Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 7 z 7

Téma: DDR3 vysvětlení

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Sep 2016
    Příspěvků
    3

    Zdravím všechny,
    Jsem tu nový ale zkusím jednoduchou otázku.
    Upgradoval sem pc o novou grafiku a paměti RAM.Nyní mám 16GB DDR3 1866 CL10.Viz přiložený obrázek i s infem ostatních komponent.
    Bench programy ale ukazují,že RAM jedou na časování 11 a celkově jsou v žebříčku dost pomalé.Latence kolem 65 ns.
    Ty samé ale jedou na intel čipsadě daleko rychleji.Klidně dvojnásobně.To je vinou AMD čipu na desce nebo CPU?Nebo je problém jinde?
    Díky za vysvětlení.PC jsem stavěl a rozumím problematice CPU a grafikám,ale v pamětích mám asi koukám největší mezery.
    Připojené obrázky Připojené obrázky Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: Snímek obrazovky (14).png 
Zobrazení: 86 
Velikost: 510.0 KB 
ID: 31583  
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Ahoj,

    1. CL11 na 1866MHz není nic úplně strašného i přesto, že modul umí CL10. Rozdíl je ve výsledku okolo procenta.
    2. zkus resetovat CMOS a následně nastavit jinak paměti v BIOSu
    3. druhý modul RAM je stejný?
    4. Vzhledem k tomu, že chipsety, na kterých běží AMD FX jsou ještě z doby Phenomů X2, nejnovější řada AMD 900 je 5 let stará platforma, očekával bych, že oproti Intelu bude výkon nižší, neočekával bych, že dvojnásobně. Asi tam budeš mít něco špatně. Nejspíš nějaké nastavení, blbě takty, zakázané nějaké funkce...


    P.S. projeď PC memtestem
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    Sep 2016
    Příspěvků
    3

    Tak i po resetu nastavení a i resetu CMOS stále deska ukazuje časování CL11 na stejné frekvenci 1866,kdy paměti jsou CL10.Nechápu odezva cca 60ns.
    Zjistil sem,že když na desce zvolím možnost Asus optimal,dojde k přetaktování FSB na 216 a pak paměti RAM konečně ukazují CL10,ale už na frekvenci kolem 2000 MHZ a pc je nestabilní.
    Tak jsem nastavil pevně v tom réžimu FSB na 210 a RAM kolem 1910 konečně vykazují CL10.
    AMD 8350 pak běží 20×210.
    Ale proč RAMkydeska v defaultním réžimu hodí z CL10 na CL11 nechápu.

    A s těma bechama je to normální věc.VIZ passmark třeba.Jsou tabulky Intel kde moje RAM dosahují například 25ns a pak jsou tabulky AMD a tam mají bežně kolem 55-60ns.Takže to prostě brzdí AMD chip.

    Nejsem hnípal,ale když už sem tento rok vyměnil i grafiku AMD za Nvidia 1060 a je to nebe a dudy.Ovladače nepadají konečně,tak mi vrtá v hlavě jestli i nevyměnit CPU na Intel a zakoupit třeba I5 6600.Co myslíte?Má to cenu měnit desku,cpu a RAM DDR4 z AMD FX8350?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    Já bych odpověděl, že vada je v tom, že je to "Kingston", ale spousta lidí mi pak bude tvrdit to, že to tak není a že Kingston je "taková ta stabilní kvalita" nebo jak to říkaj. Pokud nejdou ani v BIOSu manuálně nastavit na 1866MHz w/ CL10, tak už je někde něco špatně.

    Však jsem psal, 5 let starej chipset. Ale stejně, to jsou jen benchmarky a benchmarky jsou sice hezká věc, krásně jde vidět rozdíl mezi výkonem počítače, ale to pouze v té konkrétní aplikaci, která je optimalizovaná jen na jednu věc - čili benchmarky nic nevypovídaj o celkovým výkonu sestavy. Takže upgrade klidně, otázka je, jestli ti aktuální sestava výkonově dostačuje nebo ne. Pokud dostačuje, na upgrade bych se vykašlal a čekal, co přinese budoucnost. Pokud nedostačuje, pak je asi čas. Ale tuhle otázku dokážeš zodpovědět jedině ty.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Sep 2016
    Příspěvků
    3

    Ok.Díky za odpověď.Mám v merku I5 6600k a desku Z170 od Asusu.Protože mám i tu grafiku GTX od Asus.Pc zatím dostačuje na vše.Ta grafika GTX 1060 6GB rozjede vše na ultra ve fullu.A nepřipadá mi,že by to CPU brzdilo.

    Ale na druhou stranu si říkám,že je lepší upgradovat ted,dokud to kombo deska,cpu něco ještě stojí a něco za to dostanu.

    Opakem zas nevím jestli mě půjde licence WIN10 i na jiné desce.A kupovat znova WIN kvůli tomu určitě nebudu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,132

    Nepujde. Aktivace W10, minimalne u bezplatneho upgrade, je pevne vazana na mac desky.

    Starsi verze OS by mela byt prenosna.

    Ale kdyz budes rychlej, tak zatim se pry jeste da bezplatne prejit na W10 - i zde je myslim o tom clanek na SHW.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele VencaX
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    3,706

    1. licence na Win 10 musí bejt vázaná na desku, protože třeba u Lenova OEM klíče Windows 7 byly stejný, tím pádem by v podstatě všechny ty počítače s jedním kláčem jedním upgradem měly už předaktivovaný desítky.

    2. ano, upgrade na Windows 10 je bezplatný a stále funguje, jen není již oficiálně nabízen a nevyskakuje na něj upozornění.
    Upgrade je však upodmíněn tím, že používáte nějakou z funkcí usnadnění. MS zatím nemá možnost kontrolovat, zda uživatel tyto funkce využívá, ale myslím, že si časem najde skulinku (stejně jako si ji našel k tomu suprovému kroku vynucené aktualizace na Windows 10 a změnou ovládání gwx toolu).
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. HDD-vysvětlení
    Od Deore3 v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 23
    Poslední příspěvek: 22-06-2011, 22:06
  2. vysvětlení ohldedně wi-fi
    Od Mintin v sekci Sítě
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 23-01-2010, 19:31
  3. Slovník: Aktualizace slovníků - pojmy pro vysvětlení
    Od Karel Polívka v sekci Fórum a magazín SHW
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 10-09-2008, 21:06
  4. 8600gt 256 MB ddr3 vs 3650 256MB ddr3
    Od Jerome82 v sekci Grafické karty
    Reakcí: 19
    Poslední příspěvek: 06-04-2008, 18:41
  5. Prosím někoho o vysvětlení
    Od Smeli v sekci Volná témata
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 01-12-2006, 13:27