Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Externi disk na eSATA - nefunguje HotPlug

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    7

    Zdravim vsechny, mam problem s pripojenim externiho HDD pres eSATA. Teda disk funguje, ale ne jako hot-plug.
    Na desce MSI-P965Platinum mam vyvedeny eSata port (bracket dodavany s HDD krabickou) na pripojeny eSata kabelem. Zkousel jsem i JMicron eSata port, ale se stejnym vysledkem.
    Dotaz: jak ma byt spravne nastaven BIOS, aby fungovalo pripojeni za chodu? Musi byt nainstalovane nejake spec. programy pro rozchozeni HotPlug funkce?
    Zkousel jsem WinXP, Vistax86, Vistax64, vse se chova stejne. Zkousel jsem cisty system, i nainstalovane utility od JMicronu a Intelu. Nastaveni v BIOSu IDE, RAID, AHCI. Stale nic. Zkousel jste to nekdo?
    Na desce MSI-P35Platinum s WinXPx64 se to chova stejne, eSata porty standardne na zadnim panelu. Zatim jsem to zkousel jen WinXPx86.
    Dik za pomoc
    Naposledy upraveno uživatelem Mario6121: 02-09-2007 v 08:56
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,014

    A má HotPlug u eSATY vůbec fungovat? Mi se to zdá nějaké divné, imho si myslím, že do eSATY za chodu zapojovat nelze, ještě jsem s tím nikdy nepracoval tak přesně nevím...
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    36

    Problém by mohol byť v tom, že tvoja doska má "len" ICH8 a ten, pokiaľ je mi známe, hot plug nepodporuje.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Obyvatel SHW
    Registrace
    Jul 2006
    Příspěvků
    377

    Citace Původně odesláno od ribi Zobrazit příspěvek
    Problém by mohol byť v tom, že tvoja doska má "len" ICH8 a ten, pokiaľ je mi známe, hot plug nepodporuje.
    Desky mají podle popisu ICH[89]r (AHCI), takže by hotplug podporovat mohly (měly).

    Citace Původně odesláno od Mario6121 Zobrazit příspěvek
    Na desce MSI-P965Platinum mam vyvedeny eSata port (bracket dodavany s HDD krabickou) na pripojeny eSata kabelem. Zkousel jsem i JMicron eSata port, ale se stejnym vysledkem.
    Dotaz: jak ma byt spravne nastaven BIOS, aby fungovalo pripojeni za chodu? Musi byt nainstalovane nejake spec. programy pro rozchozeni HotPlug funkce?
    Následující rada se bude týkat ICH[89]r SATA portů. V BIOS zvolte AHCI režim a zkuste nabootovat nějaké Live Linux CD s dostatečně novým jádrem (třeba Gentoo Minimal CD). Po připojení a odpojení disku pozorujte, jak se mění výpis ls /dev/sd*. (Tohle může fungovat jako nápověda, zda je třeba příčiny hledat v HW/BIOS či v OS.)
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    7

    Dneska jsem to zkousel jeste pres google a na WD site je jasne napsano, eSATA bez restartu OS nejede. Zrejme to musi i nejak podporovat BIOS. A budou zrejme podporovat jen spec radice (neco jako bylo u SCSI a jeho varianty HotPlug, obecne na SCSI to taky neslo)
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,014

    Třeba si ještě zkusit updatovat bios
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    36

    Trochu som googlil a zisťujem, že s hot plugom ma problém naozaj veľa ľudí. Na tej istej doske u niekoho funguje, u iného zase nie.

    Neviem či toto bude fungovať, ale... AHCI (RAID) treba mať pravdepodobne zapnutý už pred samotnou inštaláciou Windowsu. Ak by Windows nebol schopný nájsť ovládač, stlačiť F6 a všetko by malo ok. Samozrejme za predpokladu, že máš chuť vyskúšať to a preinštalovať Windows.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    7

    to: tgfh - ta deska P35 je stara 2 dny a je live update
    to: ribi - instalace s nastavenim AHCI i RAID vyzkousena,
    internim disky mam: 2xRaptor:RAID-0 a 3xHD501LJ:RAID-0, chtel jsem zapojit jeden HD501LJ jako externi. pro zalohy (prece jen je to 3x rechlejsi nez USB20)
    Planuju koupiy nejakou RAIDovou externi vez, ale porad kvuli zaloham restartova OS se mi nechce a NASy jsou desne pomaly.
    Jeste jsem uvazoval o 1394b, ta je 2x - 3x rychlejsi nez USB20 a nezatezuje procesor.
    Jen pro predstavu potrebuju zalohovat objemy dat v radech desitek GB, tak mi jde o maximalni moznou rychlost (za rozumny penize).
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    38

    Mno. AHCI by ti melo zpristupnit HotPlug, ale ma to nekolik problemu. Min v pripade WinXP musis systemu vnutit pri instalaci pres F6 vhodne ovladace (u winXP z diskety jinak to nesezere). Chce to zkouset a je to u ruznych desek ruzne, vsak docela casto plati ze musi byt pri instalaci AHCI zapnuty jinak bud pada system nebo je AHCI nefunkcni.

    Jeste si zkus v systemu nainstalovat Intel Storage Matrix stazitelny na strankach Intelu a pokud se ti to podari tak ti ukaze plno informaci o tom jak ti disk slape.
    Odpovídat lze po přihlášení