Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

kontrola disku

antonbaby (65)|14.7.2016 08:37
Zdravím všechny profíky. mám netbook acer aspire one ZG5 s ssd 16GB. při zapnutí se zapne automatická kontrola disku. zajímalo by mne proč? [ATTACH=CONFIG]31481[/ATTACH]
IMG_20160714_074707.jpg
Rendl2 (501)|14.7.2016 09:00
Kontrola disku proběhne s nálezem chyb nebo ne? Máš zazálohované data o které nechceš přijít? Nemáš naplánovanou kontrolu disku při každém spuštění?
antonbaby (65)|14.7.2016 12:09
systém WIN XP, a nejsou žádné chyby, systém ukončí kontrolu a normálně naběhne systém.nemyslím, že jsem plánoval kontrolu, ani si neuvědomuji, kde se to dělá.nedělám takové věco každý den, netbook není muj, na dovču jsem to kámošovi udělal a žádná kontrola se nedělala. když mi to vrátil k nainstalování ovladačů na sd kartu, které jsem předtím ani neviděl, že chybí, tak jsem to zjistil, že to kontroluje.
Rendl2 (501)|14.7.2016 14:06
Dobře, tak možná to odblokuje ruční znovuzadání kontroly chyb. Tento počítač → C: → vlastnosti → nástroje → kontrola chyb → zaškrtnout obě políčka → spustit → naplánovat po restartu → restart → nechat celé proběhnout
antonbaby (65)|14.7.2016 16:45
Bohužel , nepomohlo to. nadále kontroluje po zapnutí
Rendl2 (501)|14.7.2016 17:39
v registru (cmd → regedit) najdi v HKLM / system / currentcontrolset / control / session manager → ten označ a vpravé části obrazovky najdi BootExecute a zkontroluj jakou má hodnotu např.: (autocheck autochk *) pokud je jiná, tak zkus přepsat na tuto a co tam máš sem napiš pro kontrolu.
Fox_25 (613)|14.7.2016 20:25
Než se začneš hrabat v registrech, zkusil bych se na ten disk kouknout přes prográmek crystal disk info, jestli je určitě ok. Přeci jen, píše to že některý z disků vyžaduje kontrolu, ne že se spouští naplánovaná kontrola, to znamená že je někde chyba.

http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html

A zde je i ke stažení spustitelný bat soubor kde si jen vybereš disk a ten se vyřadí z aut. kontroly.
https://www.raymond.cc/blog/disable-or-stop-auto-chkdsk-during-windows-startup/
Rendl2 (501)|14.7.2016 21:04
Než začneš aplikovat BAT soubor pro NTFS, tak musíš udělat convert na NTFS z FAT32. Například z příkazového řádku CONVERT C: /FS:NTFS
Ale nějak to půjde i ve FAT32, třeba přes ten odkaz na článek na raymond.cc, kde na konci je odkaz na změnu v HEX editoru, ale to je trochu o nervy, jestli se něco nezvrtne:).
kevin00 (10238)|15.7.2016 15:17
Jedná se o čerstvou instalaci WinXP? Problémem při instalaci WinXP na SSD disky je, že instalátor neumí správně zarovnat oddíly. To by mohlo následně vyvolat "kontrolu disku". Také je dobré aktivovat AHCI, pokud to základní deska umožňuje (to ovšem není důvod chyby, kterou popisuješ).
Při provozování SSD disku na takto starém operačním systému je nutno vypnout defragmentaci a službu Windows Prefetcher.
BTW Jedná se skutečně o 16 GB SSD disk, nejedná se o 160 GB SATA disk? Případně uveď o který model SSD disku se jedná a přesně o jakou verzi WinXP. Stav SSD disku Ti zobrazí servisní utilita výrobce.

EDIT: How to optimise WinXP for SSD
Fox_25 (613)|15.7.2016 15:48
Nemusí disk konvertovat na NTFS, za prvé to není bez rizika a dva disky ze tří mi při této operaci zkolabovaly, za druhé, programu CHDSK je jedno s jakým souborovým systémem pracuje, to samé platí i o tom bat souboru od Raymonda. Schválně jsem jej vyzkoušel u malé flash karty z mobilu kde je souborový systém FAT a nevypsalo to žádnou chybu.

[ATTACH=CONFIG]31482[/ATTACH]

kevin00
Fakt se tam cpali pomalé 16GB SSD, s jedním takovým diskem jsem měl tu čest a moje 32GB CF karta byla rychlejší.
chkdskex.png
Rendl2 (501)|15.7.2016 16:38
Máš pravdu na FAT funguje taky. Akorát nevím proč nenapsat jednoduše ten příkaz do CMD bez stahování BAT. Chkntfs C: /X
Stejně furt nevíme jestli to má naplánováno v registru nebo nevyřízeným bitem což je rozdíl, jestli jsem to pochopil. Nevyřízený bit by Chkntfs asi nepřepsal.
Fox_25 (613)|15.7.2016 17:59
To je v podstatě jedno, jak ten příkaz, tak ten bat soubor prostě odstaví aut. kontrolu. Myslím si že pro běžného uživatele je lepší bat soubor, prostě se spustí, napíše disk a stiskne enter, tím to končí. Pokud to někoho zajímá víc, tak si najde informace sám, je to snadnější než si doma udělat dvojité ristreto. Akorát mě pobavilo že si tyhle věci i po letech pamatuji, ono v podstatě stačí když v příkazovém řádku napíšeš chkntfs /? S tou nápovědou je to pak skutečně jednoduché.

Já bych se na hex editaci vykašlal, tam už je větší prostor pro chyby.
Rendl2 (501)|15.7.2016 18:33
Já to pochopil tak, že když je nevyřízený bit na oddílu nastavený na kontrolovat, tak se kontroluje vždy a nehledí se na registr, kde klidně může být kontrola zakázaná, jelikož bit odstartuje kontrolu dřív než se načte nastavení z registru. Jo hex editaci bych taky nikomu nedoporučoval. Je to zmínka, že to existuje v případě, že to mermomocí někdo chce.
antonbaby (65)|18.7.2016 22:01
omlouvám se, za stagnující reakci, avšak netbook jsem odevzdal,(k mé lítosti, nemám rád nevyřešené problémy.) až se mi dostane opět do ruky, myslím, že brzy, tak vaše rad použiju. děkuji zatím.( měl jsem vypnutá oznámrní)