Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: Výběr paměti

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jul 2015
    Příspěvků
    13

    Chci se zeptat. Mám desku ASUS B85-PLUS a pouze 4GB RAM. Chtěl bych dokoupit nějakou paměť. Vim, že potřebuju DDR3, jen netušim, jestli se dá vybírat ještě podle jiných kritérií? Stačila by takováhle paměť?
    https://www.czc.cz/kingston-8gb-ddr3...190577/produkt
    Dík za tipy.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Ve zkratce - je dobré vědět, co je zač ta původní RAM, tedy napětí, frekvenci a časování. Ta nová RAM by měla mít stejné nebo lepší parametry. Ohlídej si napětí, frekvenci a časování, tedy jestli máš třeba 1600 MHz CL9 1.5V, tak je dobré u nové RAM mít 1600 MHz nebo více, CL9 nebo nižší a 1.5V nebo nižší. Tím zajistíš, že původní RAM nebude nijak omezovaná.

    Když si otevřeš CZC na stránce pamětí pro stolní PC https://www.czc.cz/operacni-pameti-p...ni-pc/produkty, tak se to dá vlevo krásně naklikat, aby se ti ukázaly jen paměti s těmi parametry, které chceš.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Jul 2015
    Příspěvků
    13

    Mam tohle. To vypadá že ta frekvence je nějaká nízká.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: ram.JPG 
Zobrazení: 72 
Velikost: 51.9 KB 
ID: 31416  
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW Avatar uživatele Tomak_CZ
    Registrace
    Mar 2011
    Příspěvků
    397

    Frekvence je ok - násobí se 2x, tudíž máš 1600MHz... Z Cpu-z se o pamětech moc nedozvíš. Lépe použít Aida64, nebo HWinfo64
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jul 2015
    Příspěvků
    13

    Aha, diky. Zajimavej programek.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Výstřižek.JPG 
Zobrazení: 133 
Velikost: 155.6 KB 
ID: 31417  
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,139

    Citace Původně odesláno od VencaX Zobrazit příspěvek
    Ve zkratce - je dobré vědět, co je zač ta původní RAM, tedy napětí, frekvenci a časování. Ta nová RAM by měla mít stejné nebo lepší parametry. Ohlídej si napětí, frekvenci a časování, tedy jestli máš třeba 1600 MHz CL9 1.5V, tak je dobré u nové RAM mít 1600 MHz nebo více, CL9 nebo nižší a 1.5V nebo nižší. Tím zajistíš, že původní RAM nebude nijak omezovaná.
    Tak to přece Venco vůbec není - to je nejen bagatelizace, ale svedení úplně z cesty a zaděláno na zbytečné výměny, které mu nikdo neproplatí. Jediné co je pravda, že si musí zjistit ty parametry. Zbytek je takto:

    1. Frekvence paměti se ti sníží na tu nižší z modulů. Tedy ji pokud možno dodrž (1600MHz), aby jsi neklesal, snad v případě nějaké suprhodně výhodné nabídky můžeš vzít vyšší, ale pozor, jestli ji podporuje deska - to je v základních specifikacích. Pozor na písmena u nejvyššího z údajů o frekvenci OC - to už ber, jako že to už ne. Nemá smysl teď vysvětlovat.

    2. Časování (CL) musíš dodržet BEZPODMÍNEČNĚ PŘESNĚ neboť tam vzniká obrovské riziko desynchronizace modulů a tím i změně datových údajů - tedy chybovost, která může způsobovat nestabilitu operačního systému.

    3. Voltáž je také třeba dodržet přesně. Sice mám za to, že to je tak automaticky dané časováním, ale za sichr v odečtení jednoho údaje navíc nic nedáš.

    4. Je třeba zkontrolovat a dodržet, zda-li je tvůj původní modul non-EEC nebo (99,9% ne - používají se spíše na serverových deskách) EEC

    5. Dej si pozor (zkontroluj) na příliš levné paměti na Aukru či tou nejlevnější v eshopu apod. neboť spolupracují jen s určitými chipsety nebo to mohou být výprodeje EEC

    Časování ti ukáže i memtest nebo tu paměť vyndej a odečti hodnoty nebo prolustruj ve vyhledávačích. Popř. sem hoď čitelnou fotku štítku paměti ...

    ---------- Doplněno v 10:53 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 10:51 ----------

    Tvůj případ je tedy:

    DDR3, non-EEC, 1600MHz, CL11, 1.5V
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,139

    Prosimtě proč tam máš tu grafickou kartu, která je minimálně 2 x slabší, než ta integrovaná v procesoru - teď jsme to tu řešili

    Tu vyhoď pryč - zbytečně žere energii a snižuje ti grafický výkon
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jul 2015
    Příspěvků
    13

    Díky. Já vim. Ještě jsem jí nestačil vyndat )

    Stejnou značku asi kupovat nemusím, že? Takováhle pamět by byla v pohodě?
    https://www.czc.cz/crucial-8gb-ddr3-...120706/produkt
    Naposledy upraveno uživatelem mibro: 21-05-2016 v 13:00
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Citace Původně odesláno od Ventero Zobrazit příspěvek
    Prosimtě proč tam máš tu grafickou kartu, která je minimálně 2 x slabší, než ta integrovaná v procesoru - teď jsme to tu řešili

