych tedy vymenil VGA a chladil vodnim okruhem jiz jen ciste CPU. To kdyby se nepodarilo vycistit rozumne VGA blok.

    Dekuji za Vas cas a preji hezky den.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    Je pravda, že ty teplovodivé pady a pasta na VGA už asi oboje budou docela "po smrti" ale pokud si změříte výšku těch padů, dají se koupit i nové náhradní a není to nic drahého http://www.alphacool.cz/Produkty/Chl...c01120701.html

    Pokud ty hadice natáhnete tak, že tam nebude "materiál navíc" tak není důvod, aby se to nějak lámalo nebo prohýbalo. Lze ale použít třeba i toto http://www.alphacool.cz/produkt/Zabr...m.html?arg1=01
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Dobry vecer,

    dekuji za dalsi informace.

    Planuji, jak k cele oprave pristoupit a je mozne, ze bych i predelaval zakladni komponenty (z duvodu stari soucasneho PC 6 let).

    Naklikal jsem si U vas v eshopu kosik http://www.alphacool.cz/Nakupni-kosi...fDIwNzc6Mnw%3d
    Chybi jeste kapalina, anti-kink pruziny, stlaceny vzduch a podobne - nad tim jsem zatim prilis nebadal.

    Mel bych nekolik dotazu:

    1) S prihlednutim k soucasnym komponentam, je zvoleny VGA blok pro uvazovanou GTX970 vhodny? Dalo mi dost prace najit VGA, na kterou by pasoval nektery s u Vas dostupnych full cover bloku a zaroven aby se mi to cele veslo do skrine. Nemuzu mit grafiku s delkou vetsi nez cca 275 mm kvuli umisteni expanzni nadoby. Uvazovana VGA je http://www.jscomputers.cz/produkt/EV...CX_2-0_2_.html, ale pokud by byla nejaka jina, ke ktere je dostupny medeny fullcover (pripadne kombinace Alphacool medene jadro + hlinikovy pasiv + backplate), tak nejsem proti.

    2) Pred lety jsem jiz ocekaval upgrade na Core i7, ktery by mohl prijit. Zakoupil jsem proto backplate. Hodne vody ovsem uplynulo, generace CPU se vymenily a nyni o tom realne uvazuji, jednalo by se o Core i7-6700K, coz je deska slotem 1151. Zde nevladnu zadnymi zkusenostmi, takze netusim, jake uchyceni tam je a zda muj CPU blok EK Supreme Plexi pujde nebo nepujde namontovat ani co by k tomyu bylo pripadne treba. Jako desku mam zatim vybrano http://www.jscomputers.cz/produkt/GI...DDR4-_VGA.html

    Mel byste prosim nejakou radu ohledne VGA a cpu/desky?

    Dekuji.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    Dobrý den,

    ad 1) Ano blok a backplate je kompatibilní s vybranou grafickou kartou. EVGA je dobrá značka, doporučil bych jí.
    ad 2) EK-Supreme je z výroby kompatibilní s 1151 socketem, takže ho měnit nemusíte. Žádné další příslušenství není potřeba. Použijete ty šroubky a montážní příslušenství, které máte k dispozici nyní.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Dobry den,

    dekuji za informace. Uz to dostava formu.

    Nevim, jestli jsem se v predchozi zprave vyjadril dost jasne. Mam pocit, ze obecne se nedoporucuje pouzivat kombinace ruznych povrchu bloku v jednom okruhu z duvodu potencialu a jimi zpusobene koroze. Je toto stale aktualni nebo je neco jinak? CPU blok je Med+Plexi, radiator je med(???) a soucasny VGA blok je take ciste medeny. Vybrany VGA blok pro 970ku od EVGA je medeny s niklovanym povrchem. Hrozi zde nejake problemy, pokud to bude spolecne v okruhu?

    Dekuji a preji hezky den.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    Jediné, co nesmíte mít v okruhu je hliník.

    Měď, mosaz, nikl mezi sebou nijak nereaguje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Tak to je super.

    Dekuji jeste jednou za Vas cas a preji prijemny vikend.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Dobry den,

    Rozsiril jsem kosik o vsechno, co bych mel potrebovat k udrzbe vodniho okruhu (pripadny upgrade pozdeji):
    http://www.alphacool.cz/Nakupni-kosi...A3NzoyfA%3d%3d

    Jestli se nic nezmenilo, tak hadice i fitinky jsou v pohode. S kapalinou zkusenosti bohuzel nemam - ta archivni doma je Alphacola. Pokud byste doporucil jinak vest okruh nebo neco jineho zmenit, rad si necham poradit.

    Preji hezky den.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    Nemám k tomu žádné námitky
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Tak preci jen jsem na neco zapomnel. Zminoval jste vymenu TIM padu na VGA bloku, ktere budou nejspise ztvrdle stejne jako termalni pasta na GPU samotnem. Bohuzel nemam sajna, jak presne vypada odstrojena GTX285 nebo jak tluste pady tam EVGA dala. Myslim, ze ten jejich tovarni blok je od EK, ale je to celkem archaicka zalezitost. Je nejaka bezpecna volba padu, ktere bych mohl koupit hned ted nebo je jedina moznost rozebrat vodni okruh, dat tam jinou VGA a tu soucasnou rozebrat? Trochu jsem vcera hledal na forech ohledne vymeny padu pro muj konkretni model a bohuzel jsem nic nenasel. Pokud uz nekdo neco zminoval, tak ze pouzil 1mm tluste pady od EK. Tohle je asi posledni chybejici kousek skladacky. Co byste mi poradil?

    Dekuji.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    Poradil bych objednat si sadu 0.5 mm, 1 mm a 1.5 mm a to co Vás zbyde nám poslat zpět v obálce na dobropis
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Nováček
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    24

    Dle informaci poruznu na forech jsou to bud 0.5 nebo 1mm pady, ktere byly vhodne. Do objednavky jsem tedy dal oboji a odeslal. Uhrada by mela dorazi v dopolednich hodinach. Ted uz budu jen cekat. Diky a preji hezky den.

    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Moderátor Avatar uživatele Alphacool Support
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    1,535

    No ono vlastně kdyby to nakonec byly 1.5 milimetrů, tak můžete ty 1 mm a 0.5 mm dát na sebe a problém vyřešen
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Potrebuji poradit se sestavenim chladiciho okruhu.
    Od klimpi v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-03-2014, 22:48
  2. Ukázka a několik základních informací o zapojení vodního okruhu
    Od fricek12 v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 28-02-2012, 20:56
  3. Navrh vodniho chlazeni
    Od Malda.st v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 20
    Poslední příspěvek: 10-06-2010, 22:38
  4. Dotaz k velikosti okruhu + Regulátoru mCubed T-Balancer bigNG
    Od Pakodlak v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 03-06-2010, 13:31
  5. Navrh okruhu pro chlazení graficke karty
    Od xer0 v sekci Alphacool - co Vás zajímá
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 31-01-2010, 16:04