Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Lenovo Y500 - nejde boot systému

vaclavvasek (12)|11.4.2016 14:35
Zdravím

Mám Lenovo Y500.
V pátek jsem si z továrních Wins 8 64bit zformátoval disk a chtěl jsem si nainstaloval Windows 8 64bit znovu.
Bohužel mě to už nepustí na boot žádných Windows (vyzkoušeny Wins XP, Wins 8 & 8.1 64bit).
Zobrazí se mi tato hláška ----> http://www.imgup.cz/image/f8F

Dále...Chtěl bych tam vrátit nějakým způsobem ty legální Okna, co tam byly předtím...tedy předpokládám musím znovu nahrát Win8 (NE Win 8.1) ...Mám ID produktu vyfocené z "tento pc, vlastnosti" stačí to?

a v Biosu tuto informaci ... http://www.imgup.cz/image/f8C

Děkuji Váš čas,
Vašek.
Fox_25 (613)|11.4.2016 14:52
A z čeho se instalovalo? Vím že jiné Lenovo nechtělo instalovat ze třech odlišných USB Flash karet, tak jsem zkusmo vzal z kauflandu nějakou 8GB za stovku a s tou to zase šlo, no a v mém PC zase nejede ta z kauflandu a dvě ze čtyř dalších už ano. Občas je to v tomto ohledu střelba na slepo.
vaclavvasek (12)|11.4.2016 14:53
[QUOTE=Fox_25;580575]A z čeho se instalovalo? Vím že jiné Lenovo nechtělo instalovat ze třech odlišných USB Flash karet, tak jsem zkusmo vzal z kauflandu nějakou 8GB za stovku a s tou to zase šlo, no a v mém PC zase nejede ta z kauflandu a dvě ze čtyř dalších už ano. Občas je to v tomto ohledu střelba na slepo.[/QUOTE]

Bylo to instalováno z dvou různych Flash disků...

Problém tam bude s UEFI technologií, nevím jak jí obejít - fixnout...
Rendl2 (501)|11.4.2016 16:05
Ty originální USB disky už nemáš?
vaclavvasek (12)|11.4.2016 16:06
[QUOTE=Rendl2;580580]Ty originální USB disky už nemáš?[/QUOTE]

Ani jsem je něměl.
Rendl2 (501)|11.4.2016 16:14
Tak musíš stáhnout z internetu ISO WIN8 a zadat product key až tě to požádá. Kdybys měl recovery DVD nebo USB, tak tě to o product key nebude žádat. Ty sis zformátoval i recovery oddíl na disku nebo to žádný nemělo?
vaclavvasek (12)|11.4.2016 16:16
[QUOTE=Rendl2;580582]Tak musíš stáhnout z internetu ISO WIN8 a zadat product key až tě to požádá. Kdybys měl recovery DVD nebo USB, tak tě to o product key nebude žádat. Ty sis zformátoval i recovery oddíl na disku nebo to žádný nemělo?[/QUOTE]

Zkoušel jsem Win XP 64bit i Win 8 & 8.1 64bit z Flash...
Disk je zformátovaný celý, není na něm žádný recovery oddíl.

Windows nejde vůbec nabootovat, zobrazí se obrazovka (viz. screen 1)
Rendl2 (501)|11.4.2016 16:23
To USB jsi udělal určitě jako bootovací? Jakou nabídku to dá po zmáčknutí F8? Uefi neznám, tak se ptám, jestli jsi nepřehlídnul nastavovací místo ze kterého to má bootovat nebo jestli nejde spustit klasický bios bez uefi a tam to vždy místo bootování nabízelo a nikdy nebyl problém.
vaclavvasek (12)|11.4.2016 16:33
[QUOTE=Rendl2;580584]To USB jsi udělal určitě jako bootovací? Jakou nabídku to dá po zmáčknutí F8? Uefi neznám, tak se ptám, jestli jsi nepřehlídnul nastavovací místo ze kterého to má bootovat nebo jestli nejde spustit klasický bios bez uefi a tam to vždy místo bootování nabízelo a nikdy nebyl problém.[/QUOTE]

Co myslíš tím "To USB jsi udělal určitě jako bootovací?" ?
Vzal jsem *.iso Windows 8 a napálil ho na USB
===
Po F8 mi vyjede výběr dísků, když zvolím USB ---> viz první obrázek.

