Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zastavení Scanování HDD

harakiri39 (57)|13.3.2016 13:00
Dobrý den,
mám takový problém :-D. Včera jsem se večer díval na seriály přes PC, které bylo připojené na televizi. Samozřejmě, jak se tak stává, člověk u toho usne. Ráno jsem se vzbudil a koukám, na monitoru PC se objevilo logo Windows a pod tím ''Scanning And repairing drive (G)". V tu chvíli to mělo 25%. Tak jsem to chvíli nechal a po půl hodině to skončilo na 28, tak jsem si říkal, že než se vrátím, tak to bude hotový, ale teď jsem se po 5H vrátil a koukám porad 25%. Chtěl bych se tedy zeptat, je to normální? Protože jsem hledal na internetu a vyskytuje se tam spousta zpráv o tom, jak podobná věc 'zamrzává'.
Nemáte s tím nějaké zkušenosti? Potřebuju pracovat na tom PC, tak jestli jeho restart, pomocí dlouhého stisku tlačítka zapínání, tomu nějak moc neuškodí...?

(Problém se týká HDD Seagate 2TB, který slouží jako úložiště, systém je na SSD. OS Windows 7.)

Děkuji předem za odpovědi. :-)
Gouranga (699)|13.3.2016 13:11
Ono to z 28 spadlo zpet na 25? Nebo to zustalo na 28? Jestli je o klasicky windows scan disk, tak by to dost naznacovalo poskozeny disk - system disk kontroluje, a narazi na spatne sektory a rychlost hodne klesne. V techto pastavech se do windows dost casto neda dostat, protoze system si scan vynucuje. Jednou z moznosti je zapnout pocitac bez tohoto disku a za provozu systemu ho pripojit (idealne mit zaple AHCI), odmitnou scan disk, zazalohovat data a zkouknout SMART.
harakiri39 (57)|13.3.2016 13:27
Promiň, zůstalo to pořad na 28 %. Takže když bych to tedka 'natvrdo' vypnul a zapnul, tak si to vynutí znovu kontrolu? A je kdyztak normální, že to na 28% zůstane 5H?
Gouranga (699)|13.3.2016 13:55
Je to velice pravdepodobne, v praci se nam bez odpojeni disku nepodarilo do systemu dostat. Scan disk ve windows se pa na nejakych 30 % zasekl na cely vikend. U zdraveho disku to normalni neni, u poskozeneho uz ale i docela jo. Doporucil zkusit restart a pokud se to spusti znovu a neporari se ti to hned na zacatku prerusit, tak odpojit, nabootovat, zkouknout SMART (treba pres speedfan), vyhodnotit a asi zacit zalohovat data.