reklama
Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty
Chlazení a skříně
Ostatní
Periférie
Procesory
Storage a RAM
Základní desky
O nás  |  Napište nám
Facebook  |  Twitter
Digimanie  |  TV Freak
Svět mobilně  |  Svět audia

Téma: PC pro grafiku, CAD v ceně nad 30 000 Kč

12.8.2016 06:20
looplo Zaměření pro : grafiku, CAD

Platforma: Intel
Operační systém: Win 10
LCD monitor: bez LCD

Poznámky a periferie:
Dobrý den.
Chtěl bych poradit s novou sestavou - převážně na práci.
Pracuji hlavně s programy jako je AutoCAD, Revit, Rhino - modelování a rendering (zatím převážně V-ray), Photoshop, Indesign apod.
Cenou bych se rád držel někde u těch 30k.

Moje představa je následující:

CPU: Koukal jsem se po co nejvíce jádrech za únosnou cenu. Nikdy jsem netaktoval a předpokládám, že to při mém zaměření práce ani není potřeba. Takže asi i7-6700. Nebo radši nějaký Xeon?

RAM: Čím víc tím líp. Všechny ty programy si rádi vezmou, co hrdlo ráčí. Obzvlášť, když je mám před odevzdávkou puštěné všechny najednou :D. Takže počítám alespoň s 32GB.

SSD alespoň těch 240-250GB. Na OS, programy a pracovní soubory. A tak tomu 1TB HDD.

U GK mám jeden velký otazník :/ Nevím, na kolik potřebuju dobrou GK. Do rozpočtu se žádné Quadro nevleze a ani nevím, jestli bych využil ( a vůbec poznal ) potenciál takové karty.
Žádné velké hráčské ambice (ani čas) nemám a na ten můj jeden FullHD monitor stejně stačí i kdejaký low-end. Takže v úvahu připadá tak maximálně nějaká akcelerace případně realtime render. Ale nevím, jaké parametry karty jsou pro to důležité. Předpokládám, že počet jader jako u CPU renderu?

Case: Ideálně co nejjednodušší. Žádné okna, podsvícení a pod. Naopak mechaniku a čtečku karet využiju.

Tady jsem se pokusil dát něco dohromady (PC jsem nikdy neskládal...):
https://www.czc.cz/1t2t266cl0hrh91cp0d41q3o4b/seznam

Tu 960ku jsem tam dal jen, abych měl nějakou cenovou představu. Ale za 6k se mi v současnosti nechce kupovat takováto karta...
12.8.2016 10:05
Fox_25A co takhle to rovnou postavit na soketu 2011v3 s CPU i7 5820K? Má 6 fyz. jader(12 s HT) a desky s čipsetem X99 sežerou až 128GB ram. Proti tomu co sis vybral je příplatek 4000 korun.

https://www.czc.cz/176037,158564,189352/kody
12.8.2016 10:24
kevin00Návrh sestavy: Sestava je dražší o 2.570 Kč, pokud by to nebyl problém. Do sestavy jsem vložil grafickou kartu Quadro, která si o dost lépe poradí s 3D modelováním, než-li běžná grafická karta. Pokud se nepletu, tak AutoCAD hodně těží z výkonu na jedno vlákno. Takže není až tolik potřeba procesor řady i7. Chladič procesoru není úplně nutně potřeba, tak jsem ho do sestavy nezahrnul. Případně se dá kdykoliv dokoupit a instalovat bez rozebrání sestavy.

13.8.2016 10:47
Jech JosefNojo ale máš to za 20 tisíc jsou to jen 3 věci a co ostatní věci, pak to vyjde na pomalu 40 tisíc to už je hodně přes rozpočet který tu dal.
13.8.2016 05:24
looploDěkuji za návrhy :)
Jen jsem teď trošku na vážkách. i7 5820K vypadá moc pěkně. Akorát si nejsem jistý, jestli připlácet za 2 jádra navíc, která s jistotou využiju snad jen na ten render (myslím, že modelování a tahání čar v CADu asi opravdu moc nevyužije více jader) :/ ...Taktování, SATA konektory a PCI navíc asi také spíš nevyužiju. 128 GB zni hezky, ale těžko říct, jestli se dostanu takhle daleko. Myslím, že těch 32GB by mi mělo zatím s nějakou rezervou stačit a zůstanou mi ještě 2 volné sloty na případných 64GB... Naopak se ale zase nechci zbláznit při čekání na render :D Tak se mi zdá, že ta i7ka nebo Xeon (4c/8t) jako pěkný kompromis mezi i7 5820K a i5-6600.
A co jsem zatím tak našel k té GK, tak to asi využiju jen na některé funkce v PS a pak při modelování ve 3D, ne? Opravdu jde v tomhle poznat rozdíl mezi nějakou běžnou "herní" GK a Quadrem?. Máte s tím někdo konkrétní zkušenost? Nebo v čem je vlastně Quadro o tolik lepší? Všude jen čtu, že ty karty jsou přímo na to dělané, ale nedokážu si představit, jak se to reálně projeví. Bude například výrazně rychlejší při tom realtime renderu? Nebo to záleží jen na taktu a počtu výpočetních jader?
14.8.2016 06:37
kevin00Co se týče procesoru, tak se musíš rozhodnout, jestli se Ti příplatek za procesor i7 vyplatí. Co se týče AutoCADu, tak v tom Ti více jader moc nepomůže. Pro něj potřebuješ procesor se silným výkonem na jednom jádru. U renderu je to trochu jiné, tam se investice do procesoru i7 vyplatí. Můžeš se podívat na recenzi ZDE a podle toho se rozhodnout.
Na 2D kreslení Ti bude v podstatě stačit jakákoliv grafická karta. Jakmile začneš pracovat ve 3D/renderovat, tak Quadro bude mít na vrch. Nějaké zhodnocení najdeš třeba ZDE.
27.8.2016 07:53
looploTak jsem se rozhodl, že půjdu do tý i7.
Quadro se mi asi nevyplatí. U real time renderů ho nevyužiju, víceměně stejnou práci prý odvede Geforce. A při práci ve viewportech pravděpodobně na limity nějaké běžné karty asi taky nenarazím.
Takže jsem seznam upravil takto: https://www.czc.cz/1t2t266cl0hrh91cp0d41q3o4b/seznam
Bude stačit zdroj?
Má cenu k tomuto procesoru kupovat jiný, než boxový chladič?