Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 15

Téma: Nový chladič - potíž s 5ti pinem

  1. #1
    Obyvatel SHW Avatar uživatele pepos01
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    522

    Zdravím a na znalé se obracím s prosbou o pomoc.
    Mám ( již starší ) HP Z400 Workstation s CPU Xeon W3550 ( 130W TDP ) – potřeboval bych si ( z důvodu již horšího účinku chlazení a především hluku ) pořídit nový chladič s větrákem.Jenže stávající má 5ti pinovou zásuvku ( tj. i na desce je 5ti pinový kolík ).V příloze jsem se pokusil ,,namalovat,, , jak to ve skutečnosti vypadá.Je šance, jak zprovoznit v takovém schématu ( resp. po správné úpravě ) i běžný chladič, resp. větrák, který má pouze 4 piny?Děkuji všem za cenné rady.Pokud jsem něco uvedl nesrozumitelně, dejte mi prosím vědět.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Bez názvu.png 
Zobrazení: 100 
Velikost: 4.2 KB 
ID: 31429  
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,139

    Tak jestli z toho pětipinového konektoru koukají 4 piny - tak chápu tvůj obrázek - tak není nikde problém ... Jen chytnout správnou orientaci.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,092

    Upresneni pinoutu zde a dukaz misto domenek
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW Avatar uživatele pepos01
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    522

    @Ventero: poněkud jsem to nedovysvětlil - má chyba.Z větráku vycházejí 4 drátky ( černý, modrý, zelený a žlutý ) do konektoru.A ještě z té části, kam směřuje ten černý, vychází další černý drátek, který směřuje do 5tého pinu ( viz. obrázek ).Jsem z toho poněkud nešťastný, protože si nevím rady......ale snažím se hledat všude možně po internetu.
    V manuálu se mi podařilo najít toto, viz. příloha
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Bez názvu.png 
Zobrazení: 89 
Velikost: 13.8 KB 
ID: 31430  
    Naposledy upraveno uživatelem pepos01: 08-06-2016 v 16:01
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Obyvatel SHW Avatar uživatele pepos01
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    522

    @Ventero: mám tomu rozumět tak, že bez problému tedy mohu použít větrák se 4 piny, pokud ,,chytím,, na 5ti pinech na MB správnou pozici?Nemohu si ,,odpálit,, desku?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,139

    Ten odkaz od zsdx si koukal?

    Osobne bych naslepo postupoval takto: Pripojit puvodni konekt. a vyjit z puvodni polohove orientace. No a pak proste pin, kam vede propojovaci dratek od privodniho nechat volny. Ale to ty nemusis - prostuduj ty odkazy - ja koukl jen zbezne, ze to jde...
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW Avatar uživatele pepos01
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    522

    Už se mi rozsvítilo .Pochopil jsem, co máš na mysli a prošel si důkladněji oba odkazy.... zkusím to a budu doufat, že o desku nepřijdu
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Obyvatel SHW Avatar uživatele pepos01
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    522

    Měl bych ještě jeden dotaz ( a předem díky za trpělivost ): byl by teoreticky problém, kdybych větrák připojil nikoliv do zdířky pro ,,CPU FAN,, ale do jiné, již 4pinové?Na desce je jedna taková volná, tudíž mně napadlo, proč ji nevyužít.....
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,139

    Tak jiste, ze muzes pripojit do jakekoliv jine.

    Do sys_fan, pokud nemas nejakou kofr desku, ktera ma PWM i na tomto konektoru, tak prijdes o moznost regulace otacek deskou - muzes koupit regulator se SW, nebo dat rucni, spustit zatezovy SW a nastelovat do bezpecne teploty. Jinak pobezi naplno furt.

    Do cpu_fan2 - idealni bez problemu a nejspis i regulace

    Ty jses jeste opatrnejsi, nez jsem byval ja, ale aspon nic zbytecne nezku...s
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele zsdx
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    2,092

    Jen te deska bude upozornovat pri startu, ze nemas CPU fan zapojen a bude vyzadovat potvrzeni - nevhodne pri restartu/vypadku.
    Proc to nenapojis do origo konektoru s tim, ze propojis 1 a 5 - viz me odkazy?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Obyvatel SHW Avatar uživatele pepos01
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    522

    To také zkusím - až přijde chlazení, dám to dohromady a určitě napíšu výsledek.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,139

    To upozorňování se dá často vypnout ...
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Obyvatel SHW Avatar uživatele pepos01
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    522

    Takže z toho všeho, co jsem si prošel jsem došel k následujícímu závěru - viz příloha.
    Z koupeného chladiče přendám piny 1-4 do stávající 5ti pinové zásuvky a z pinu jedna ještě povedu kábl do 5tého pinu.

    Současný stav: chladič nainstalován, zatím pouze na 4 piny a vše je v pořádku.Proto bych měl ještě jeden ( pravděpodobně i poslední ) dotaz: je zapojení onoho 5tého pinu nutností?V současné době se žádné problémy neprojevily.....
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Bez názvu (1).png 
Zobrazení: 67 
Velikost: 22.6 KB 
ID: 31433  
    Naposledy upraveno uživatelem pepos01: 10-06-2016 v 21:39
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Obyvatel SHW Avatar uživatele pepos01
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    522

    A ještě jedna poznámka: na fotce ( viz. odkaz níže ) by mne celkem zajímalo, jak tam uživatel ještě dostal onen plastový ,,tunel,, neboť já jsem to zkoušel ( mám koupený ten samý chladič ) a po zasunutí toho plastu se mi víc než nadoraz o něj opírá.... a toho se bojím, tak ho tam raději už nemám.

    http://s242.photobucket.com/user/pm7...239ac.jpg.html
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Obyvatel SHW Avatar uživatele pepos01
    Registrace
    Mar 2008
    Příspěvků
    522

    Po pár dnech intenzivního užívání mohu s čistým svědomím říci, že původní maximální teploty v zátěži ( 69°C ) se nyní s novým chladičem dostanou pouze k 59-60°C.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. TechDaily blog: Nový den, nový světový XTU rekord!
    Od GIGABYTE v sekci Gigabyte - co Vás zajímá
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 08-06-2015, 04:08
  2. i5-2500K nový chladič, ramky
    Od cheprerr v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 31-01-2012, 19:49
  3. Chlazení procesorů: Nový chladič pro 775 a 1155 (E8400)
    Od Kudykam v sekci Chlazení
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 04-10-2011, 09:08
  4. Nový chladič CPU nefunguje
    Od dracihnev v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 10-04-2011, 12:17
  5. Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 10-01-2008, 00:52