Dobry den, vybiram si novy monitor a bude to pro me prvni lcd a tak se rozhoduji zda wide (NEC 20WGX2 Pro) nebo 4:3 (Philips 200P7ES), popřípadě 21", 22" uz asi ne.Nevim, zda muj dotaz bude spravny,ale opravdu teto problematice moc nerozumim a tak se radeji ptam :-). Monitor bude hlavne na hry,filmy, net. A chtel bych se zeptat, zda má poměr stran (a rozlišení,myslím, pokud ho snížím o stupen u obou druhů monitoru, wide/4:3) vliv na výkon např. při hrách. Premyslim o tom, ze wide monitor má 1680x1050, 4:3 1600x1200 rozliseni.Co kdyz budu chtít snížit rozlišení, nebot to treba ma grafika nezvladne a u wide monitoru se ve vertikalnim rozliseni dostanu uz pod 1000 pixelu (bude to jeste koukatelné), kdezto u 4:3 (např. 1280x1024) jeste ne. Nevim, jestli uvazuji spravne. Chci si proste koupit novy lcd, zrejme 20" a porad nevim, jestli nemam jit radeji do klasiky (4:3).budu rad, pokud mi to nekdo objasni. Nemuzu si pomoct, ale na me pusobi wide monitor ve srovnani s "klasikou" subjektivne mensi!!! Pokud vedle sebe vidim 20" wide a 4:3,tak mi prijde mensi.ona ta uzka obrazovka mate
Dale mi neni jasne, pokud budu hrat na wide 20" treba starcraft a ten nepodporuje wide, tak treba nec 20wgx2 mi umozni zachovat pomer stran, ale pro me to bude znamenat, ze koukam na 17",ze? Rozumim tomu dobre, ze mi vlastne udela cerne pruhy ze vsech stran?
Dalsi co mi neni jasne je, jak mi pobezi na wide monitoru TV (ct1, nova...) pres tv kartu? 16:10 to nebude,ze? tak bud budou roztahnute obliceje a nebo mi to zase zmensi obraz jako bych mel mensi uhlopříčku?
A posledni vec, pokud si budu chtit dat fotku jako pozadi na wide monitoru, nekde jsem videl pruhy zleva a zprava a jindy byla roztahnuta pres cely wide monitor bez deformaci.To je fotoaparatem? Musi zase fotit v pomeru stran stejnem jako u monitoru?
No mam v tom gulas, ale predem dekuji vsem za trpelivost s mymi otazkami. Diky