Grafická karta - rozlišení monitoru
Ahoj.
Obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Již si nevím rady. Mám grafickou kartu GIGABYTE R928XOC-3GD a donedávna fungovala bez problému. Jednou jsem ale po spuštení PC zaregistroval změnu rozlišení. Z mého původního rozlišení 1920x1080 bylo pouze 1600x1200 a nastavení rozlišení ve win mi tuto hodnotu ukazuje jako maximální, což vím, že není pravda. Dokonce i sám monitor mi doporučuje rozlišení 1920x1080. Ve win ho však vidím jako Obecný monitor nepodporující PnP, což tam dříve nebylo. Zkoušel jsem znovu instalovat ovladače jak grafické karty, tak monitoru a bez úspěchu. Jediná cesta jak se dostat na původní rozlišení 1920x1080 je přímo přes ovladače grafické karty, ale tam musím vypnout rozeznání monitoru, což není úplně standartní nemluvě o automatickém nastavení obnovovací frekvence 60Hz což je o 10Hz více, než oficiálně podporuje můj monitor. Po restartu PC se však nastavené hodnoty zapomenou a rozlišení musím nastavit znovu. Je to sice otravné, ale největší problém je v tom, že jsem dříve k práci běžně používal monitory dva a v tuto chvíli musím kvůli těmto problémům používat pouze jeden ( každý z nich měl jiné rozlišení a teď už je to absolutně nenastavitelné).
Děkuji za případnou pomoc.
Obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Již si nevím rady. Mám grafickou kartu GIGABYTE R928XOC-3GD a donedávna fungovala bez problému. Jednou jsem ale po spuštení PC zaregistroval změnu rozlišení. Z mého původního rozlišení 1920x1080 bylo pouze 1600x1200 a nastavení rozlišení ve win mi tuto hodnotu ukazuje jako maximální, což vím, že není pravda. Dokonce i sám monitor mi doporučuje rozlišení 1920x1080. Ve win ho však vidím jako Obecný monitor nepodporující PnP, což tam dříve nebylo. Zkoušel jsem znovu instalovat ovladače jak grafické karty, tak monitoru a bez úspěchu. Jediná cesta jak se dostat na původní rozlišení 1920x1080 je přímo přes ovladače grafické karty, ale tam musím vypnout rozeznání monitoru, což není úplně standartní nemluvě o automatickém nastavení obnovovací frekvence 60Hz což je o 10Hz více, než oficiálně podporuje můj monitor. Po restartu PC se však nastavené hodnoty zapomenou a rozlišení musím nastavit znovu. Je to sice otravné, ale největší problém je v tom, že jsem dříve k práci běžně používal monitory dva a v tuto chvíli musím kvůli těmto problémům používat pouze jeden ( každý z nich měl jiné rozlišení a teď už je to absolutně nenastavitelné).
Děkuji za případnou pomoc.
Zkoušel jsi měnit nastavení přímo v programu pro grafickou kartu ? Myslím že pro gigabyte a AMD je catalyst tam máš rozšířenější volby nastavení . Zkusil bych se mrknout tam .
Ano. To jsem zkoušel. Je to vlastně jediný způsob jak se dostat na původní rozlišení. Ale jak jsem psal, po restartu je vše zase špatně. Navíc pro dva monitory je tohle nastavení šílená věc, kdy se to celý chová prostě divně. Jako kdyby ovladače grafiky měli jiný informace než má windows.
Možná bych zkusil odpojit grafickou kartu a připojit monitor ke základovce jestli se spustí na to tvé rozlišení . Pokud ano tak bych vymazal ovladače a zkusil nainstalovat znova .
Ahoj. Právě jsem vyzkoušel další grafickou kartu a také mě nepustí přes rozlišení 1600x1200. Takže v grafice problém zdá se není.
Tak jsem zkoušel monitor na jiném PC a dělá to on. Kabel mě taky napadl. Zkoušel jsem a bez výsledku. Vypadá to, že monitor je ve win. špatně rozpoznanej.
