![AMD: "Za nedostatek procesorů Ryzen 9800X3D může Intel, Arrow Lake je totiž příšerný" 61490/amd-ryzen-intel-core-50.webp](amd-za-nedostatek-procesoru-ryzen-9800x3d-muze-intel-arrow-lake-je-totiz-priserny/61490/img/amd-ryzen-intel-core-50.webp)
Tazatel: Darkover
Znění dotazu: Zdravím, u staršího notebooku mi přestalo fungovat podsvícení displaye, tj. display zobrazuje vše normálně, ale bez přivícení baterkou je nečitelný. Došlo k tomu tak, že v průběhu cca 14 dní display začal růžovět až do takové velmi hutné oranžové barvy. Nyní se display na okamžik rozsvítí jen při přepínání z integrovaného displaye na externí monitor (jen problikne).
Vzhledem k tomu, že ostatní komponenty jsem kontroloval a jsou OK, rozhodl jsem se vyměnit display (stojí 1600 a já si k práci nemohu koupit nový notebook v kategorii pod 20k, takže to zkusím).
Otázka je: k čemu slouží tištěná karta na přiloženém obrázku? Jedná se o nějaký modul k Wi-Fi? Když monitor začal růžovět, všiml jsem si, že se rámeček v tomto místě citelně zahřívá, ale nevím, jestli to tak bylo odjakživa. Mám multimetr, jde to nějak přeměřit, jestli je komponenta OK? Doufám, že problém je čistě v displayi, nerad bych zjistil, že závada byla někde po cestě... jinak kabely ani tištěné spoje nevykazují viditelné poškození.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Předem děkuji za případné rady.
HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: Notebook ASUS A52JE
Win 10 64bit
i3 xxxx
Radeon HD 5470M
3GB RAM
Znění dotazu: Zdravím, u staršího notebooku mi přestalo fungovat podsvícení displaye, tj. display zobrazuje vše normálně, ale bez přivícení baterkou je nečitelný. Došlo k tomu tak, že v průběhu cca 14 dní display začal růžovět až do takové velmi hutné oranžové barvy. Nyní se display na okamžik rozsvítí jen při přepínání z integrovaného displaye na externí monitor (jen problikne).
Vzhledem k tomu, že ostatní komponenty jsem kontroloval a jsou OK, rozhodl jsem se vyměnit display (stojí 1600 a já si k práci nemohu koupit nový notebook v kategorii pod 20k, takže to zkusím).
Otázka je: k čemu slouží tištěná karta na přiloženém obrázku? Jedná se o nějaký modul k Wi-Fi? Když monitor začal růžovět, všiml jsem si, že se rámeček v tomto místě citelně zahřívá, ale nevím, jestli to tak bylo odjakživa. Mám multimetr, jde to nějak přeměřit, jestli je komponenta OK? Doufám, že problém je čistě v displayi, nerad bych zjistil, že závada byla někde po cestě... jinak kabely ani tištěné spoje nevykazují viditelné poškození.
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Předem děkuji za případné rady.
HW a SW počítače, jehož se dotaz týká: Notebook ASUS A52JE
Win 10 64bit
i3 xxxx
Radeon HD 5470M
3GB RAM
Zrejme odesel jenom invertor, ne cele LCD.
A rozhodne na to moc nesahej ani multimetrem, byva na nem napeti okolo 1000V
A rozhodne na to moc nesahej ani multimetrem, byva na nem napeti okolo 1000V
Dohledal jsem si ten invertor, je to i ten díl na fotce co jsem posílal.
Teoreticky tedy stačí odlepit stávající díl, přilepit nový a podsvícení bude fungovat? U dílu je napsáno počet CCFL konektorů 1, display má LED podsvícení, nikoliv CCFL trubice nebo míchám jabka s hruškami?
Stačil by nějaký univerzální invertor nebo "originál" pro A52JE?
EDIT: ve všech specifikacích je u A52JE-EX209 uvedeno podsvícení LED... proč je teda přítomen invertor pro CCFL mi uniká, CCFL trubice jsem při rozebrání neviděl.
Teoreticky tedy stačí odlepit stávající díl, přilepit nový a podsvícení bude fungovat? U dílu je napsáno počet CCFL konektorů 1, display má LED podsvícení, nikoliv CCFL trubice nebo míchám jabka s hruškami?
Stačil by nějaký univerzální invertor nebo "originál" pro A52JE?
EDIT: ve všech specifikacích je u A52JE-EX209 uvedeno podsvícení LED... proč je teda přítomen invertor pro CCFL mi uniká, CCFL trubice jsem při rozebrání neviděl.
Zjevně tam CCFL podsvícení je, když je tam invertor. Možná některé notebooky série A52J mají LED podsvícení.
Když jsem volal pozáruční servis Asus a ptal se na podsvícení poprvé, zadával jsem výrobní číslo (vše sedělo) a bylo mi sděleno, že se jedná o LED.
Dobře, zítra se k tomu dostanu a najdu tu CCFL trubici, je tu možnost vysvícené trubice a vadného invertoru.
Dobře, zítra se k tomu dostanu a najdu tu CCFL trubici, je tu možnost vysvícené trubice a vadného invertoru.
Tak jsem to úspěšně vykuchal a nic nerozbil. CCFL trubice je mrtvá, takže problém je objasněn. Další krok je objednat LED pásek a LED konvertor (místo invertoru) avšak má to jeden háček, invertor má 4 vstupní konektory, ale ten LED konvertor jich má 6, mohl by mi někdo objasnit nebo alespoň nasměrovat co hledat, abych to mohl vyměnit?
Druhá možnost je prostě koupit CCFL trubici, ale chci vědět, jestli je ten invertor OK, sic nevím jak to ověřit.
Druhá možnost je prostě koupit CCFL trubici, ale chci vědět, jestli je ten invertor OK, sic nevím jak to ověřit.