Jinak... UEFI ---> https://cs.wikipedia.org/wiki/Unified_Extensible_Firmware_Interface
Rendl2 (501)|11.4.2016 18:26
Jenom napálit ISO určitě nestačí. To by bios nepoznal, jestli je to obyčejná fleška nebo která umí startovat systém.
http://www.servispckupka.cz/jak_vytvorit_bootovaci_flash_disk_s_windows.php
Až jí uděláš bootovací, tak už to pojede podle představ.
Tomak_CZ (392)|11.4.2016 19:45
vaclavvasek (12)|11.4.2016 23:50
[QUOTE=Tomak_CZ;580596]https://rufus.akeo.ie/[/QUOTE]

Funguje,

nabootováno.

díky moc!
Tomak_CZ (392)|12.4.2016 19:06
:thumb rufus mě ještě nikdy nezklamal...
Rendl2 (501)|12.4.2016 19:53
Rufus je pro BFU. Každej geek to dělá textově.
Ventero (1280)|13.4.2016 09:45
Chlapi. Jestli to chápu dobře - ten systém UEFI, tak pár poznámek k tomu:

UEFI při bootu hledá konkrétní soubor v konkrétním umístění a nemělo by tedy být nutné mít flashku připravenou jako bootovací.

Nemám teď chuť ani moc času zkoumat to přesně - i když by to nebylo pro pochopení do budoucna špatné. Je však velmi pravděpodobné, že problém byl v tomto případě způsoben právě tímto souborem. Měl špatné jméno či špatné umístění. Nebo obojí.

Druhá varianta je, že EFI má více možností, jak spouštět boot. Ta automatická možná hledá bootovací zařízení a tak by mohl být problém v přípravě flashky. Ale v nastavení EFI je víc možností a bývá to něco jako "připojené zařízení EFI" nebo možnost "bootovat ze souboru" kde se dá vybrat přímo ten konkrétní soubor startující boot. A v tu chvíli je to pro systém opět o umístění či jméně souboru - neboť nemá ukázáno ...

Každopádně tohle řeší SW jako Rufus či přímo nástroj od MS apod.

Rendl: Kámo to ty tady furt rejpeš a pak se ohrazuješ , když někdo rejpne do tebe. Tvoje poznámka je radikální a trochu urážlivá. Tohle není fórum pro odborníky. Je to typu "chlapi sobě" (to je jen název - ženy tu jsou občas, díky za to, též) a tak zde zcela legitimně hledají radu i BFU. Oni se nechtěj stát geeky nebo odborníky, ale vyřešit problém tak, aby nemuseli platit majlant za IT ze servisní firmy. Nehledě na to, že i zkušenější semtam neodmítnou zjednodušit si práci :) A logicky - pro nás je to taky kolikrát jednodušší vzhledem ke znalostem tazatele (a to se z dotazu odhadnout většinou dá) nabídnout spíše jednodušší řešení ...
Rendl2 (501)|13.4.2016 11:10
Ventero, já jsem to jen doplnil. Návrhy pro BFU byly dodány, tak jsem nahodil návrh pro ty BFU co chtějí nakouknout dál a nabídnout možnost která existuje bez použití dalších programů navíc.
Já jsem taky BFU, takže to taky dělám něčím co to naťuká za mě:).
V UEFI se má prý dát vypnout "secure boot", takže to by mělo vypnout kontrolu souborů.
Ventero (1280)|13.4.2016 12:13
Jo v pohode. Ja sem paranoidni BFU a tak casto sahnu tam, kde mam jednotlive kroky pod kontrolou :-) byt je to casove narocnejsi.

Ten secure boot take byva casto problem, takze se vypina. Take jeste nemam tolik praxe, protoze delam jen staresiny ...