OK den přeji. Měl jsem ten samý problém. Není to ani kartou, ani monitorem. Windows si stáhnul nějakou aktualizaci, která zménila monitor v "můj počítač" a i když jsem stahoval driver pro monitor, vždy ho nebylo možno změnit. Teprve, až jsem ten "obecný monitor pnp", či co to bylo, zakázal a na tvrdo vybral ten stažený drive, tak to začalo fungovat. Omlouvám se za asi ne moc správná označení, nejsem odborník, jsem strojař co pracoval na PC a prd vydělal, tak si PC začal ze starýho železa stavět sám. Jó, taky je možný, že jsem vyhodil tu "aktualizaci", co to asi způsobila. To si ale nejsem jist, neb stále bojuji s nějakým Parkinsonem, taky je mi už pár let.
Ahoj. Zkusím se na to podívat, ale obávám se, že monitor pomalu odchází. Byla by to zvláštní náhoda, kdy si dva odlišné počítače stáhli stějně chybný driver. No, zkusím a napíšu. Děkuju za tip :)
Takže v tuhle chvíli po instalaci ovladačů windows sice nabízí správné rozlišení, ale špatnou obnovovací frekvenci ( 30Hz a 29Hz prokládaný režim). Takže je vše na monitoru nečitelné.
Problém je velmi pravděpodobně v Display Data Channel (DDC). Buď je poškozený kabel nebo přechodka nebo dotek na pinu s DDC nebo přestal monitor vysílat data na pin. Tzn. buď najít problém na vedení nebo zakázat DDC používat v CCC odškrtnutím políčka. Nevím kde to tam je, jelikož to nepoužívám. Po zakázání DDC nastavit požadované hodnoty a mělo by to být OK.
Zda se, že problém je přesně v tom. V ovladačích graf. karty jsem natvrdo vytvořil vlastní rozlišení s vlastní frekvencí a po ověření už ho vidí i windows, ALE po restartu PC je vše zase v původním stavu. Malé rozlišení, windows o správné frekvenci nemá ani tucha a v ovladačích graf. karty zmizelo mnou vytvořené rozlišení. Zdá se, že ovladače po restartu PC zapomínají mé nastavení a windows pak spoléhá pouze na data vysílaná monitorem.
Nepíšeš, jestli jsi odškrtl (zakázal) v CCC automatickou detekci dat z monitoru. Nevím přesný název položky, když ho nemám. Je třeba prohledat a automatiku vypnout. Pak nastavit ručně rozlišení.
Ve vlastnostech monitoru v ovladačích graf. karty jsem odškrtl použití technologie EDID, což je identifikace monitoru ovladačema a předpokládám, že je to funkce odpovídající funkci DDC (přímo DDC v ovladačích nevidím). Je to sice způsob jak změnit rozlišení monitoru, ale po restartu PC se funkce sama opět zapne a rozlišení se mi rozhodí. Vypadá to, že se ovladače nastaví po restartu PC do defaultu.
Nevím co myslíš tím "v ovladačích grafické karty" CCC nebo ve winech?
z wiki : takže je nezbytně nutné vypnout funkce monitoru „plug and play“ v operačním systému (popřípadě i fyzicky odstranit 12 pin z analogových VGA kabelů). Ovladač standardu "Plug and Play Monitor" používá informace displeje EDID k vytvoření seznamu podporovaných režimů monitoru. Rozlišení displeje na ovládacím panelu applet umožňuje uživateli vypnout ovladač „Plug and Play“ a ručně vybrat jakékoliv rozlišení nebo obnovovací frekvenci podporované grafické karty. Mnoho výrobců grafických karet poskytuje kontrolu aplikací, které umožňují uživateli vybrat vlastní režim zobrazení, který není v souladu s informacemi EDID.
Pokud se nedobereš tímto fundovaným wiki článkem k výsledku, tak je možno DDC vypnout ještě v registrech jako předposlední možnost. Poslední je zlikvidovat pin nebo odletovat-uštípnout:) v místě napojení na desku s obvody. Bude ale stačit to vypnout v systému.
z wiki : takže je nezbytně nutné vypnout funkce monitoru „plug and play“ v operačním systému (popřípadě i fyzicky odstranit 12 pin z analogových VGA kabelů). Ovladač standardu "Plug and Play Monitor" používá informace displeje EDID k vytvoření seznamu podporovaných režimů monitoru. Rozlišení displeje na ovládacím panelu applet umožňuje uživateli vypnout ovladač „Plug and Play“ a ručně vybrat jakékoliv rozlišení nebo obnovovací frekvenci podporované grafické karty. Mnoho výrobců grafických karet poskytuje kontrolu aplikací, které umožňují uživateli vybrat vlastní režim zobrazení, který není v souladu s informacemi EDID.