    Tu vyhoď pryč - zbytečně žere energii a snižuje ti grafický výkon
    šak to je ten, kterému jsme to radili

    btw. psal jsem to ve zkratce, už byla noc a nechtěl jsem se s tím nějak extra zdržovat...

    třeba bod 1) vpodstatě jsem mu poradil, ať si koupí nejlíp 1600 MHz (tedy to co má), ale může koupit i lepší (s tím, že je nevyužije, ale nesníží se mu celkově frekvence). Takže ano, nevyplatí se kupovat lepší, ale nesníží se takt. Nema problema.
    u bodu 3) s napětím se to má tak, že standard JEDEC je 1.5V a paměti, který jsou 1.35V jsou kompatibilní is 1.5V standardem, takže tam bych problém neviděl. Navíc jsem v poslední době na trhu neviděl paměti s 1.65V, samozřejmě kromě těch, co podporujou 2000+ MHz frekvenci a jsou schopný na 1600 MHz běžet na 1.5V. Nema problema.
    u toho časování je to asi nejdůležitější, ale většinou i časování si dokáže deska u RAM nastavit.

    Vlastně úplně ideální je původní RAM prodat nebo někomu věnovat a koupit novou RAM nebo set, čímž se vyhneš právě nekompatibilitě.

    Jo a když vybíráš RAM správně na czc.cz - tedy Operační paměti - Pro klasické PC, tak by se ti nemělo stát, že vybereš paměti jiné, než non-ECC.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Jul 2015
    Příspěvků
    13

    A stejný značky asi ty paměti nemusí být, co?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Ne. Ale vyhni se třeba pamětem Evolveo/Zeppelin, které třeba primárně trpí nekompatibilitou, nekvalitou apod.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,139

    VencaX: Tak abych ti úplně nekřivdil, tak uznávám, že novější desky si nejspíš poradí s více nesrovnalostma, než ty starší s kterými já neustále pracuji a mám špatné zkušenosti.

    Každopádně na to časování se vyplatí být háklivější. Co se týče té voltáže, tak nevím, jak je to jiné u pamětí, ale obecně mi příjde HW riskantní cpát někam víc, než deklarováno a když zase někam cpeš méně, tak je riziko destabilizace. Jestli tebou zmiňované moderní moduly mají nějaký NNSS stabilizátor (nic kosmickýho - že), tak proč ne.

    Ale asi je nejjistější zachovat parametritu maximálně a tak vlastně tvá předposlední rada o páru je - pokud uživatel nešetří - ta nejlepší
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    JEDEC standard je jen jeden, a 99% standardních RAM ho podporuje. To znamená, že každá taková RAM musí umět běžet na 1.5V. Mezi 1.35 a 1.5V je ve výsledku prakticky jen rozdíl v tom, že 1.35V RAM je úspornější. Na druhou stranu třeba některý noťasy už jsou dneska stavěný tak, že jinou, než 1.35V RAMku nevezmou - ale to není nekompatibilitou RAM, ale nekompatibilitou desky.

    Jakože taky jsem vpodstatě "začínal" v době, kdy standard byl DDR2 a nemohl jsi do jednoho kompu dát červený ADATY a k tomu Kingslonky... Kingslonky nefungovaly kolikrát ani s jiným párem Kingslonek nicméně DDR3 paměti jsou na tom s kompatibilitou podstatně lépe a většinou není problém nějak zkombinovat i paměti, co nemají úplně stejné parametry. Většina RAM má profily na to, aby mohla běžet na většině počítačích, včetně třeba 2000/2133/2400 MHz RAMek, který sice standardně na takovou frekvenci potřebujou 1.65V, ale standardně umí běžet i na 1.5V a to hned na několika frekvencích .

    Píšeš správně, že s časováním je to ošemetnější, avšak i to si tak nějak umí většinou deska pohlídat.

    Nicméně netvrdím, že je dobré kupovat RAM s lepšími parametry za každou cenu. Asi nejlepší, při upgradu RAM je vzít staré a zahodit/prodat/darovat a koupit nové, čímž zaručíš stoprocentní kompatibilitu
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Budoucí sockety: vyber pameti a cpu chladice
    Od wolf007 v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 24-06-2013, 22:08
  2. DDR3: výběr pamětí do desky Gigabyte GA-Z77X-UP4 TH
    Od Leon1464 v sekci Operační paměti
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 16-01-2013, 11:33
  3. DDR2: Výběr paměti pro notebook - PC2-5300 nebo PC2-6400
    Od t_burger v sekci Operační paměti
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 20-10-2012, 11:03
  4. DDR2: Paměti DDR2 prosím o radu, výběr
    Od Hulbon v sekci Operační paměti
    Reakcí: 14
    Poslední příspěvek: 05-07-2012, 20:34
  5. paměti rozdíl a výběr
    Od marekpevný v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 18-02-2012, 20:45