Špatný typ formátu oddílu disku
Ahoj,
chtěl bych se zeptat zda mi někdo nedokáže pomoci. Připojil jsem externí disk k PC a nezobrazoval se v Tento počítač. Přes zprávu disků jsem si všiml, že nemá přiřazeno písmeno, tak jsem ho zkusil přiřadit a následně se ukázalo, že to není možné. Je kompletně zašedlá nabídka, až na odstranit oddíl a nápověda. Zarazilo mě, že když jsem zkusil partition obnovit přes EaseUS partition recovery, tak mi to jednak nepomohlo a jednak u typu formátu oddílu nepsal ani NTFS ani třeba RAW, ale "Other". Dokázal by mi někdo poradit jak oddíl zprovoznit a neztratit data? Díky moc.
chtěl bych se zeptat zda mi někdo nedokáže pomoci. Připojil jsem externí disk k PC a nezobrazoval se v Tento počítač. Přes zprávu disků jsem si všiml, že nemá přiřazeno písmeno, tak jsem ho zkusil přiřadit a následně se ukázalo, že to není možné. Je kompletně zašedlá nabídka, až na odstranit oddíl a nápověda. Zarazilo mě, že když jsem zkusil partition obnovit přes EaseUS partition recovery, tak mi to jednak nepomohlo a jednak u typu formátu oddílu nepsal ani NTFS ani třeba RAW, ale "Other". Dokázal by mi někdo poradit jak oddíl zprovoznit a neztratit data? Díky moc.
No především je potřeba vědět, kde se to formátovalo a jak, a tam také nejprve zálohovat data. Jestli to formátovala nějaká debilní TV nebo settop box, tak odtud ta data z disku přímo v PC těžko načteš, mají proprietární formát výrobce. To lze jedině přes síť, pokud ta zařízení mají LAN-rozhraní.
Disk byl primárně určen na PC, ale je pravda že chyba nastala po připojení k TV. Takže říkáš, že nejde nějak bez ztráty dat změnit formát zpět na NTFS?
No pro OS WIN ta tvá druhá věta platí na 99 %, ale můžeš to zkusit ještě načíst pod nějakým Linuxem a využít jeho utilit (Hiren's Boot CD nebo USB). To znamená nebootovat do Windows.
Neznám (nepoužívám) Testdisk, ale jak z názvu vyplývá, co ti bude platné testování funkce a povrchu disku, když z něj chceš jen zachránit/zpřístupnit data a poté (zřejmě) přeformátovat??? :idea
Testdisk jsem zkoušel a má tam možnost zpřístupnit původní datovou strukturu pokud se mu jí podaří najít a není již zničená nějakým zápisem dat na disk. Zjednodušeně napíšu, že prohledá disk nabídne co našel a pokud některá datová struktura zobrazuje správně data, tak ta se dá zapsat zase na disk a hotovo. Ovšem je nutné nastudovat návod a neukliknout se. Taky nepřipojovat disk k operačnímu systému, kterej na něj hned začne něco zapisovat co ani netušíme a dělat obnovu přes bootovací medium s dosem ikdyž je testdisk i pro winy, ale dos je bezpečnější, že tam nic nezapíše. Pokud jsou data důležitá, tak si udělat nejdřív obraz disku na volný disk nebo vydolovat maximum dat přes PhotoRec co je u testdisku nebo jiný účinný program na obnovu dat a pak zkusit testdisk.
Jo, to zní rozumně. Totéž je i v těch utilitách na HBCD, nejprve obnovit partition (oddíl) a zálohovat, třeba i image. Potom teprve dělat cokoli dalšího.
Jednu věc zaboha nemůžu pochopit. Pustil jsem se do zálohy než zkusím disk oživit. Použil jsem na to program GetDataBack. Zobrazil naprosto celou strukturu bez sebemenšího problému, problém je, že nemám na notebooku dost místa na kompletní zálohu ani na tu kterou bych rád udělal. Navíc u informací o disku vypsal, že je disk formátován na typ NTFS. Jak je tedy možné, že Windows ho nevidí a píše, že disk je neznámého formátu? To opravdu neexistuje možnost na principu třeba tohohle programu, která by ten disk nastavila tak aby ho windows dokázal vidět? Jinak problém jsem měl i v Ubuntu, který mi taky nedokázal data zobrazit.
Můžeš si půjčit od někoho exterák nebo dělat zálohu u někoho jiného na PC kde je místo. Nevím jaká data chceš zachraňovat, ale důlažitých dat nemůžeš mít snad tolik. Já bych našel u sebe jednotky GB co stojí za zachránění. Takže bych si vybral v tom getdataback jen to co stojí za zachránění. Nezkoušel jsem ten program, ale asi tam půjde odškrtnout co se má zachránit a co ne, takže by to nemělo zabrat moc místa pokud nechceš zachraňovat filmy apod. Testdisk to samozřejmě umí opravit, že to winy uvidí i s datama jak to bylo původně pokud to nebylo přepsáno jinými daty. Je to třeba na 5 kliknutí zhruba pokud není poškozená záložní tabulka a měl bys všechny data zpět, ale je potřeba si testdisk dost nastudovat, abys neudělal botu.