Pokud se nedobereš tímto fundovaným wiki článkem k výsledku, tak je možno DDC vypnout ještě v registrech jako předposlední možnost. Poslední je zlikvidovat pin nebo odletovat-uštípnout:) v místě napojení na desku s obvody. Bude ale stačit to vypnout v systému.
Myslim tím CCC ( pokud je to zkratka pro catalyst control center). Tam vypnu funkci EDID a nastavím si rozlišení. Vše je pak OK, ale po restartu se EDID sám zapne. Možná by byla vhodná cesta přes ty registry.
Jen bych registry nechal až po vyzkoušení toho co píšou na wiki jak jsem zkopíroval minule: Ovladač standardu "Plug and Play Monitor" používá informace displeje EDID k vytvoření seznamu podporovaných režimů monitoru. Rozlišení displeje na ovládacím panelu applet umožňuje uživateli vypnout ovladač „Plug and Play“ a ručně vybrat jakékoliv rozlišení nebo obnovovací frekvenci podporované grafické karty.
Přes ten ovladač se mi plug and play vypnout nepodařilo. Ani ve "správě počítače" mi plug and play nešel vypnout (všechny volby byly šedé). Nakonec jsem sáhl po těch registrech, ale to zdá se nemá na problém vliv. Jediné co se stalo, tak mi windows po restartu nabíhal znatelně pomaleji a chtěl po mě instalaci ovladačů grafiky. Při pokusu o instalaci mi však instalátor nahlásil, že ovladače nejsou určené pro dané zařízení a proto je nenainstaloval. Stačilo by, abych CCC donutil si zapamatovat nastavení, ale to se nějak nedaří.
Tak tomu ani nevěřím, aby taková prkotina nešla lehce vyřešit. Chybí tu základní informace co je to za OS a monitor a co jsi přesně dělal v registru. Nevidím důvod proč by se ztrácel ovladač grafiky. Když nainstaluješ ovladač monitoru, tak by měl být ve správci zařízení přesný typ a ne nějaké plug and play. Když ovladače hlásí winy jako neodpovídající, ale ty jsi si jistej, že jsou odpovídající, tak je nainstaluj i přes nesouhlas systému. Pokud to vůbec jde jako v XP co používám. Jiný winy neznám a měl by ti poradit někdo kdo zná tvůj OS.
Měl jsem doma nějaké monitory asus které se chovali velmi podobně, občas detekce probíhala správně, občas ne, také nešli ani dobře nastavit(v menu monitoru). Jediné co pomohlo, bylo odpájení paměti kde byly i DDC informace. Pak monitor fungoval jak má, vč. nastavení v monitoru.
Mohlo by pomoci "fyzicky" zamezit přenosu DDC informací, stačí když se na kabelu k monitoru odstraní správný pin.
http://www.alciro.org/alciro/conectores_26/patillas-cable-HDMI-a-DVI-D_274_en.htm
Rendl2
Kdo ví co v registrech poupravil, mimo to, ovladač monitoru se sice dá vnutit, ale informace o rozlišení a obn. frekvenci to asi stejně pořád tahá z monitoru. Když jsem taktoval monitor, tak upravený ovladač sice fungoval, ale monitor jel pořád na default. Teprve s utilitou CRU se to zdařilo.
Mohlo by pomoci "fyzicky" zamezit přenosu DDC informací, stačí když se na kabelu k monitoru odstraní správný pin.
http://www.alciro.org/alciro/conectores_26/patillas-cable-HDMI-a-DVI-D_274_en.htm
Rendl2
Kdo ví co v registrech poupravil, mimo to, ovladač monitoru se sice dá vnutit, ale informace o rozlišení a obn. frekvenci to asi stejně pořád tahá z monitoru. Když jsem taktoval monitor, tak upravený ovladač sice fungoval, ale monitor jel pořád na default. Teprve s utilitou CRU se to zdařilo.
Veškeré informace jsou v přiloženém texťáku u prvního příspěvku, ale ve zkratce. Microsoft Windows 7 Ultimate (x64), monitor LG W2243S-PFT. V registru jsem našel spuštění PlugPlay a měnil hodnotu u položky Start (z 2-automatické na 4-vypnuté). Proto to zde píšu. Taky mě překvapilo, že po mě chce win. ovladače grafiky i když by to na ně nemělo (snad) mít vliv. Navíc nechápu, podle čeho usoudil, že jsou ovladače ve finále špatné. Nainstalovat je přes odpor win. nedokážu/neumím. Instalace probíhá přes AMD instalátor a ten mi pouze vyhodnotí chybu instalace a víc se se mnou nebaví. Ve vlastnostech monitoru vidím správný typ. Jen mi v nastavení nabízí totální nesmysly. To dokážu obejít přes ovladače grafiky a monitor nastavit správně, ale jen do chvíle, než restartuju pc. Pak jako by bylo všechno zapomenuto a musím vše nastavit znovu. Ten pin by přicházel v úvahu, ale zatím to beru jako poslední řešení. Stále si říkám, že to bude nějaká blbost...
Pardon toho OS jsem si v txt nevšiml, ale o monitoru jsem tam nenašel nic. Info co jsi dělal v registru jsem chtěl přesně. Tzn celou cestu a přesnou položku. A nevím proč jsi zakazoval plug and play v registru, když řešíme DDC. Pokud to je obecné plug and play, tak jsi zakázal všem zařízením, aby se hlásily do win, takže se grafika po restartu už nezahlásila a systém jí nemohl přiřadit grafický ovladač, jelikož od ní nedostal informace o ID harware. U mě na XP se to jmenuje DDC2DISABLED a z 0 se to má dát na 1. Ve win 7 nemám tušení jak se to jmenuje. Plug and play jsi měl zakázat v položce monitory ve správci zařízení a nechat tam jen monitor se správným názvem. To DDCDISABLED se může vyskytovat několikrát a je potřeba zjistit, které patří ke špatnému monitoru. CCC nenazývej ovladače grafiky, protože je to matoucí. Ovladače grafiky ovládáš i z win nebo dalších programů, proto je potřeba psát, že jsi něco změnil v CCC nebo správci zařízení nebo v registru. V tom CCC jsi nenašel položku načíst nastavení při startu windows nebo pokud je vytvořen profil, tak načíst profil po startu windows?
---------- Doplněno v 09:13 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 09:09 ----------
Ještě mě napadlo v menu přímo na monitoru tlačítkama prohledat nabídku, jestli tam není zakázání DDC nebo EDID nebo podobně nazvaná položka.
---------- Doplněno v 09:13 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 09:09 ----------
Ještě mě napadlo v menu přímo na monitoru tlačítkama prohledat nabídku, jestli tam není zakázání DDC nebo EDID nebo podobně nazvaná položka.
Omlouvám se za zmatky, v těch registrech jsem vážně odstřihl přímo plug and play. V položce monitory ve správci zařízení mám pouze mnou nainstalovaný monitor. Nic jiného tam není aniž bych cokoliv mazal. V CCC nic takového jako píšeš nevidím. Sice jsem si tam profil vytvořil, ale musím ho pokaždé po restartu manuálně spustit. V monitoru jsem koukal a nic s DDC nebo EDID společného jsem nenašel.
Vyzkoušej v registru HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ TMM hodnotu "UseIViewHelper" dát na 0
A odškrtnout zase v CCC automatickou detekci monitoru nastavit ručně 1920*1080/75Hz a restartovat
Jde mi o to zjistit co to je vůbec za funkci, takže pozoruj co to změnilo:). Nejsem IT guru, takže fofr řešení nemám, ale mám další v záloze:), abych tě najednou nepřetěžoval...
A odškrtnout zase v CCC automatickou detekci monitoru nastavit ručně 1920*1080/75Hz a restartovat
Jde mi o to zjistit co to je vůbec za funkci, takže pozoruj co to změnilo:). Nejsem IT guru, takže fofr řešení nemám, ale mám další v záloze:), abych tě najednou nepřetěžoval...